Bulgurpullat tahinilla eli batırık köfte

Pari viikkoa sitten blogissa oli linssipullien ohje. Tämä bulgurpullien ohje on samantyylinen mutta tärkein raaka-aine on bulgur ja makunsa pullat saavat tahinista eli seesamitahnasta, joka on yleinen raaka-aine ruuanlaitossa Lähi-İdässä ja itäisen välimeren maissa. Turkissa tahinia syödään aamiaisella rypälesiirapin kanssa, sitä käytetään leivonnaisissa, kastikkeissa ja marinadeissa. Tytöllä on toisinaan tarhalla aamiaisen yhteydessä tahinilla ja rypälesiirapilla siveltyjä leipiä, ovat lasten herkkua.

Bulgurpullat tahinilla ovat suosittuja Mersinissä ja myös mieheni kotikaupungissa Konyassa, resepteissä on jonkun verran eroa tekijän ja alueen välillä. Mersinin batırıkissa ei aina käytetä tahinia ollenkaan tai sitä on vain vähän, sen sijaan pullissa on murskattua maapähkinää, aurinkokuivattua tomaattia ja seesamijauhetta. Nämä Mersinin versiot ovat minulle tuntemattomia sillä itse olen syönyt vain näitä Anatolian alueella tutumpia versioita. Batırıkia tarjotaan mezenä sekä vieraille myös teen kanssa.


Batırık on nimeltään myös keitto, jossa käytetään samoja aineksia kuin itse bulgurpullissakin, tahinilla, erilaisilla vihreillä yrteillä ja tomaatilla maustettu bulgurkeitto on suosittu ruoka itäisen Anatolian alueella. Keitto rakentuu niin pitkälti yrttien ja joskus myös salaatinlehtien ympärille, että se on oikeastaan salaatin ja keiton sekoitus. Nämä pulleroiset on tehty anopin tapaan eli ovat Konyan mallilla muotoiltuja.

Bulgurpullat tahinilla eli batırık köfte

2 juomalasillista hienoa bulguria
1.5 juomalasi kuumaa vettä
1/2 juomalasia tahinia
kourallinen saksanpähkinää pieneksi rouhittuna
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl paprikapyreetä
1 iso sipuli pieneksi hienonnettuna
pieneksi pilkottua kevätsipulia, minttua, persiljaa, tilliä...
2 rkl granaattiomenauutetta
suolaa, mustapippuria, juustokuminaa, chilirouhetta....
1 sitruunan puristettu mehu

1. Laita bulgurit kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Laita kansi päälle ja anna bulgurien kypsyä noin 20 minuuttia kuumassa vedessä, joka imeytyy niihin.

2. Hienonna sillä aikaa sipuli ja yrtit mahdollisimman pieneksi.



3. Lämmitä oliiviöljy pannulla, kuullota hetki sipulisilppua ja lisää siihen tomaatti- ja paprikapyree. Jätä jäähtymään hetkeksi. Kuumenna sen jälkeen vain nopeasti pienellä lämmöllä tahini ja sekoita bulgurin  joukkoon hyvin. Lisää granaattiomenauute. Sekoita sen jälkeen hieman jäähtynyt oliiviöljy, pyree-sipuliseos. Vaivaa kaikki hyvin sekaisin.


4. Sekoita seuraavaksi seokseen saksanpähkinät, sitruunanmehu ja mausteet. Sekoita sen jälkeen hyvin silputut yrtit, näitä voi vaihdella mieltymyksen mukaan, samoin mausteita. Vaivaa seos kunnolla tahnamaiseksi massaksi ja muotoile siitä pieniä pullia. Voit laittaa tarjoilulautaselle salaatinlehtiä, sitruunalohkoja ja vaikka kirsikkatomaatteja.

Afiyet olsun!

Kommentit

  1. Olen harkinnut, että osallistuisimme toukokuun ravintolapäivää ja ottaisin turkkilaisen keittiön ruoassa päärooliin. Täytyykin hieman katsastella näitä sinun ruokareseptejä vähän tarkemmalla silmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kivalta, laitathan sitten juttua blogiin jos osallistutte!

      Poista
  2. Ihania pullia! Kiitos ohjeesta! Voiko tuon granaattiomenauutteen jättää vain pois - tai korvata sen jollain muulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nama on ihania. Voi jattaa musta poiskin, mietin etta milla sen voisi korvata...olisikohan tilkka siirappia mitaan?

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit