Löysikö joulupukki Turkkiin?

Joulut on jouluiltu, tänä vuonna joka suhteessa aika maltillisesti ja rauhallisesti. Lahjojen kanssa ei siis seottu eikä ruuan kanssa ihan kauheasti mässäilty, riittävästi kaikkea joka suhteessa. Turkkia on ravistellut sisäpoliittinen kriisi, joka on pitänyt meitä pitkästä aikaa telkkarin äärellä, joka aamu uutisissa on ollut joulun kunniaksi uutispommi odottamassa. Puoli vuotta edellisestä kriisistä ja taas on kansa kaduilla, turisteille olisi nyt otollinen aika vierailla maassa sillä liiran vaihtokurssi on heille suosiollinen.


Aatonaattona suunnistimme tuttavan ja tyttöjemme kanssa mustanmeren hamsifestivaaleille. Oli tapahtuman viimeinen päivä eikä väkeä ainakaan tungokseksi. Samoja tuttuja myyntiartikkeleita kuin niin monilla muillakin messuilla, tutunnäköinen ruusuveden- ja ruusurasvojenkauppias, hunajan- ja hillonmyyntikojut, huiveja ja muuta krääsä ja ehkä paras kaikista, mustanmeren juustoja ja aitoa voita kauppaava koju, siihen jäimmekin ostoksille ja maistelemaan. Turkkilaisten mielestä ihmisestä voi kertoa paljon sen perusteella mistä hän on kotoisin, mustanmeren asukkaita pidetään rehteinä, välittöminä ja ehkä hieman sekopäisinäkin, itse olen aina tykännyt heidän ruuistaan ja musiikistaan, kansantansseista vetävin on aina ehdottomasti mustanmeren tanssi.


Tyttö pääsi pomppulinnaan ja me sen jälkeen ruokakojuille herkuttelemaan mustanmeren mummeleiden pyörittelemiä sarmoja eli täytettyjä viininlehtiä ja vihanneksia, jälkiruuaksi haettiin vielä künefet eli juustosta ja erikoistaikinasta tehdyt makeat herkut. En ole baklavan enkä juuri muidenkaan turkkilaisten makeiden suurin ystävä mutta silloin kun künefe on hyvää niin se on todellakin sitä. Tämä oli, suussasulavaa. Kyseinen künefe sai pisteet myös markkinakaverilta, jonka puoliso on herkun syntyalueilta, Antakyasta, kotoisin. Tarjolla oli myös lihapataa ja tietenkin sitä hamsia. Mustanmeren rytmikäs musa soi liven ja kotiin tultiin iltahämärässä leikkipuiston kautta.



Kyllä se pukki taisi tänne löytää, ainakin sen perusteella että monen monta tytölle osoitettua pakettia tuli perille pitkin jouluviikkoa, osa kovaonnisimmista vasta eilen. Kotikin näytti jouluiselta aattona, kynttilöitä ja punaisia tonttuja sekä tuikkiva kuusi, aamusta asti tuoksui kaneli, inkivääri ja neilikka. Aattoaamuna avattiin netin kautta joulupukin kuumalinja ja pitkin päivää kuunneltiin jouluradiota, joka on ihan loistava keksintö ulkosuomalaisiakin ajatellen.

Tänä vuonna emme valmistaneet jouluruokia vaan muita herkkuja, kylmäsavulohi taisi olla jouluisin koko pöydässä, jälkiruokana joulutorttuja ja kuorrutettua maustekakkua. Ruokaa oli kuitenkin sen verran että joulupäivänä ei tarvinnut kauppaan suunnata. Aattoilta huipentui tytön kohdalla pakettien raivoisaan availuun ja voi sitä riemua erilaisista muumitavaroista, kirjoista, vaatteista ja leffoista, niitä on esitelty ja ihmetelty monta päivää, suurkiitokset kaikille! Joku kyselikin postinkulusta Turkkiin, meille satelee postia pitkin vuotta, tytölle sukulaisilta ja ystäviltä ja joskus meitä aikuisiakin muistetaan ruisleivällä tai espanjalaisilla juustoilla, joululahjaksi tilattua naistenlehteäkin on postipoika kantanut tänne jo minulle pari vuotta. Vuosien aikana yksi paketti ja yksi lehti on hukkunut, kolo on jokaisessa paketissa tarkistuksen jäljiltä mutta mihinkään ei ole koskaan koskettu.


Joulupäivä ja tapaninpäivä sujuivatkin jo arkisemmissa tunnelmissa, mies lähti aamulla töihin ja me nautimme lämpimistä ilmoista, päivisin on ollut parhaimmillaan +17 ja meillä joka kerta liikaa päällä. Eilen saimme vieraita ja tyttö leikkikaverinsa kanssa onnistui kaatamaan kuusen, no siitä onneksi selvittiin kuusen nostolla ja naarmuitta. Maustekakku, tortut ja lisäkiloja tuomaan tehty tonnikalapiirakka tekivät kauppansa, tyttö sai esitellä uudet lelut ja illaksi maistuikin jo ihan keitto koko perheelle. Joulun aikana on skypelty ahkerasti, molemmille isovanhemmille, miehen veljelle, tädille Suomeen ja muutamien ystävienkin kanssa, mitähän me tekisimme ilman skypeä? Miehen suku muistaa joka joulu jouluntoivotuksilla minua mutta joidenkin mielestä joulupukki voisi pysytellä kaukana Turkista, lue lisää anti-joulupukki kampanjasta täältä.


Meillä fiilistellään joulukoristeilla ja kuusella normaalisti pitkälle tammikuun loppuun, kynttilöitä poltellaan pitkin talvea ja Turkissa kun ollaan niin samat koristeethan käyvät myös uuteenvuoteen. Pukki löysi siis perille, huolimatta sen vastaisista kampanjoista, palmuista ja lämpimästä kelistä sekä puuttuvista jouluruuista, löysikö se perille teille?

Kommentit

  1. Turkin tapahtumia olen minäkin seurannut viime päivinä,koko ajan tapahtuu jotain....Mitenköhän tuo päättyy.
    Täälläkin on tuota samaa mikä teillä on kunefena tunnettu;täällä se nimeltään knafe,ja sitä saa monessa arabiravintolassa. Ottomaanit kai ovat sen tännekin tuoneet.
    Onkohan se teillä saman näköistä kuin täällä
    olen kerran postannut siitä kun söin todella hyvän sellaisen eräässä ravintolassa täällä

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2011/04/matcha-patukat-ja-salaattiherkkuja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nahda miten tama paattyy, kovaa on kuhina sisapolitiikassa....Ihan samannaköista tuo künefe on taallakin, parhainta saa kuulemma kaakkois-Turkista Antakyan alueelta, siellahan asuu myös Turkin arabeja, musta künefessa pitaa maistua enemmin se juusto kuin sokeri ja olla paalta ihanan rapsakkaa, mielestani parhaimmillaan ihan paras jalkiruoka mita taalla saa! Olipa tuossa postauksessa ihania muitakin ruokia nam!

      Poista
  2. Jotenkin niin hellyttävä tuo kuva varsinkin missä tyttönne istuu pienessä tuolissaan ja katselee ilmeisesti Joulupukin kuumaa linjaa :) <3

    Skypetellessä, riisipuuroa syöden ja muutenkin rauhallisissa tunnelmissa sujui joulu täällä :) Ystävien paketti saapui jouluaattona perille ja muutama joulukortti mikä oli ihana sattuma :)

    Joo, paljon tapahtuu taas täällä.. Saas nähdä mitä kaikkea on vielä tiedossa :/ Näihin on tosin jo jollain tavalla tottunut, kun näitä skandaaleja ja tapahtumia on täällä jatkuvalla syötöllä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo joulupukin kuumaa linjaa siina katsotaan :D Meillekin sattui tulemaan yksi paketti jouluaattona ja viela illalla vahan ennenkun paketteja alettiin jakamaan, muutama kortti ja paketti tuli viela joulun jalkeenkin. Niin tylsaahan taalla ei koskaan ole kun aina jotain tapahtuu....

      Poista
  3. Niin ja kyllä posti aika hyvin tännekin on löytänyt perille. Jokainen paketti on kahden vuoden aikana löytänyt perille ennemmin tai myöhemmin, vain yksi kirje ei ole koskaan löytänyt perille.. Eli aika luotettavaksi voi kyllä postia kehua täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama juttu, ihan tyytyvainen olen ollut postiin, paketit ja kortit seka lehdetkin ovat löytaneet perille puolin ja toisin ja mika parasta, taalla paketit tuodaan aina suoraan kotiovelle, yhden paketin olen joutunut hakemaan ulkomaan postipisteesta koska se oli niin valtava.

      Poista
  4. Pukki on löytänyt tiensä perille, Posti sen sijaan ei. Viimeisiä paketteja edelleen odotellaan. Ja seurataan aktiivisesti puhtoista PM:ä, joka ei tietenkään ole tehnyt mitään, vaan on (taas) ilkeän salajuonittelun kohteena. Hyi tuota muuta maailmaa, joka jatkuvasti on tuhma! Halk-pankin johtaja taas on ollut kiltti ja saanut pukilta erityislahjaksi 4,5 miljoonaa kenkälaatikossa. Toivottavasti meillekin on sellainen paketti vielä postissa odottamassa? Vieraamme saapui oikeaan aikaan, sillä nyt on tosiaan edullista shopata Turkissa. Mitähän ostaisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidan yksi paketti oli matkalla yli 3 viikkoa mutta sielta se sitten tupsahti, missa lie seikkaillut, Euroopan postikin on kuulemma ollut joulun alla paineen alla etta kylla ne teidankin paketit varmaan viela saapuvat perille, hyvilta nama vihreat kuulat ja joulutee maistuu nytkin :) Joo ja sita miljoonien pakettia odotellessaa tannekin......

      Poista
  5. Pukki vieraili meilläkin, lapset ja äitikin oli jälleen kerran ollut kiltti. Yksi paketeista tuli eilen ja toista vielä odotellaan...Jouluaattona aina haikea olo, ja kun tilaamani heklut eivät jouluksi ehtineetkään, päätin että ensi jouluna ollaan taas Suomessa suomiherkkujen parissa. Epävarma tilanne taas päällä Turkissa ja kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei saatu miestäkään viikonlopuksi kotiin, mutta tulee sentään uudeksi vuodeksi.
    Ps. Ihan nälkä tuli kun katseli kuvia hamsifestareilta. Oletko muuten syönyt jälkkäriä nimeltä
    laz böregi? Maistoin sitä ekan kerran Hopassa kaukana Mustanmeren itäpäässä ja sen verroista ei ole missään vielämissään vastaan tullut, oli ihanan suussasulavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluna tulee kylla aina suomi-ikava, olen ollut niin harvoja jouluja Suomessa vuoden 2000 jalkeen etta ihan kamala haikeus ei enaa kuitenkaan vaivaa, siita tuli mieleen etta Malesiassa joulukuusen virkaa toimitti vihrea koristeltu jaakaappi, keinot on siis monet :D En ole koskaan syönyt tuota Laz börekia mutta pitaa kokeilla, mulla on sellanen muistikuva etta jossain taallakin sita mainostettaisiin, pitaakin pitaa silmat auki...

      Poista
  6. hyvää loppuvuotta sinne! täällä vietetty harvinaisen vetinen joulu ja pukkikin on bongattu...:) ja se koti-ikävä iski aattona!!! sateessa ja pimeässä ajattelin kaikkia ihmisiä Suomessa ja mitä ne tekee :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne myös! Kavinkin lukemassa teidan sateisesta Balin reissusta...kyllapa teita keleilla kiusattiin mutta loppua kohti taisi paistaa, no nyt on joulut jouluiltu ja nokka kohti uutta vuotta!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit