Rakı balik balkon

Täällä ollaan ja ihmetellään uutta kaupunkia, kotia, naapurustoa ja elämäntyyliä. Turkissa on isot erot ihan kortteleiden välillä, samoin kaupunkien, tuntuu kuin olisi saapunut Ankarasta toiseen ulottuvuuteen. Sama kieli mutta onkohan tämä sama maa?

Meri on kaupungin sydän, kaupunginosasta toiseen on helpoin liikkua lautalla, merenrannalla on kalastajia aamusta iltaan, olemme kolkutelleet jo muutaman päivän turhaan korttelimme monitoimimiehen ovea, hän on leipäkauppiaan mukaan jälleen unohtunut kalastelemaan, sähkötyöt ja muutama muu pikkujuttu saa siis odottaa. Illalla suupielissä maistuu suola ja merituuli hellii parvekkeelle asti, yksi katu on omistettu kokonaan  tunnelmallisille kalaravintoloille ja kalakauppiaille. Keskustelu paikallisten kanssa on helppo virittää kalan ympärille sillä kausi on juuri alkanut. Turkissa kalakantaa suojellaan joten kalastus on kielletty kesällä, kausi on vihdoin alkanut ja kauden ensimmäinen kala on sardiini, arvaatte varmaan mitä täällä syöty.Olen ihastuksissani pienistä kaduista, joilla tuoksuu jasmiini, palmuista ja ihmeköynnöksistä. Muutaman korttelin päässä on pienten kauppojen ja palveluiden rimpsu, on juusto- ja oliivikauppoja, mezekauppoja, kahviloita ja pieniä ravintoloita, puistoja, koiria ja kissoja siellä täällä, helppo liikkua ja vähän liikennettä. Voi Izmir missä me olemme kaikki nämä vuodet kuppailleet emmekä ole löytäneet tänne aiemmin?

Rakı balik balkon on paikallisten juttu, alueella on monia meze eli alkupalaerikoisuuksia, joista useimmat sattuvat kalaruokien kanssa, iltaisin izmiriläiset tuntuvat istuskelevan parvekkeella, jos mahdollista nautiskellaan rakıa, kalaa ja mezeitä. Yllättävän hyvin muutuimme parveke-ihmisiksi ja unohdimme Ankaran pihan, partsilla nautitaan niin aamiainen kuin illlallinenkin, siitä  on hyvä havannoida uutta seutua.


Muutamia huomioita, jotka saattavat vielä osoittautua vääriksi:
 • Täällä mennään pyörillä, niin simitkauppias kuin romunkerääjäkin on ottanut fillarin alleen, fillarilla on helppo liikkua sillä rannassa on jopa pyörätiet! Arvatkaa onko suomalainen ihastuksissaan?
 • Ihmiset eivät tunnu olevan ihan yhtä uteliaita kun Ankarassa.
 • Rytmi on rento, täällä istuskellaan merenrannassa, kuppiloissa, parvekkeilla yömyöhään.
 • Ankarassa 10% miehistä pukeutui shortseihin, täällä lähes jokainen.
 • Naiset käyttävät minihameita, shortseja, vaalennettuja hiuksia on paljon.
 • Ihmisillä on ankaralaisiin verrattuna huomattavasti enemmin keskivartalolla ylimääräistä, johtuneeko vauraudesta vai pitkiksi venähtäneistä illoista parvekkeilla?
 • Ankarassa joka kulmalla on lokanta tai kebapkuppila, täällä kotiruoka ravintoloissa tarjotaan oliiviöljyruokia, kadunkulmissa on paikallisia pikaruokapaikkoja.
 • Vesipiippukahvilat ovat suosittuja, teekuppilat eivät olekaan vain ukkokuppiloita vaan täällä niissä istuu naisiakin, sen lisäksi on naisten omia kahviloita.
 • Kortteleissa on pyöreitä kaupungin hedelmäkojuja.
 • Kalaravintoloita ja kalakauppiaita on paljon.
 • Nuorilla on paljon silmälaseja, paremmat lääkärit vai likinäköisyyttä suurissa määrin?
 • Puistoissa on pulskia kissoja ja koiria.
 • Leikkipuistoissa on hiekkaa ja laitteet puusta, Ankarassa oli pikkukiveä ja laitteet muovia.
 • Jätteitä ei haeta ovien ulkopuolelta vaan ne viedään itse roskikseen, kerrostalojen alakerroksissa on jätepiste sanomalehdille ja kartongeille.
 • Ravintolat ja kuppilat levittäytyvät ihmisten mukaan tienreunaan asti, Ankarassa laki ja järjestys valvoi tarkemmin.
 • Erikoisliikkeitä on paljon.
Kämppä on vähän hujan hajan sillä emme malta sulkeutua sisään, tänään syödään sardiineita, mezeitä ja avataan rakı, kippis Izmirille! Postailen ja vastaan kommentteihin tuota pikaa lisää, mukavaa viikonloppua kaikille!

Kommentit

 1. Vau, kuulostaa tosi mahtavalta paikalta! :) Tulette varmasti viihtymään, kunhan saatte kämpän joskus järjestykseen. Vaikka ehtiihän sitä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhan me viihdyta, hiljalleen hiljalleen, vaatteet on kohta jo kaapeissa jarjestyksessa ja jos tasta pratikeriin tai ikeaan lahtisi.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Varmasti viihtyisit, tassa ihmettelen etta miksi joku ylipaataan haluaa taalta pois?

   Poista
 3. Kuulostaa ihanalta! Onnea uuteen kotiin ja kotikaupunkiin :)

  VastaaPoista
 4. Ihania vuosia teille Izmiriin! Miten voi olla onneton, jos lähellä on meri, jonka ääreen kävellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinapa sen sanoit, ei voi olla onneton kun katselee kalastaja ukkoja pienissa purkeissa ja loputonta merta, kiitos!

   Poista
 5. Kuulostaa, että valinta oli oikea! Mukavaa viikonloppua ja nauttikaa merestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tsemppia Irlantiin, toivottavasti työn aloitus sujui hyvin, tulen pian lukemaan milta siella nayttaa.

   Poista
  2. Ihan mukavasti meni, vaikka iltapäivisin olin aika väsynyt. No, se korjaantui sitten tunnin päikkäreillä. Työviikon jälkeen on uskomattoman hyvä mieli.
   Mielenkiinnolla jään odottamaan postauksia sieltä uudesta kotikaupungista. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Uusi kotikaupunki kuulostaa tosi hyvältä! Onnea vaan uuteen kotiin ja kaupunkiin!

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ihanalle! Onnea uuteen kotiin! uskon että izmir antaa teille paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minakin uskon, alku on ollut hyva, kiitos!

   Poista
 8. Kuullostaa hyvalta, toivottavasti viihdytte ja onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa kyllä ihan Turkin unelma kaupungilta!

  Olen kuullut aikaisemmin ihan turkkilaisilta, ettei Ankara ole kovin kaksinen paikka.. Jostain syystä ihmiset eivät siellä niin hyvin viihdy. Mitä mieltä olet Bursasta ja Istanbulista? Eikö kumpikaan niistä kiinnostanut asuinpaikkana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankara on vahan tylsa, vaikka onhan siella hyvat palvelut ja monet asiat toimivat muita kaupunkeja paremmin, moni on Ankarassa työn tai opiskelujen vuoksi, tylsan siita tekee se etta ei ole vetta eika oikein luontoakaan, mihin menna viikonloppuna? Aina on lahdettava autolla matkan paahan. Bursassa en ole kaynyt mutta olen kuullut etta on kiva kaupunki, Istanbul on myös ihana. Istanbul on aika kallis ja suuri, mika aiheuttaa omat ongelmansa asumiskustannuksissa ja liikkumisessa, emme halua asua kaukana keskustasta eika ruuhkissa istuminenkaan tunnu kivalta. Izmir ja lahialueet ovat meidan lempialueita Turkissa, egean alueen ilmassa on vaan sita jotain mika puuttuu muualta. Izmir on merenrannalla, riittavan suuri etta on työpaikkoja, kouluja ja palveluita, hyvat yhteydet ja paljon kivoja lomapaikkoja lahella, moderneja ihmisia ja tietenkin sita kalaa ja ayriaisia! :)

   Poista
 10. Mä voin kuvitella että elämä on ihan erillaista Izmirissä Ankaraan verrattuna!
  Sen tunteen olen kokenut monta kertaa kun Kulusta ollaan lähdetty rannikolle.
  Laitappa kuvia parvekkeen näköalasta jos sulla on mahdollisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo anatoliassa on kiva kayda mutta jossain vaiheessa sielta on paastava valjemmille vesille :) Laitan kuvia tasta partsilta ja lahialueita heti ensi viikolla!

   Poista
 11. Ihana Izmir! Kylläpä tuli kotoinen olo tuosta yläkuvasta :) Onnea uuteen kotiin.

  VastaaPoista
 12. Melkein kyynelehdin, kuulostaa niin hyvältä. Onnellisia hetkiä teille siellä uudessa ihanassa kotipaikassanne. Alkoi heti tehdä mieli matkustaa kotipaikkakunnallanne, oli niin mukavasti kirjoitettu juttu.

  Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla, tervetuloa, laitan lisaa juttua ja kuvia Izmirista kunhan tokenen :)

   Poista
 13. Onko siellä Izmirissä asunnot halvempia? Saitteko siis miehesi kanssa töitä sieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla taalla vahan edullisempia tuntuu olevan, tosin Ankarassa taloissa on paremmat eristykset ja monesti tehokkaammat lammitysjarjestelmat mika varmaan nostaa vahan hintoja. Mieheni aloittaa taalla työt ja itse alan etsia töita kunhan saan kaksoiskansalaisuuden, toivottavasti pian.

   Poista
 14. Pitkän aikaa olen lukenut blogiasi, mutta nyt vasta itse sain kirjoitettua. Kirjoitat todella kivasti, itse en ole käynyt Turkissa, mutta kun olen lukenut juttujasi, voisin hyvin lähteä lomalle sinne. Oma mielikuvani on ollut vähän Matkaopas sarjan oloinen ja sitä en lomaltani hae ;) Mukavaa, että olette kotiutuneet hyvin ja ne merenelävät maistuisivat tännekin.
  T. Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi kun jatit kommentin, on kiva tietaa ketka siella ruudun toisella puolella lukevat juttujani. Suomalaiset suuntaavat niin sankoin joukoin Alanyaan etta suurimmalle osalle turkkikuva on varmaan rajoittunut siihen, Turkki on niin paljon muutakin, kiva jos taman blogin kautta valittyy myös vahan erilainen Turkki!

   Poista
  2. Joo on totta, että matkaopas sarja saa Turkin näyttämään hirveältä turistirysä paikalta, jossa on humalaisia suomalaisia joka nurkan takana. Sekin riippuu niin paljon siitä, että ottaako matkapaketteja ja kaikenmaailman opaskierroksia, jossa normaalisti kuljetaan muiden suomalaisten kanssa. Sitä voi lähteä myös itsenäisemmälle reissulle ja lentokentälle saapuessa hurauttaa vuokra-autolla omiin menoihin. Tottakai oppaille voi tarvittaessa silti soittaa, jos tulee kysyttävää. Minä en esimerkiksi Istanbulissa törmännyt kertaakaan suomalaisiin, vaikka kävin katsomassa hyvinkin suosittuja nähtävyyksiä. Vasta lentokentällä ja lentokoneessa tapasin muita suomalaisia.

   Mutta kannattaa tosiaan pohtia, että mitä reissulta haluaa ja hakee. :) Turkki on yllättävän iso maa, josta löytyy paljon nähtävää. Se vaan edellyttää toteutuakseen hieman itsenäisempää toimintaa.

   Poista
 15. 1.Miten Turkissa voi saada kaksoiskansalaisuuden? Eikö ilman sitä pääse töihin?

  2.Meneekö tyttäresi päiväkotiin, kun aloitat työelämän?

  3. Miten olet oppinut turkin kieltä? Puhutko sitä sujuvasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Kaksoiskansalaisuutta voi anoa joko 5 vuoden pysyvan asumisen jalkeen tai 3 avioliittovuoden jalkeen paikallisen kanssa, paasee mutta työlupaprosessi on monesti pitka ja hankala, monikaan yritys ei lahde sellaiseen rumbaan jos on mahdollista saada pateva paikallinen töihin.

   2. Menee paivakotiin kunhan löydan töita.

   3. Ihan puhumalla, yli 10 vuodessa sen oppii töiden kautta, puhun sujuvasti.

   Poista
  2. Tuleeko tonne Izmiriin lunta?

   Poista
  3. Joinakin talvina on satanut niin etta sulaa samantien pois, talvet ovat leutoja, yleensa sateisia ja kosteita, tyypillisia valimeren talvia.

   Poista
 16. Onnea, onnea uuteen kotiin! Kuulostaa ihanalta paikalta, viihdytte varmasti :)

  VastaaPoista
 17. onks Turkissa tulivuoria?

  VastaaPoista
 18. moi. onko turkissa mitään työnhaku sivua, kuten suomessa on mol.fi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla vaan, kariyer.net ja yenibiris.com ovat aika hyvia sivustoja, sinne luodaan profiili ja sita kautta sitten hakemuksia menemaan, työnantajat voivat olla myös suoraan yhteydessa profiilien jattajiin.

   Poista
 19. Ihanan tunnelmallinen postaus. Hyvin olette tainneet kotiutua. :-)

  VastaaPoista
 20. Moikka eksyin sun blogiin sattumalta ja ajattelin heti kirjoittaa.. Onko sinulla kokemuksia Mersinistä, onko siellä miten paljon turisteja sekä onko se ihan turvallinen kaupunki lomailla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en ole kaynyt itse mutta Heli kirjoittaa sielta blogia:http://mersinheli.blogspot.com/

   Poista
 21. Mua kiinnostaa et miten sä tapasit alunperin sun turkkilaisen miehen ja olitko siellä turkissa silloin? Eroaako sun mielestä turkkilaisen kanssa seurustelu paljonkin suomalaisen kanssa seurustelusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme tavanneet Turkissa, olin ollut taalla jo jonkun aikaa. Tunnisteista löytyy juttuja ainakin tunnisteen turkkilainen mies kohdalta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit