Lokakuun markkinareissu

Olin pitkästä aikaa markkinoilla vieraidemme kanssa. Viime kuukausien aikana vihannes- ja hedelmäostokset olen tehnyt tytön tarhaanviennin yhteydessä, sillä tarhan kulmilla on hyviä kauppoja ja hinnatkin edullisemmat kuin omilla kotikulmilla. Bostanlin markkinat ovat kuitenkin tunnelmaltaan ja tarjonnaltaan lempparini, tuotteet on laitettu kauniisti esille ja myynnissä on kaikkea mahdollista.


Syksy on saapunut Izmiriin. Viikon aikana värjöttelin ekaa kertaa pohjoisesta puhaltavien tuulien takia, viikonlopuksi onkin luvattu ukkosta ja vesisateita. Markkinatarjontakin on jo syksyn mukainen. Kalastuskielto päättyi syyskuun alussa ja kalatarjonta on kattavaa ja hinnat alhaalla. Tämän kauden kala on Palamut eli Sarda. Palamut on tonnikalantyyppinen kala, joka kuuluu makrillien heimoon. Turkki on tärkein pyyntimaa ja kalaa on tarjolla jopa purkkisäilykkeenä.


Palamutia on myynnissä nyt 5 liiralla kipale, tarjouksessa 3 kalaa kympillä. Tyypillisin tapa valmistaa tuntuu olevan kalan paloitteleminen paksuiksi viipaleiksi, kera perunalohkojen, sipulirenkaiden ja tomaattilohkojen uunipellille.



Syksy on kaalien aikaa, tummanvihreitä broccoleita ja kirkkaanvalkeita kukkakaaleja saa edullisesti, samoin valtavia kaalinpäitä. Punajuuret ja purjot tekevät tuloaan ja lehtivihreitä ja yrttejä on kesää enemmin tarjolla. Rukola-, tilli- ja persiljaniput tuntuvat kasvaneen silmissä kesäajoilta ja suuret marulsalaattiniput eli roomansalaatit valtaavat myyntipöytiä. Egeanalueella käytetään paljon yrttejä ja heiniä, tällä viikolla monen mummon pöydässä oli kasoittain voikukkaa ja nokkosta sekä egeanalueen yrttejä kuten sikuri, jonka uskotaan auttavan sappikiviä ja huonoa ruuansulatusta vastaan. Deniz börülcesi eli suolayrtti on myös suosittu juuri Egealla, se kasvaa merenrannassa ja on suosittu alkupala sitruunalla ja valkosipulilla maustettuna.


Oliiveja on tähän aikaan tarjolla erityisen paljon, samoin oliiviöljyjä. Kurpitsat ovat saapuneet ja turkkilaisissa keittöissä siitä valmistetaan usein makeaa jälkiruokaa uunissa, kurpitsalohkot maustetaan sokerilla ja mausteneilikalla. Mekin saimme tuttavaperheen vanhemmilta tuliaisiksi kabak tatlısia eli kurpitsaherkkua sekä hilloja.



Syksy on saksanpähkinöiden aikaa ja niitä oli tarjottain röykkiöittäin, samoin kastanjoita. Paprikoita ja turkinpippureita on paljon sekä tulisia chilinippuja. Chilejä kuivataan ja säilötään, itse suunnittelin tekeväni tulisen satsin tomaatti-chilisäilykettä, sillä edellinen erä hupenee uhkaavasti. Parhaimpien kesätomaattien aika on ohi ja kirsikkatomaatit ovat tehneet paluun.


Maistelimme granaattiomenia jotka olivat ihanan makeita ja pehmeitä. Oma markkinareppu oli jo pullollaan, joten herkulliset hedelmät jäivät ensi viikkoon. Granaattiomenia kaupataan kahdella liiralla kilo, Turkissa talviajan yksi suosituimpia vitamiinipommeja on appelsiini-granaattiomenamehu. Ihmettelimme viime viikolla kadunvarressa erikoisen värisiä sieniä, samoja oli kaupan runsaasti myös markkinoilla. Kauppias tiesi kertoa kyseessä olevan Cam çıntar, joita kyläläiset keräävät mäntymetsistä ensimmäisten syyssateiden jälkeen. Kostean talven aikana sieniä ilmestyy muillekin alueille ja parhaimmat sienimetsät löytyvät Fethieyen alueelta. Sienenmyyjillä on markkinoilla pannu kuumana ja sieniä saa halutessaan maistella.


Granaattiomenien lisäksi paras sitrusaika on käsillä. Myynnissä oli mandariineja, joiden maku on mukavan kirpeä, makeimmat mandariinit saadaan vasta talvella. Viinirypäleitä oli runsaasti samoin sitruunoja, joiden hinta olikin romahtanut loppukesän huikeista hinnoista. Kotitekoisia hilloja oli myynnissä useita eri lajeja, Bodrumin alueen kirpakkaa mandariinihilloa, kvittenihilloa ja luumuhilloa.

Vieraat lähtivät aamuvarhaisella kohti Suomea, meillä palataan taas perusarkeen. Karoliinan blogissa on taatusti tulevan viikon aikana vielä tarinoita Izmiristä. Täällä sen sijaan on luvassa ainakin ruokajuttuja, reseptejä ja tarinaa Turkin työmaailmasta.


Kommentit

  1. Siispä varmasti taas täällä ollaan sivujasi tutkimassa. Nuo pippurit näyttää niin hyviltä. Millaisia kilohintoja niissä on? Täällä taitaa olla 29 euroa kilo.

    Pakko tunnustaa, että vaikka minulla ikää onkin jo 35, en ollut painekattilaan ennen blogijuttuasi törmännyt. Siksi olikin hassu sattuma, että juuri samalla viikolla ostamassani Kotivinkissä oli myös reseptejä kattilalle.

    Kiva oli lukea myös haastattelusi toisesta blogista.
    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitaakin tarkistaa naiden kilohinta, en tullut katsoneeksi, 29 € se ei kuitenkaan ole, arvelisin olevan alle 10 liiraa kilo? Onkohan painekattila tekemassa paluuta suomalaiseen keittiöön? Ma muistan tosiaan sen lapsuudestani mutta sen jalkeen törmasin siihen uudestaan vasta taalla. Mukavaa viikonloppua Venla!

      Poista
    2. Ehkäpä toimittaja on blogisi lukija. Kiitos samoin sinne.

      Poista
    3. Olisikohan :D ?? Pitaakin etsia se lehti kasiin jotakin kautta!

      Poista
  2. Olipas ihana katsella kauniita kuvia teidän markettipöydistä. Me käymme lähes joka viikko ostamassa ruoat viikon varrelle paikallisilta farmer's marketeilta. On hauskaa seurata, kuinka kaudet hiljalleen vaihtuvat ja pöytien ulkonäkö muuttuu - ja joka kerta tähän saakka olen törmännyt johonkin sellaiseen kasvikseen tai hedelmään, jonka olemassaolosta en ole ennen tiennytkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkasit, minakin tykkaan seurata kausien vaihtelua ja teen kausiruokaa, talvella kaaleja ja kesalla papuja. Taallakin tulee törmattya edelleen uusiin tuotteisiin, alueen yrteista osa on mulle tuntemattomia ja ihmettelin myös sienille tarkoitettua omaa maustetta talla viikolla.

      Poista
  3. Ihanat markkinakuvat;minäkin rakastan sellaisia täällä. Mutta tuli kuvia katsellessa mieleen että noilla kaloilla oli aika vähän jäitä;mitenköhän ne säilyvät koko päivän tuoreena.

    VastaaPoista
  4. Huomasin tuossa sienikuvassasi osterivinokkaita,joista niin pidän,ovat mahtavan hyviä paistettuna.Paljonko tuo 5 tl on euroissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut mieleenkaan mutta nyt kun sanoit niin aika vahaiselta nuo jaat nayttavat? Olemme ostaneet markkinoilta kalaa ja ainakin tahan asti se on ollut tuoretta ja hyvaa, menekki tuntuu olevan kova ja iso osa kaloista kylmalaatikoissa. Minakin tykkaan osterivinokkaista, ovat hyvia tomaatin ja turkinpippureiden kanssa paistettuna, tekisi mieli kokeilla noita metsasienia mutta hieman hirvittaa, jos sekaan olisikin eksynyt myrkyllisia sienia? 5 tl on vajaa 2 €.

      Poista
  5. Onpa kyllä harvinaisen siisti ja järjestyksellinen tori. Tuonne kun pääsisi ostoksille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla on ilo kayda jo ihan vaan katselemassa, Bostanlin markkinoilla tuotteet on tosiaan jarjestetty todella kauniisti, kaikilla markkinoilla ei ole.

      Poista
  6. Ihana basaari! Ne on kyllä ihan parhaita. En ole kertaakaan ostanut kalaa kotiin, pitäisikö nyt sun kannustamana uskaltaa kokeilla. Mitkä muut on hyviä lajeja? Reseptejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpointa on ostaa vaikka levrek tai çıpura kala puhdistettuna mutta kokonaisena, laitat hieman merisuolaa kalaan ja kaarit sen hyvin folioon, uuniin noin puoleksi tunniksi ( hieman kalan koon mukaan), saman voi tehda ilman foliotakin lasivuokaan ja laittaa reunoilla peruna-, porkkana- ja vaikka sipulilohkoja öljyttyina ja maustettuina. Mun omat lempparit on tavuk balığı, mezgit ja barbunya, jotka on parhaita ihan pannulla paistettuna ja tietenkin mustanmeren hamsi.

      Poista
  7. Tuli todella ikävä Turkin basaareja näiden CM;n ja Prisman hevi-osastojen sijaan. Onko Bostanlin basaari katettu ympäri vuoden, näytti mahtavalta. Kusadasissa kuulemma sataa tänään aivan hirveästi ja Eda on kasvanut paljon.
    t. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bostanlin basaari on ymparivuoden katettu ja aina yhta vilkas, siella on usein turistibussilla ilmeisesti Kuşadasısta saapuneita saksalaisia kiertelemassa. Yksi kivoimmista basaareista, joilla olen Turkissa kaynyt, tarjonta on todella hyva ja kaikki on kauniisti esilla. Meilla satoi eilen aika rankasti iltapaivalla, nyt taas paistaa mutta lauantaiksi on luvattu ukkosta. Eda voi siis pulleasti :) Mennaan ensi kevaana yhdessa tuonne basaarille!

      Poista
  8. Mikä ihana värikäs ruokabasaari. Rakastan kyräillä noilla basaareilla vaikka mitään ei tulekkaan ostettua. Onko tuo vain ruokabasaari vai onko siellä myös vaatteita ja muuta mukavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tama bostanlin basaari on melko monipuolinen silla tarjolla on myös vaatteita ja kodintavaraa, ruokaakin on tosiaan melkoinen valikoima, mausteita, kuivatuotteita, kalaa, juustoa, oliiveja etc. Basaari on kaikessa varikkyydessaan todella inspiroiva ja siella on kiva kysella myyjilta vahan tuntemattomimmista tuotteista ja niiden kaytösta. Teen myöhemmin postauksen mita muuta tarjottavaa basaarilla on kuin ruokaa.

      Poista
  9. Ihanaa, markkinakirjoitus! hienosti kuvailet kaikkea tuota mitä on kaupan. Kateelliseksi tässä tietenkin tulee. On varmaan ihmeellistä kun kaikkien paikallisten tai ainakin suht paikallisten tuoretuotteiden sesonki on noin pitkä ja miten kaunista kun pöydät notkuvat noin. Varsinkin kaikki "ruohot" ja muut yrttipuskat ovat mielenkiintoisia. Itse katselen niitä aina kovin suurella mielenkiinnolla jos joskus ulkomaanmatkalla markkinoille satun. Suomessa käytetään niin vähän mitään yrttejä tuolla tavalla suurissa määrin. Vaan eipä kai se niiden kasvatus täällä olekaan kylmän ajan aikana niin edullista että ihmisillä olisi varaa niitä paljon ostaakaan. Mausteeksi vain silloin tällöin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kiva seurata miten tuotteet vaihtuvat ja sesongit muuttuvat, saiden vaikutuskin on suuri hintoihin ja tuotteiden laatuun. Suomessa on taidettu ennen kayttaa huomattavasti enemmin erilaisia yrtteja, esim vihannesportulakka oli Suomessa 1800-l. asti suosittu ruokayrtti, kuten se on edelleen taalla, hyötykasvien kayttö vahentyi hiljalleen ja sita mukaa taito tunnistaa niita ja niiden kayttötapoja. Taalla on paljon kauppoja, joista voi ostaa rohtona kaytettavia yrttisekoituksia erilaisiin vaivoihin.

      Poista
  10. Juuri tässä eilen kaipasin granaattiomenia. Olisin tehnyt niistä salaattia. Että nyt vähän niin kuin käänsit veistä haavassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Granaattiomenat on kylla ihania, saako niita Suomesta ollenkaan? No mutta teilla on siella sienikausi menossa :)

      Poista
  11. Olipa ihana nähdä kuvia sieltä paikallisista markkinoista. Mielettömän runsaat ja ihanat. Osaatko itse tehdä ruokaa voikukista? Ja mielettömiä noi graniittiomenat! Miten ne ovatkin noin ihanan punaisia, toisin kuin meillä. Itse muuten kuvasin omaa kotikaupunkiani tänään turistifiilareissa blogiin, mukana myös kuvia eteläranskalaisilta markkinoilta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Granaattiomenat alkavat olla parhaimmillaan, kasittaakseni parhaimpia kasvualueita sille ovat nama Valimeren itaiset osat, mista johtunee? Meilla voikukkaa on kaytetty salaateissa, ihan vihersalaatissa ja perunasalaatissa. Sita voisi varmaan kokeilla kayttaa enemminkin erilaisissa paistoksissa ja keitoissa. Kavin jo kurkkimassa ihania kuviasi, ihanat markkinat!

      Poista
  12. ooh miten ihanat markkinat, siis kertakaikkiaan! Miten turkkilaiset käyttävät kesäkurpitsojen kukat? Täällä ne uppopaistetaan, ei ehkä minun suosikki, tai siis ei oikein maistunut miltään. Muistan, että parhaimmat sitruunaiset vihreät oliivit olen syönyt siellä Ageanmeren rannalla, nykyisin teen ne itse samaan tyyliin. Ai niin, nuo granaattiomenat, olen kyllä aika kade!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesakurpitsan kukat uppopaistetaan taallakin tai sitten ne taytetaan eli niista tehdaan dolmia: http://almostturkish.blogspot.com.tr/2008/08/vegetarian-stuffed-zucchini-flowers.html

      En ole ollut vihreiden oliivien ystava ennen mutta tanne muuton jalkeen minusta tuli sellainen, egeanalueella on valtava valikoima oliiveja, oliivit ovat minusta parhaimpia yksinkertaisesti sitruuna-oliiviöljyseoksessa, johon voi joskus sekoittaa kuivattua timjamia, oreganoa tai chilirouhetta.

      Poista
  13. Nuo markkinat on niin uskomattoman näköisiä. Mitä tuolla osaa valita, mitä ostaa ja mistä laittaa ruokaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllahan siella lahtee helposti mopo lapasista :D Mulla on ollut jo pitkaan sellainen asenne etta kun menen niin ostan perinteiset kilot tomaatteja, kurkkuja ja turkinpippureita, sipulia ja sitruunaa seka mahdolliset mausteet ja tomaattipyreen, sen lisaksi yhta tai korkeintaan kahta hedelmaa ja kahta muuta juttua kuten munakoisoa ja papuja. Muuten tulee osteltua liikaa ellei rytmita mita minakin paivana ruuasta oikeasti tekee.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit