Ulkosuomalaisen äidin ruokaviikko

Meillä on ateriointi hieman muuttunut tytön tarhan vuoksi. Tytön ruokajutuista ja tarhan aterioista juttua tulossa ihan omassa postauksessa. Teen päivittäin yhden lämpimän ruuan, joka on illallinen, lounaaksi tarjotaan edellisen päivän jämiä tai pakastimesta aiempia kokkailuja. Käyn kerran viikossa vihannes- ja hedelmäostoksilla markkinoilla tai hevi-kaupassa, muut tuotteet kuten lihat, munat, oliivit, juomat jne. ostan vaihtelevasti pikkukaupoista tai marketista. Aamiainen on meillä lähes aina päivän tärkein ateria, joten se syödään tavalla tai toisella aikataulujen mukaan.

Tyttö juo aamulla herätessä maidon ja syö vaihtelevasti ennen tarhaan lähtöä kanamunan tai jogurttia. Heräämme 06.30 ja aamiainen tarhassa nautitaan vasta 09.15. Tarhasta hakiessa tyttö on toisinaan jo nälkäinen, joten kotimatkalla juodaan pillimaitoa tai mehu ja syödään toisinaan hedelmä tai seesamirinkilä simit. Kotiin tultua nautitaan lounas, juodaan maitoa ja syödään jälkkäriksi hedelmiä tai rusinoita.

Meille miehen kanssa yhteinen aamiainen on aina ollut tärkeä. Nyt se on tarhan alun jälkeen muodostunut päivän yhdeksi tärkeimmistä hetkistä. Istutaan rauhassa, jutellaan edellisen päivän ja illan tapahtumista, suunnitellaan tulevia ja nautitaan rauhasta ja monesta muumikupillisesta teetä. Siitä on hyvä aloittaa päiväntoimet. Aamiaisen jälkeen istuudun koneelle, tutkin työpaikkailmoituksia ja suunnittelen muita mahdollisia työllistymiskeinoja. Lähden kotoa puoliltapäivin tytön hakuun ja siinä vaiheessa on jo illan ruoka yleensä mielessä. Tytön vienti ja haku tarhasta käy aikalailla kuntoilusta kun matkaa kertyy. Tytön tarhan ympäristö on minulle uutta seutua ja tykkään siitä, ihania vihanneskauppoja, marketteja, romu- ja antiikkiliikkeitä, teen nykyisin ostokset samalla reissulla. Viime viikkoina mies on ollut illat töissä ja minä vastannut illallisen teosta useimmiten.  Koko perheen voimin on syöty lounas tytön kotiuduttua tarhasta. Tämä viikko oli selkeä merkki syksyn saapumisesta, meillä syötiin kesää useammin perunaa ja riisiä, tehtiin ruokaa uunissa eikä kesävihanneksia kuten papuja enää näkynyt ruokalistalla.

Meillä ei laadita ruokalistaa kerran viikossa joten ruuat ovat aikamoista improvisaatiota, mikä on tarjouksessa, sattuuko kalakauppa matkalle vai onko kaapin perukoilla jotain, joka on kokattava tänään, fiiliksellä syödään.


Maanantai: Maapähkinä-kookoskanaa, basmatiriisiä ja salaattia

Maistuu aina ja kaikille. Kiireisen päivän jälkeen teki mieli jotain täyteläistä ja helppoa. Tähän ruokaan ei sitten koskaan kyllästy.

Tiistai: Parsakaalikeitto ja sämpylät


Parsakaalikeitto on myös meidän perheen suosikkeja ja valmistuu melkein itsestään. Resepti on yksinkertainen, parsakaalia, sipulia, valkosipulia ja mausteita, aikuisille nokareeksi chilirouhetta. Innostuin leipomaan sämpylöitä jo toiseen otteeseen lyhyen ajan sisällä, uunin käyttö lisäntyy sitä mukaa kun illat viilentyvät. Olen tosin tyytyväinen kodin vastapäätä uudelleen avautuneesta leipäkaupasta, omat sämpylät maistuvat kyllä, varsinkin suoraan uunista tulleina, ihan maailman parhailta.


Keskiviikko: Tomaatti-jauhelihakastike, keitetyt perunat ja salaatti

Hyvää jauhelihaa, vihanneksia ja tomaattikastike, meidän tyttö rakastaa tätä aina, kukaan muukaan ei kieltäydy. Tykkään jauhelihasta, varsinkin vähärasvaisesta nauta-lammasyhdistelmästä. Ihanaa perusruokaa. Yleensä turkkilaiset ovat pilahvin ystäviä mutta meidän perheessä, mies mukaanlukien tykätään perunasta.



Torstai: Täytetyt kesäkurpitsat, riisi ja jogurttikastike

Tein kesäkurpitsat erilailla kuin yleensä, todella hyvää vaikka kyseinen kasvis ei kuulukaan perheen suosikkeihin, paitsi minun. Maistui muuten miehelle ja tytöllekin. Tästä reseptistä tulee oma postaus!


Perjantai: Pizzaa

Tyttö oli kipeä ja minäkin pienessä flunssassa. Leffoja ja köllöttelyä sekä pellillinen pizzaa, toimii aina. Pellillinen pizzaa on yleensä parempi kuin lätty ravintolasta. Pizzapostauskin on tulossa. Olen suurimmista suurin kotipizzan ystävä. Ei kuukautta ilman pizzantekoa. Tyttö on tullut äitiinsä, lemppari on tonnikala-feta-tomaattipizza. Minun pizzassa on aina oltava herkkusieniä ja miehellä mielellään jotain tulista.


Lauantai: Lohta, vihanneksia ja perunaa uunissa

Flunssahourulan jälkeen suunnattiin neidin kanssa 1.bayram päivänä ulos auringonpaisteeseen, ostariin, syömään ja ostoksille. Illalla lohta, vihanneksia ja pottua uunissa. Lohi on Turkissa nykyisin tuhottoman kallista, en muista milloin olemme ostaneet viimeeksi kun edullisesti saa läheltä merikalaa tai kasvatettua. Lohen hinta on enemmin kuin tuplaantunut reilun vuoden aikana.


Sunnuntai: Hamsia ja sardiineja sekä salaattia

Sunnuntaina eli miehen vapaalla fillaroitiin ja paluumatkalla ravittiin janoiset vanhemmat kaljoilla, perheen pienin pillimehulla ja koko jengi hampurilaisilla. Illalla tilattiin kotiin paistettua hamsia ja sardiineja ja nautittiin rukolan, yrttien ja sipulin kanssa. Flunssa oli edelleen läsnä joten laitoin linssit seuraavan päivän ruokaa varten likoon. Illalla katsottiin koko perheen voimin koiraleffa, Hatchiko ja nyyhkittiin. Ihana Akita koira ja Richard Gere!


Millainen oli sinun ruokaviikko? Syötkö kasvista, kaikkea sekaisin, suunnitteletko vai kokataanko fiiliksellä? Kuka teillä kokkaa?


Kommentit

  1. Ihanat ja kauniit ateriat teillä! Meillä on nyt vähän aikaa menty vähän selviytymislinjalla - kun mies oli viikon poissa ja nytkin kun lomalla laiskottaa - eli fiilispohjalla mennään ja vähän aikataulutkin hukassa. Minä laitan meillä pääasiassa ruuat mutta vain siksi, että haluan illallisen valmiiksi ennen kuin töistä palaava mies sen ehtisi tehdä. Nyt lomalla hänkin on tehnyt ihan yhtä lailla ruokaa. Osaa yhtä hyvin ellei paremmin kuin minä, etenkin tietysti italialaista mutta muutakin. Tänään tein kuitenkin minä pastan (tätä nykyä aina kaksi kattilaa, yksi gluteenittomalle ja yksi tavalliselle pastalle) ja jauhelihatomaattikastikkeen. Ihmeellisen maistuvaa on naudanjauheliha täällä, en yhtään kaipaa siihen sianlihaa kaveriksi. Tuota lammasta voisi joskus kokeilla jos sitä jauhettuna jostain löytyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilla mies osaa oman maansa monet ruuat paremmin kuin mina, viime aikoina työtahti on ollut sellainen etta mina olen mukisematta ottanut keittiövastuun, yleensa vapailla mies haluaa kylla kokata. Taalla jauheliha on minusta todella hyvaa, se jauhetaan siina samantien kun ostaa ja sen mukaisesta palasta tai yhdistellaan seos, mita ostaja kertoo siita valmistettavan. Silloin kun on vasynyt eika jaksa niin teen yleensa sosekeiton, se on niin nopea ja helppo.

      Poista
  2. Nam! Näyttää hyvältä, taidankin tästälähtien osua aina tiettyyn aikaan teille kylään ;) kaikki näytti herkulliselta, tuli oikein nälkä

    VastaaPoista
  3. Vautsi, teijän annokset näyttää kyllä olevan kuin suoraan jostain keittokirjasta! Kelpais vastaavat varmasti meilläkin. Tosin miehellä on yleensä pöytä täynnä jos jonkinmoista lisuketta. En tiedä mihin vatsaan se kaikki mahtuu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilaiset eivat ole ehka ihan yhden lootan ihmisia vaan tottuneet siihen etta on useampia lajikkeita, ainakin illallisella, meilla ei kylla laheskaan aina ole.

      Poista
  4. Hei kerro ton maapähkinä-kookoskanan resepti. Mä tahtosin käyttää pähkinää ruuanlaitossa mut en jotenkin osaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, se on tosi yksinkertainen, laitan huomenna postauksen tulemaan siita ja taytetyista kesakurpitsoista samalla!

      Poista
  5. Ihanat kuvat! Maapähkinä-kookoskanan reseptiä tulin myös pyytelemään, sekä jotain papureseptiä (täällä myydään niin monenlaisia papuja, ikinä en ole yhtään niistä ostanut, joskus ehkä vois) Mistä löysit parsakaalta?Onko niin, että juurekset ja kaalet alkavat tulla nyt vasta paremmin. Minä olin kaipaillut punajuurta tänne, mutta nyt viime viikolla basaareilla oli useammassakin pöydässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma laitan huomenna tulemaan sen maapahkina-kookoskanan reseptin. Tuolla olis vihreiden litteiden papujen ohje: http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com.tr/2013/07/mies-kauhan-varressa-ja-tytto-kaulimen.html

      Ja taalla borlottipapujen ohje: http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com.tr/2013/09/borlottipapuja-ja-sananen.html

      Silla samalla reseptilla voit tehda periaatteessa tehda muistakin pavuista mutta ma laitan tassa lahiaikoina tulemaan jotain muutakin papuohjetta? Ekat parsakaalit taisin nahda pari vkoa sitten mutta olivat viela tosi kalliita, nyt niita nakyi jo vihanneskaupoissa ja markkinoillakin ennen bayramia. Punajuurta nayttaisi olevan nyt jo ainakin taalla ihan kivasti tarjolla!

      Poista
  6. Täytettyjen kesäkurpitsojen reseptia odotellen:) Tuija

    VastaaPoista
  7. Onpa herkullisen näköistä . Taidatte olla aikamoisia master chefejä? tuli nälkä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei me kylla olla, tykataan valilla kokeilla jotain uusia juttuja mutta useasti mennaan luottoresepteilla, ruuasta me kylla tykataan ja kokkailustakin useimmiten :)

      Poista
  8. Maapähkinä-kookoskana reseptiä olisin minäkin vailla :) Ruokapostauksen on hyviä, kun niistä saa vähän inspistä omaankin keittiöön. Itse kokkaan yleensä viikolla, mies viikonloppuna (sitä aina odotellessa). Ruoka ei koskaan maistu itsekokattuna niin hyvältä kuin muun kokkaamana, Kasviksia pitäis syödä paljon enemmän meidän keittiössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna tulee Kookoskanaresepti :) Mustakin ruokapostaukset on juuri kivoja kun tulee inspiksia, toisinaan sita tulee tehtya liian usein samoja juttuja, meillakin mies kokkaa tai kokataan yhdessa hanen vapailla mutta muuten mina, tata aikaa kun kotona ollessa meikalaisella nyt viela on. Toisen tekemana se on tosiaan aina parempaa ja on ihana istahtaa valmiiseen pöytaan!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit