Marketin hyllyt ennen ja nyt

Yli 10 vuotta sitten markettien valikoima oli paljon rajallisempi kuin nykyisin, asuin vielä pienessa kaupungissa, jonka keskustassa oli kaksi pientä kauppaa, kaupasta ostettiin siis hyvinkin yksinkertaisia tuotteita, suurimpaan markettiin oli matkaa tunti ennenkuin pieneen kaupunkiin saatiin lopulta Migros. Jopa leivinpaperin löytäminen oli alkuaikoina haasteellista, puhumattakaan ruisjauhoista tai sekaleivästä, tonnikala oli siihen aikaan todella kallista eikä kanaa saanut aina paloina vaan ainoastaan kokonaisena.


Muistan pyöritelleeni ihmeissäni maitotiskin purkkeja, krem peynır, labne, UHT süt ja loputon rivi suuria täysrasvaisia jogurtteja. Missä on kermaviili, entä rahka? Niitä ei ole vielä nykyisinkään ihan sellaisenaan mutta kaiken voi korvata ja paljon on valikoima lisääntynyt.

Monella ulkomaalaisella on ongelmia löytää mieluisia juustoja, paikalliset eivät vuole juustohöylällä leivän päälle juustokimpaleesta siivuja, juustoja syödään aamiaisella paloina ja yleensä pehmeitä fetatyyppisiä juustoja, laatuja on loputon valikoima; lehmän-, vuohen- tai lampaanmaitojuustoa, kovaa vai pehmeä, makulaatuja kuvailtu kylien tai alueiden mukaan. Itse rakastan näitä juustoja mutta ulkomailta tuon aina juustoja, sellaisia kunnon vahvan makuisia ja kypsytettyjä, muistan joidenkin jopa tehneen juustomatkoja lähimaihin ja palanneen onnellisena laukut täynnä juustoja. Joulun alla odottelen äidin juustopakettia saapuvaksi. Paikalliset 'keltaiset' juustot ovat usein kaşar-nimisiä ja omaan makuun täysin mauttomia, oma paikallinen lempparijuusto on tulum-tyylinen ja se on erityisesti Izmirin alueen juusto. Arvatkaa olenko löytänyt täällä koko paikallisen juustokäsitteen uudelleen, ihania juustokauppoja ja hyvä valikoima. Suomalaistyylinen juustovinkki Turkissa asujalle: ostakaa tulumtyylistä Manyas-juustoa, ihan loistava, meidän tyttö, joka ei juustoista välitä syö tätä pala toisensa jälkeen kun juustottaa.


Tulum-juustoja on runsaasti erityylisiä, aidoimmat on edelleen kypsytetty eläimen nahan sisällä, juustopuodeissa näkee edelleen kauppiaan veistävän juustoa suoraan nahkapussin sisältä. Monien juustotiskien ja -kauppojen myyjä antaa maistiaisen juustosta ja osaa suositella ja kertoa päättämättömälle valikoimasta. Monet fetatyyppiset juustot ovat suolaisia, niin niitä kuin suolaisia oliivejakin tulisi huuhtaista vedellä, jotta enin suola huuhtoutuu pois. Omat suosikki oliivitkin oppii vain maistelemalla, toinen tykkää pienistä ja ruttuisista, toinen taas isoista ja lihaisista, meillä päätöksen tekee nykyisin oliivihullu tyttäremme, oliivit yleensä marinoidaan kotona, oliiviöljyllä, sitruunalla ja mieleisillä mausteilla.



Kermaviiliä ei Turkissa tunneta mutta paikallinen jogurtti käy melkein mihin vain, valutettu paksu süzme jogurtti toimii rahkan asemasta. Paikallinen jogurtti on maukasta ja laadukasta, ei siis ihme että usein sitä myydään suurissa pakkauksissa. Ruokakermoja on vaikea löytää sillä turkkilaiset eivät juuri niitä ruuanlaitossa käytä, tarjolla on useimmiten paksua täysrasvaista kermaa, joka kyllä toimii ruuanlaitossa mutta on todella tuhtia kamaa. Suurissa hyvinvarustetuissa marketeissa on paras valikoima, joka elää ja vaihtelee kaupunkienkin sekä kaupunginosien välillä, siellä missä on ulkomaalaisia, on enemmin tuontijuustoja, ruokakermaakin hyllyssä, tofua, erikoismehuja ja laaja viinivalikoima. Isommissa kaupungeissa on myös ns. herkkukauppoja, joissa myydään erikoistavaraa ja tuontituotteita, paljon jenkkikamaa ja suurin osa tietysti suolaiseen hintaan.

Turkissa juon soodaa, tarjolla on tavallista soodaa sekä useita makuvaihtoehtoja, limppareita on hyllyt pullollaan sillä monien paikallisten ruokajuoma on cola. Mehujuomia ja tuoremehuja on runsaasti mutta tiivistemehuja todella vähän eivätkä maultaan kummoisia, me lantraamme usein ihan tuoremehujakin sillä osa on tosi tymäkkää ja makeaa maultaan. Valmisruokien valikoima on lisääntynyt vuosien varrella, hinnat ovat aika korkeita ja laatu noh vähän niin ja näin, tulee mieleen valmisruokien alkuajat Suomessa, onko järkeä maksaa kalapuikkopaketista saman verran kuin kilosta tuoretta kalaa? Viimeisimpänä tulleita uutuuksia näyttää olevan kovasti mainostettu makarna eli pikamakarooni muutamalla eri soosilla, maksaa liiran ja valmistuu minuutissa, pakastealtaassa näyttää olevan myös nakkikääröjä ja puolivalmista börekiä.


Nykyisin Turkista saa kookosmaitoa, vihreää currya, hoisin kastiketta ja vaikka mitä, toisin oli ennen. Muistan hamstranneeni kaupasta aina ruokakermaa kun sitä saapui, tomaattimurskaakaan ei ole ollut hyllyissä  montaa vuotta, puhumattakaan soijakastikkeesta, näkkäriä ja hapankorppuja kannettiin Suomesta mukana, Aasiasta toin mukanani erilaisia kastikkeita ja mausteita. Jouluruokia on loihdittu vaihtelevin menestyksin, lanttua vastaavaa juuresta löytyy ja siitä saa ihan kelpo laatikon tehtyä, kinkun metsästys onkin jo haastavampaa mutta niitäkin kuulemma saa, kalkkunaa on helppo taikoa joulupöytään, lohta meillä on graavattu joinakin vuosina itse, silliä voi etsiä nykyisin Ikeasta kuten monia muitakin mielitekoja. Mustikkaa on aiheena pyöritelty vuosia suomalaisten kanssa juttuun satuttaessa, mitä marjoja ovat nuo kuivattuina myytävät toreilla, kuivattuja pensasmustikoita löytyy tuontitavaranakin mutta kunnon mustikkaa sitä ei taida saada kun hillopurkista, sekin on aika uusi juttu markettien valikoimassa. Marjapiirakan teko onkin jo astetta haastavampaa, joutuu käymään pakastealtaan kautta.
 
Piirakoiden teko ja kakkujen valmistus oli alussa aikamoista kokeilua, millä korvataan perunajauhot, sopiiko jogurtti ja mikä niistä leivontaan, millä korvataan fariinisokeri, entä sopiiko paikallinen siirapintapainen piparkakkutaikinaan, miksi kerma valuu mönteissä purkista? Kyllä täällä vieläkin sovelletaan mutta melkein kaikkea saa jo, huomenna olisi tarkoitus tehdä joulutorttuja, ei siis muuta kuin kuivattuja luumuja ostamaan ja niistä sosetta keittelemään, torttutaikinaa saa onneksi valmiina.

Kommentit

  1. Aina yhtä nautintoa päästä lukemaan uusin postauksesi. :) Mähän opin täältä melkein enemmän kuin mun turkkilaiselta mieheltä. :D Häneltä kun kyselin juustoista, joita oli ostanut, että mitä nämä ovat niin vastaus oli, että no juustoja ei se kummempaa. No tietenkin… Sitä samaa sitten ihmettelin yksin kaupan hyllyn ääressä, että minkähän näistä "fetan näköisistä" juustoista nyt sitten valitsis, kun ei tajuu ei ymmärrä… On niin erilaiset valikoimat tosiaan kuin Suomessa, mutta vaikeahan se on miehen alkaa selittää juuri sitä mitä yritän saada selville, kun ei hän tiedä miten turkkilaiset raaka-aineet ja monet muutkaan asiat eroaa suomalaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu ei ne miehet mitaan tieda, juusto kun juusto :D Maistelemalla löytyy sitten ne omat suosikit, suurin osa niista 'keltaisista' juustoista on aika mauttomia, eski kaşar ja tulum juustot on voimakkaampia.

      Poista
  2. Juu aikamoista soveltamista leipominen välilllä täytyy sanoa..yksi päivä päätin leipoa niin kaupassa ei ollut hiivaa,ei tuorehiivaa eikä kuivahiivaa,,,seuraavasta kaupasta löytyi hiivaa mutta siellä ei ollut leivinpaperia:D mutta juu täytyy sanoa että valikoima onneksi kasvaa kasvamistaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua, joo kylla se on vahan arpapelia joskus mita missakin kaupassa sattuu olemaan...

      Poista
  3. Itse tykkään eniten homejuustoista mutta niitähän ei täällä harrasteta. Sinihomejuustoa löytyy tosi kalliilla hinnalla mutta valkohomejuustoa ei sitten millään, raskaana ollessani olisin niin halunnut sitä että kävin kaikki kaupat läpi ja lopulta löytyikin pieni brie säilykepurkissa, ei kuitenkaan ollut niin hyvän makuinen kuin mitä olin odottanut. No, Helsinki-Vantaalle saapuessani menin saman tien kauppaan ja istuin autuaana lentokentän penkillä syömässä kauan kaipaamaani brie-juustoa ja suomalaista suklaata :)

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkohomejuusto on kylla kiven alla Turkissa, Kipassa oli viime viikolla alehyllyssa isot pinot homejuustoa kun parasta ennen paivays alkoi lahestya, kippasin niita sielta muutaman mukaan. Raskaana ollessa jos tuli joku himo, niin sita oli tosiaan saatava :D

      Poista
  4. Hauska postaus! Tuo "10 vuotta sitten" kuulostaa kyllä korealaiselta nykypäivän marketilta. Hapanmaitotuotteita ei ole ollenkaan, juustoja saattaa löytää 2-3 erilaista, jotka ovat törkeän hintaisia ja myydään mikroskooppisissa pakkauksissa, siis lähinnä sellaisia herkuttelujuustoja. Kinkkua ei juurikaan löydy leivän päälle, ainostaan sellaista vähän lauantaimakkaran tyyppistä tai jotain "kinkuketta", kuten mies niitä kutsuu. Kerma on lähes aina makeutettua, joten on hankalaa käyttää ruoanvalmistukseen. Rasvatonta maitoa jos halajaa, joutuu maksamaan noin 2 euroa litralta, rasvaista saa hieman halvemmalla. Kana myydään usein kokonaisena tai paloiteltuina luineen päivineen, mutta esim. rintaleikettä saa vain silloin tällöin. Tomaattimurskaa minäkin hamstraan, valmista pastakastiketta löytyy kyllä, mutta pelkkä tomaattimurska on harvinaisempaa ja kallista sekin. Ei silti voi sanoa, etteikö kaupoissa olisi valikoimaa; hyllyt ovat kyllä pullollaan, mutta sellaisia tuotteita, joista minä en ymmärrä mitään: levää, kuivattua kalaa ja mustekalaa, erilaisia öljyjä ja viinietikoita, erityyppisiä suoloja, soijatuotteita ja pakastealtaissa manduja sekä paneroituja valmisruokia. Olen vähän huono ostamaan sellaista, mistä en tiedä jo etukäteen sisältöä, joten kauppakassin sisältö pysyy aika tarkalleen samana viikosta toiseen. Leivän syönnistä juustolla ja kinkulla emme ole luopuneet, joten raahaamme kerran kuussa Soulin Costcosta auton takakontillisen amerikkalaista juustoa ja kinkkua. Kalliiksi se ehkä tulee, mutta joissain asioissa me ei tingitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkuke :D Joo voin kuvitella etta siella on kylla tosiaan osa raaka-aineista, joita suomalainen kaipaa! Taallakin on aika huonot leikkelevalikoimat, jos jotain ostetaan niin kalkkunaleiketta, en tykkaa yhtaan muista. Muistan kylla etta Vietnamissa ja Thaimaassa marketit olivat taynna vaikka mita erikoisuuksia, ihanaa niissa oli etta sielta sai halvalla juuri tehtya sushia. nam.

      Poista
  5. Ikea pelastaa! täälläkin saa Ikeasta pipareita yms jouluherkkuja! Tosin en niin kovin välitä niistä.Pakastettuja kalkkunoita on pakastealtaat pullollaan. Juustoja , jogurttja, mehuja...Arlaa, joskus Fazerin sinistä, suomalaista näkkäriä löytyy. Yritän kuitenkin ostaa paikallista ruokaa. Cameronilta tulee hyvät kurkut, salaatit, mansikat (ei yhtään niin hyviä kuin suomessa)...ulkona syöminen tulee kahdelle halvemmaksi kuin kokkaaminen, mutta joskus on kiva laittaa jotakin ja aamiainen nautitaan kotosalla. leipomoissa on vaikka ja mitä, mutta välttelen niitä paikkoja :) näin se maailma muuttuu, ennen oli Suomessa ihme jos löysit jotain aasialaista maustetta...Syökää ja nauttikaa joulusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siella onkin niin monipuolinen ulkoruokinta valikoima etta kylla kelpaa, taalla ei ole suomalaisia tuotteita, nakkaria ja hapankorppua saa nykyisin, onneksi, kaikki tuontitavara on kallista erityisesti juustot.

      Poista
  6. Tällaiset ruoka-aiheiset postaukset ovat aina niin mielenkiintoisia! Täälläpäin onneksi saa melkein mitä vaan ja tarjonnat ovat mahtavat;myös suomalaista lakua,suklaata,Viola-juustoa ja Olternanniakin löytää,puhumatta sitten suomalaisista sokeripaloista;D Mutta kun asuin täällä ihan nuorena,oli tarjonta paljon yksinkertaisempi,,,,,,
    Tulum-juustoa on muuten torin juustokaupassani,en ole vielä kokeillut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkaat :) Meilla ei ole kylla mitaan suomalaisia tuotteita myynnissa, nakkaritkin on ruotsalaisia, maista ihmeessa tulumia, jos vaikka tykkaat? Tulumeita on paljon erilaisia, eri alueiden tulumit poikkeaa aika paljon toisistaan, mitahan laatua siella on tarjolla?

      Poista
  7. Herkullinen postaus. Mieheni tykkää juuri tuosta Izmir tulumista tai deri tulumista, mutta minusta ovat liian suolaisia ja voimakkaan makuisia. Täytyypäs katsastaa tuo Manyas juusto..Kiva kuulla että oliivihulluja lapsia on muillakin. Meillä toinen söisi vaikka kuinka paljon, siinä missä toinen ei halua suuhunsa laittaa. Ovatko nuo sinisessä saavissa olevat siis kuivattuja mustikoita kun näyttävät aikas tuoreille? Minulle suurin edistysaskel viimeisen 10v aikana on varmaan ollut kunnon suomalaismakuisen tuoremaidon ilmestyminen kauppoihin pari vuotta sitten. Josko sitä saisi sitten vähärasvaisena 10 vuoden päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa! Pinkillä korkilla! Siis vähärasvaista tuoremaitoa! :) 0.5l "tölkissä" Realista ja isoista Migroseista

      Poista
    2. Ihanaa! Kiitos vinkistä! Meillä on tullut harvemmin käytyä noista kummassakaan.

      Poista
    3. Nuo on ihan tuoreita yaban mersineita eli enpa tieda ovatko mustikoita vai jotain sen tyylisia, yaban mersin kun tuntuu olevan niin laaja kasite :) Taalla kasvatetaan, mustanmeren alueella ja jopa Antalyassa, jonkunlaista pensasmustikkaa mutta osa on kylla ihan kummallisen makuista, joskus olen nahnyt Kanadasta asti tuotuja kuivattuja mustikoita ja niissa hintakin oli kilolta noin 60 tl luokkaa. Tuo Manyas juusto on vahan miedompi, löysin sen vasta taalla Izmirissa missa on musta hyva juustovalikoima joka paikassa verrattuna Ankaraan.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus! Tuli mieleeni alkuajat täällä Kanadassa. Ostin ruokakaupasta purkkeja joita sitten kotona availin, maistoin ja tutkin mitä mikäkin oli. Sillä tavalla löytyi maitorahkat sun muut. Vaikka tuo maitorahka onkin vielä vähän kiven alla, niin monikansallinen maa tarjoaa kaikenlaista. Monet normaalikaupat myyvät jopa suomalaisia Oululaisen hapankorppuja! Turkkilaiseen kauppaan suunnataan kuivatuotteitten perässä. Sieltä ostetaan öljyt ja teet sun muut.
    Salmiakkia jos osaisin tehdä itse, niin ei sitä tarvitsisi niin kaivata. Sitä kun ei löydy mistään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpa, silla lailla sita tulee tuotteet tutuksi kun vaan maistaa ja kokeilee! Teilla on siella hyva valikoima tuontitavaraa, taalla niissa on kauhea vero. Oletko muuten tilannut suomikauppa.fi salmiakkia, taitaa olla hinnakasta mutta ainakin saa tilattua jos tulee kova salmiakinhimo.

      Poista
  9. Hauska postaus :) mulla on laktoosi-intoleranssi ja oon aiemmin ostanut aika varovaisesti Turkissa maitotuotteita, mutta kesällä pitkän ajan ollessani ostin useita eri jogurttimerkkejä enkä saanut minkäänlaisia oireita! Onkohan suurin osa sitten ns. hylaa? "Pelkkää" maitoa en siellä uskaltanut ostaa, vaikka kyllä olin jossain isossa marketissa näkeviäni laktoosittoman purkin. Tai sitten näin omiani :D

    Juuston kanssa sain kyllä ongelman aikaiseksi, heti alkukesänä maistoin maailman ihaninta juustoa ja vietin seuraavat 5 kuukautta etsien sitä kaupasta, ostaen kymmeniä eri merkkejä (osa kamalan makuisia :D) enkä ikinä löytänyt sitä samaa! Ehkä vielä joskus, en luovuta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan ne hylaa vai muuten erilainen valmistusmenetelma? Ma muistan jo aikoja sitten etta monet suomalaiset jotka karsi laktoosi-intoleranssista, pystyivat Turkissa jopa juomaan maitoa eivatka saaneet mitaan oireita. Ja kaupoissa on nykyisin laktoositonta maitoa, ihan oikein nait! Toivottavasti suosikkijuusto viela löytyy :)

      Poista
    2. Heips, mä luulen että se on erilainen valmistus menetelmä meinaa olen myös kuullut monilta laktoosi-intolerantikoilta, että voivat käyttää ulkomailla normaali tuotteita. Itse pystyn myös käyttämään. Musta tuntuu että täällä suomessa kaiken pitää olla niin "hygieenista" ettei ole mikään ihmekkään että on niin paljon allergioita.

      Ja mä olen kateellinen teidän lihavalikoimaan. Suomessa kaikki on valmiiksi marinoitua ja ohuen ohutta. Siksi halal lihakaupat on tullu erittäin tutuksi meidän perheelle.=)

      -Riikka

      Poista
  10. Mukavaa luettavaa postauksesi jälleen kerran. Itse olen käyttänyt ruokakerman tavoin Migrosin Labne kremaa tai Labne peyniriä + vettä. Mistä juureksesta oletmuuten valmistanut lanttulaatikon korvikkeen? Eilen ostin torilta punakaalia ja keitin ihanaa haudutettua punakaalia joulupöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkista, pitaakin testata tuo labnen jatkaminen vedella. Lanttulaatikkoa on meilla tehty vaaleasta şalgamista, hyvin onnistui! Nam tuo punakaali kuulostaa ihanalta, pitaakin ostaa.

      Poista
  11. Oon ihan rakastunu sellaseen pehmeeseen fetan tyyppiseen juustoon. Miehen serkulta kysyttiin niin se sano et se on köy peyniriä, sitten ostin täällä Suomessa Alanya Marketista köy peyniriä ja se oli ihan kun normikaupasta saatava feta, ei ollenkaan niin pehmeetä ja mureni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ma luulen etta se on juuri sellaista aitoa köy peyniria mita olet Turkissa syönyt eli juurikin kylassa itse tehtya, sita ei varmaan saa Turkin ulkopuolelta, muistan opasaikoina etta kylaretkelta vuoristosta vetaja toi aina muillekin juuri siella kylassa tehtya juustoa, hyvaa oli!

      Poista
    2. Joo sitä se luultavasti on. Taivaallisen ihanaa, jos saisin autiolle saarelle vaan yhden ruuan ja juoman niin ottaisin sitä ja rakia. ;)

      Poista
  12. Ruotsiin tuodaan paljon saksassa tehtyjä turkkilaisia juustoja.
    Mun lempi juusto on varmaan vuohenjuusto niistä turkkilaisista ja koskenlaskija suomalaisista.

    VastaaPoista
  13. Saksa taitaa olla iso tuottaja nykyaan naissa turkkilaisissa elintarvikkeissa, sielta taitaa tulla kebablihaa, makkaroita tms. vaikka mita muihin Euroopan maihin, joissa asuu turkkilaisia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit