lauantai 11. toukokuuta 2013

Viikon ostoskori

Peter Menzelin ja Faith D'Aluision kirja Hungry planet esittelee eri puolilta maailmaa perheiden ruokatottumuksia ja kulutustaipumuksia, köyhien ja rikkaiden maiden erot karrikoituvat hyvin viikon ruokalistassa. Edustettuna on myös turkkilainen perhe, jonka viikon ostoskorin summa on 198.48tl eli noin 80 €.

Kuvan perusteella samassa taloudessa asuu pariskunta ja heidän kolme lastaan sekä ilmeisesti isoäiti. Kuten kuvasta huomaa, leipää syödään paljon, samoin munia, papuja, linssejä, riisiä ja kasviksia. Margariinia kuluu monta pakettia sillä turkkilaiset leipovat börekleivoksia ja muutenkin rasvaa käytetään monissa perheissä surutta, se antaa keitoille loppusilauksen ja monesti makaroonitkin pyöritellään vielä voisulassa.

Tämä perhe tekee ilmeisesti jogurttinsa ja hillonsa itse kuten moni paikallinen, sokeria kuluu paljon teetä juodessa. Vanhemman rouvan edessä kuvassa näyttäisi olevan jonkun verran lihaa mutta lihan hinta on verrattain korkea suhteutettuna monen palkkoihin ja ruoka kasvispainotteista.

food hungry turkey

Kuva on mitä ilmeisemmin talviajalta hedelmä- ja kasvistarjonnan perusteella, paljon kaalia, porkkanaa ja sitrushedelmiä. Valmisruokia ei näy, ne ovat kalliita ja tarjonta lähikaupoissa vielä vähäistä, ainoa emäntää helpottava tuote näyttäisi olevan valmiskeittopussi. Juomana perheessä on teetä, vettä, limsaa ja olutta.

Meidän ruokakorin hinta heittelee vähän viikon mukaan, joinakin viikkoina meidän kolmen hengen taloudessa rahaa saattaa kulua saman verran kun tällä kuusihenkisellä perheellä, toisella viikolla sitten puolet vähemmin. Kun on vieraita kylässä tai jos syödään ulkona niin seuraavilla viikoilla kiristellään pussin nyörejä. Kuvan perheeseen verrattuna meillä syödään todella vähän leipää, riisiä ja papuja kulutetaan myös vähemmin. Siinä missä kuvan perhe käyttää neljä pakettia margariinia viikossa, riittää meillä yksi muutaman viikon tai kauemminkin ellei leivota paljon. Lihaa syömme varmaan suhteessa enemmin vaikka monesti pöydässä komeileekin kasvisruokaa, jogurttia käytämme paljon mutta sokeria emme ollenkaan. Suomalaisena tykkään syödä paljon perunaa ja munien käytössä olen täysin turkkilaistunut eli niitä syödään päivittäin. Etualalla oliivien vieressä nököttävän valkoisen juuston lisäksi meillä syödään myös kypsytettyjä juustoja, joista osa nostaa ostoskorin hintaa.

Kuvan perheen ruokatottumukset näyttäisivät sopivan anatolialaisen turkkilaisen perheen tapoihin, rahaa ei varmasti ole paljoa ylimääräistä mutta kaikkea on tarpeeksi, ruuat tehdään itse, paljon ostetaan markkinoilta ja itse hillotaan ja säilötään, kotiinkuljetetut pizzalaatikot ja sipsipussit loistavat poissaolollaan. Moni matkailija ehkä muistaa kuinka halpaa Turkissa oli vuosikausia sitten, miljoonilla maksettiin ja kaikki tuntui halvalta. Turkki on kehittynyt niistä ajoista valtavasti, valtiontalous sekä sosiaalivakuutus- ja sairaanhoitojärjestelmä on melko hyvissä kantimissa, koulutusjärjestelmää on muokattu pariin otteeseen ja kansan elintaso noussut uudelle tasolle. Minimipalkka maassa ei ole kovin suuri mutta sillä voi elää ihan hyvää elämää, kuvan perhe tienaa varmaan enemmänkin, viimeistä huutoa olevaa telkkaria ei ole mutta telkkari kumminkin, perinteiset pitsiliinat vitriinissä ja tarpeeksi istumapaikkoja vieraille.

Mielikuva halvasta ja kurjasta Turkista jollainen se oli monen silmissä 80-luvulla ei pidä paikkaansa, suurin osa väestöstä asuu kaupungeissa, lähes kaikki kuuluvat sairaanhoidonpiiriin, köyhille perheille on omat avustusohjelmat ja työsuhteen päättyessä on mahdollista saada työttömyyskorvausta. Samaan aikaan on hintatasokin luonnollisesti noussut, matkailijalle saattaa tulla yllätyksenä nousseet ravintolakulut ja ostosten hinnat. Klonksuvat dolmusbussit alkavat olla historiaa, vanhat korvataan uusilla minibusseilla, autokanta on kaupungeissa uutta, uudet säädökset ovat muuttaneet kauppakujien ilmettä, ruokakauppojen ja tuotteiden säädökset taas kauppojen valikoimaa.

Lisää kuvia Hungry Planet kirjasta on katsottavissa Timesin sivuilla,
Osa 1:
http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1626519,00.html
Osa 2:

http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1645016,00.html

Tämän kuvasarjan innoittamana ajattelin laittaa tulevan viikon ruokaostokset ylös, samoin mitä niistä on kokkailtu, katsotaan missä vaiheessa saan ne tänne asti päivitettyä. Meillä palaillaan muutenkin takaisin normaaliin päiväjärjestykseen, vieraat ovat palanneet kotimaahan ja talo oudon hiljainen, hetken aina kestää ennenkuin saadaan perhe palautettua takaisin normaaliin arkeen. Kiitos ihanille vieraille!

18 kommenttia:

  1. Olen näitä kuvia aikaisemminkin katsonut ja pistää kyllä ajattelemaan. Hirveästi ruokaan kyllä tuhlataan rahaa ja sitten osa keitää tekee perheelleen ateriat todella vaatimattomista raaka-aineista.

    Oli mielenkiintoista lukea tuosta kuvan turkkilaisesta perheestä ja miten heidän ostoksensa analysoit.

    Meillä ostetaan ruokaa aika tarkalla budgetilla ja tarjoukset yms käytetään hyödyksi. Tuntuu, että syömmme nykyisin paremmin kuin ennen, vaikka rahaa menee huomattavasti vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli jotenkin pysayttavaa katsoa eroja eri maiden valilla, miten paljon turhaa suoraan sanottuna sontaa monissa kehittyneissa syödaan vaikkei olisi varmaan pakko ja sitten taas kuinka pienella energialla joissakin maissa joudutaan tulemaan toimeen. Meillakin ollaan tosi tarkkoja ruokakorista, varsinkin nyt kun olen kotona, minustakin tuntuu etta syömme paremmin kuin ennen vaikka ennen kaytimme paljon huolettomammin rahaa ruokakauppaan.

      Poista
    2. No nyt sinulla on varmaan enemman aikaa ruuanlaittoon, eli voitte kayttaa enemman perustuotteita eika mitaan valmiita. Suomessa minua aina ihmetyttaa ne oransseihin marinaadeihin pakatut broilerinpalat. Taalla ostan paloja tai kokonaisen ja palastelen itse mutta takuula en missaan variliemessa lilluvaa lihaa. Onneksi sita ei taalla juuri olekaan. Joskus oli mutta sitten oli kaikenlaisia juttuja etta niihin laitetaan ne vanhentuneet ja haisevat lihat joita ei voisi enaa muuten myyda. Yok!

      Poista
    3. Nain on, valmistuotteita taalla ei juuri olekaan, tai on isoissa marketeissa jonkun verran muttei niissa missa itse kayn. Minakin ostan kananrintafileita ja marinoin sitten itse jos on tarpeen, viime vuosina tanne on tullut joihinkin marketteihin marinoituja lihoja mutta aika vahanlaisesti.

      Poista
  2. Kuinka loysitkin, mielenkiintoista katseltavaa! Turkkilaisen perheen ruoka nayttaa kylla kivalta, ei mitaan valmispakkauksia. Pikkasen lisaa lihaa ja vahemman leipaa (ja kokojyva sellaista) niis sopisi minulle hyvin.

    Kavin just kaupassa ja taas paivittelin miten hinnat on nousseet. Esim yksi tonnikala, josta tykkaamme, maksoi ihan vahan aikaa sitten alle 10 shekelia ja nyt se oli yli 12. Ja monet muutkin tuotteet. Tarjouksia seuraan minakin. Taytyy vaan olla tarkkana, kun joskus nostavat ensin hintaa ja sen jalkeen tekevat muka alennetun "tarjoushinnan".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nama olivat kylla tosi mielenkiintoisia kuvia, olisi kiva lukea koko kirja, siina on lisaa tietoa missa ostokset tehdaan jne. Taallakin on hinnat nousseet, alkuvuodesta tuli korotuksia ja uusia saadöksia, jotka nostivat joidenkin tuotteiden hintoja, tarkkana tulee oltua nykyaan silla taalla on isoja eroja eri kauppojen valilla tuotteissa, tonnikala on taalla aika kallista.

      Poista
  3. Muuten, margariinia en kylla kayta enaa ollenkaan. Leivonnassa voita ja paistossa rypsioljya. Tykkaisin paistaakin voissa, mutta mies ei. Uppopaistoa harrastan tosi vahan, oikeestaan vaan munkkeja Chanukka juhlaan talvella kerran vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, meillakin kaytetaan aina voita leivonnassa ja paistossa auringonkukkaöljya silla rypsiöljya on tosi huonosti tarjolla, kalaa paistetaan aina voissa, turkkilaiset paistavat mielellaan perunoita öljyssa, samoin munakoisoa, paprikaa etc. ja hyvaahan se on mutta ihan kauhea rasvapommi.

      Poista
  4. Ruokapostauksia olenkin odotellut! Ihanan terveellisesti turkkilaiset syö.. Missä on kaikki sipsit, hampurilaiset, karkit ja limsat? Tossakin kuvassa perheellä niin värikästä ruokaa. Eikö teilläkään herkutella, kun kerroit että vältätte sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eiku onhan tossa kuvassa limsaa :D Mutta silti kovin terveelliseltä näyttää!

      Poista
    2. Taalla ei ole kaupoissakaan tarjolla valtavasti sipseja tai karkkeja, turkkilaisten pahe taitaa olla enemmankin leipomotuotteet, limsaa taalla kylla jotkut juovat aika paljon. Meilla herkutellaan mutta emme ole kauhean persoja makealle, kekseja tulee joskus ostettua ja toisinaan leivon jotain, teehen emme kayta sokeria.

      Poista
  5. Teki mieli kuvata omatkin viikon ostokset. Näyttäisi kyllä erilaiselle kun nuo tuossa.

    Sain haasteen, jossa ei haasteta, mutta olet yhdentoista valitsemani joukossa. Käy hakemassa, jos tahdot vastata.

    VastaaPoista
  6. Niin, ja se tärkein: Hyvää äitienpäivää sinulle:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mine, samoin sinulle hyvaa aitienpaivaa! Kayn huomenna haasteen noutamassa, laitahan sinakin viikon ostokset ylös, tastahan voisi tehda haasteen?

      Poista
  7. Voi jestas, täällä viikonlopun ruoat maksavat jo yksinään yli 80 euroa! Mielenkiintoinen vertaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taallakin saisi menemaan helposti viikonlopun ostoksiin sen verran rahaa jos ostaisi tuontijuustoa, tuontiviinia ja paljon lihaa, kuvan perheessa selvasti ollaan tarkkoja ostosten suhteen ja palkkatasokin on tietysti taalla vahan toinen.

      Poista
  8. Oi miten mielenkiintoista! Jään innolla odottelemaan tulevia postauksia. Melkein tekisi mieli kuvata omatkin ostokset. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvaa ihmeessa, tassahan olisi ainesta haasteeksi. kuvasarjassa oli myös intialainen perhe, huomasitko?

      Poista

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!