Väriä ruokapöytään markkinoilta

Viime viikolla harmittelin että kaupoissa olevat lehtivihreät, tomaatit ja kurkut eivät ole Ankaran veroisia, rukola oli kovalehtistä eikä kovin maukasta, tomaatit eivät maistuneet yhtä mehukkailta eikä missään myyty pieni badem kurkkuja. Hedelmät sen sijaan maistuivat vieläkin makeammilta, persikoita, viikunoita, päärynöitä ja alueen pieniä kivettömiä rypäleitä myydään monessa pisteessä. Kyselin vastapäiseltä leipäkauppakahvilan pitäjältä vihanneksista ja hän soittikin vaimonsa paikalle, vaimo johdatteli meidät muutaman takakorttelin kulman taakse kadulle, jossa hinnat olivat mitättömät verrattuna rannan läheisten kauppojen tasoon ja tuotteet loistoluokkaa verrattuna migroksen ja tansaksen nahistuneisiin vihanneksiin.

Markkinajuorut ' oletteko kaverit kuulleet että naapurin Fatma jätti Ahmetin?'

 Samalla alueella on hyvä yufkacı eli filotyylisen taikinan ja mantin valmistaja, edullisia pieniä kauppoja ja etikkasäilykkeiden myyjiä. Lähettyvillä kulkeva metrolinja Izban jakaa alueen kuin berliininmuuri, rannanpuolella on paremman väen marketteja, joissa hinnat ovat korkeat ja tuotteet aika huonoja, metrolinjan vuoriston puoleisilla kaduilla taas vaeltaa erilainen väki ja hinnat ja tuotteet ovat ihan toista luokkaa. Oli kuin olisi tupsahtanut keskelle Ankaran lähiötä parhaimpaan ostosaikaan. Tyytyväisenä raahasin vihanneskasseja kotiin ja salaattikin maistui taas sille kun pitää.

Etualalla viininlehtiä kääryleitä varten.

Tänä aamuna Helmin lenkin jälkeen laitoin tytön rattaisiin ja suuntasimme Bostanlin viikkomarkkinoille, matka kesti noin 20 minuuttia ja kulki pitkin mukavia pieniä katuja. Olimme saaneet kyllä hyvät ohjeet mutta menimme silti harhaan, onneksi huomasin naisen perässään markkinakärry, häntä seuraamalla saavuimme rannan tuntumassa olevalle puistoalueelle, jonka sisälle oli ahtautunut jo melkoisesti väkeä ja myyjää.

Pojalta sai ostaa kuumuutta helpottamaan kylmää sitruunalimontaatia.

Turkissa markkinoiden hinnat määräytyvät vähän alueen elintason mukaan, Bostanlin rannanpuoleisen alueen hinnat eivät olleet ihan yltiöpäisen edullisia mutta kohtuuhintaiset ja laatutavaraa. Vaatteet olivat edullisia, lastenvaatteista alusvaatteisiin, boheemeille mutta tyylikkäille mekkoja, kauniita ja hyvälaatuisia kodintekstiilejä ja leluja.


Markkinavaatteista on viime aikoina kohuttu uutisissa, testeissä monista vaatteista on irronnut myrkyllisiä väriaineita, sama kohtalo on monilla markkinaleluilla. Perjantaina samalla alueella on Bostanli ekopazar johon kokoontuvat orgaanisten tuotteiden myyjät. Jokaisella myyjällä on oltava virallinen sertifikaatti ja sen lisäksi tuotteet testataan alueella. Käydään joku päivä tutustumassa kunhan ehditään.



Vaatteiden ja tekstiilituotteiden lisäksi alueella oli vihanneksia, hedelmiä, kananmunia, juustoja, oliiveja, yufkaa, leipää ja kenkiä. Kuhina oli melkoinen, onneksi olimme liikenteessä ennenkuin päivän +36 hellelukemat saavutetaan.

Siinäpä tarjolla heinää alkupalaksi.

Alueen erikoisuutena myydään deniz börülce eli olisikohan suolaheinä vai meriheinä suomeksi? Se keitetään ja maustetaan valkosipulilla ja sitruunalla ja tarjoillaan alkupalana. Erilaisia papuja oli röykkiöittäin, samoin munakoisoa, pähkinöitä, paprikaa ja bibereitä. Tarjolla oli irtomyynnissä myös osterivinokkaita ja herkkusieniä, paljon marinoituja oliiveja ja yrttejä.

Osterivinokkaita
Izmirin alueen juustot ovat saaneet ainakin minut onnelliseksi, alueen tulum peynır kuuluu turkkilaisiin juustosuosikkeihini muutenkin ja täällä paikallinen tuottaja tekee erilaisia tulum versioita, samaiselta juustotehtaalta tulee muitakin hyviä perinteisempiä turkkilaisia juustoja. Länsirannikolla tykätään selvästi keskimaata enemmin vihreistä oliiveista, Ankarassa ne olivat aina vähemmistönä mutta loistavat täällä kärjessä. Viimeisestä kulmasta markkinapaikalla löytyi vielä kalakauppiaiden rykelmä, me olimme kuitenkin vain katselukierroksella ja suuntasimme tytön kanssa kohti kotia ja päätimme jättää vihannesostokset ensi viikkoon.

Juustot ja oliivit kauniissa riveissä.

Kommentit

  1. Turkin markkinat ovat kyllä kasvis-syöjän paratiisi ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nain on, Turkissa on varmasti helppoa olla kasvissyöjana, ainoa ongelma on etta osassa ravintoloita sita ei viela ymmarreta tilauksien yhteydessa.

      Poista
  2. Kadehdittavan ihana ja laaja tarjonta! nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilaiset markkinat on ihanat, ihan pelkkana silmanruokana jo.

      Poista
  3. Herkullisen näköistä! Nam! :) Varmaan tosiaan hyvä, jos ehtii hoitaa ostokset ennen pahimman helteen alkua, korkeat lämpötilat eivät varmaan ole ihanteellisia ruokatarpeillekaan? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kesakuumalla tuolla telttakankaiden alla on varmasti tuskaista, nykyisin juustojen pitaa olla asianmukaisissa kaapeissa, silloin alkuaikoina lihojakin myytiin viela torilla ihan avoimilla pöydilla ennen lakimuutosta.

      Poista
  4. Kiva että löytyi hyvät ruokamarkkinat:-) täälläkin alue vaikuttaa hintoihin;Tel Avivin ihana Karmel-tori on kalliimpi kuin köyhemmällä alueella oleva Tikva-tori.onpa jänna tuo heinä;pitäkin googlettaa sitä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu onneksi löytyi, asuinalueiden hintojen valilla on kylla eroja, osa rikkaimmista ei tietenkaan halua menna halvoille toreille vaan tyytyvaisena maksaa ja kay omiensa joukossa, kummallinen on ihmisen luonto....tuo heina on aika hyvaa, onkohan siellakin?

      Poista
  5. Oletpa reipas. Minä tyydyn liian usein supermarket-valikoimiin ajan puutteen ja viitseliäisyyden puutteen vuoksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mullahan on nyt viela aikaa ja koska ei ole autoa niin ei tule lahdettya kauempiin isoihin marketteihin, en kylla oikein niista valitakaan kun on nahnyt mihin se on Suomessakin johtanut, kaksi suurta ketjua ja kilpailun ja tason puute.

      Poista
  6. Ihanaa, että löysit hyvän paikan ostaa vihanneksia! Se on aina melkein kuin lottovoitto. Paikalliset kyllä yleensä tietävät, mistä kannattaa ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla nain on etta paikallisilta pitaa utsia aina kaikki tieto ettei maksa turhaan huonoista tuotteista!

      Poista
  7. Ihanan raikkaita kasviksia ja hedelmiä!

    Tulee itsellekin varmasti hyvä olo, kun käyttää noin laadukkaita tuotteita omassa ruokavaliossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkissa vihannekset ja hedelmat ovat paaosassa monen ruokavaliossa, ovat hyvia ja halpoja.

      Poista
  8. Tulee nälkä näitä katsellessa...

    VastaaPoista
  9. Onneksi sattumalta löysin tänne! Aivan mahtava blogi sulla, mukava käydä lukemassa millaista 'oikea' elämä (ei turistin silmin) siellä Turkissa on! :) Niin elämän makuisia kirjoituksia. Ja paljon hyödyllistä tietoa asioiden hoidosta ym. Kiitos sulle kun kirjoittelet! Mukavia päiviä sinne teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ja hyva kun löysit tanne, mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit