Liikakilot ja rypyt

Muutamana aamuna ja iltana olemme miehen kanssa tuijotelleet ruokapöydän yli toistemme pyöristyneitä poskia ja esitelleet kiristyviä housunkauluksia. Olen sanonut joka viikko vähintään kahdesti, että lenkkeily on aloitettava nyt tosissaan, ne viilentävät valkkarit unohdettava ja kaikenlaista muuta mitä ei ole saatu teoiksi asti. Keskiviikon markkinareissulla oli taas helppo haaveilla pelkästä vihannekselta näyttävästä elämästä ja ostaa pussit täyteen kaikkea terveellistä. Nyt loppui pilahvit, aamu sucukit, rasvaiset munakkaat ja se mahtava kotiinkuljetuspalvelu yemeksepeti on deletoitu suosikkilistalta. Odotan koko ajan jonkun turkkilaisen tutun kommentoivan kilojen kertymistä, kommentoisikin niin terästyisin.


Kävin edellisellä viikolla kasvojen mikrohionnassa, viimeisestä kasvohoidosta olikin vierähtänyt liian kauan. Mukava kauneuslääkäri kertoi muutaman totuuden, ihossani on osittain alueita joiden ikä on 7 vuotta vanhempi mitä se olisi Suomessa, minua kun ei ole tehty Turkin kuuman auringon alle. Tulen siis vanhenemaan täällä nopeammin. Kiva juttu. Herra hioi myös kädet ja muistutti aurinkorasvan olevan tärkeää myös käsille, ne kun saavat rutkasti aurinkoa pyörän sarvilla ja lastenrattaita työnnellessä. Iho tuntui ihanalle hoidon jälkeen! Myönsin olevani huono hatunkäyttäjä ja aurinkorasvatkin olen ottanut todella käyttöön vasta viime vuosina, opasvuosien huoleton ulkoilmaelämä näkynee siis naamassa. Kaikenlaiset ryppyjä estävät rasvat ja muut niksit nuoruuden säilyttämiseksi ovat turhaa, perimä määrää ja auringossa ei kannata paistatella. Markkinoilta lähti mukaan vihannesten lisäksi valtava lierihattu, jonka mies risti turistihatuksi.


Askel lenkillä on raskas, pyörälenkki on helteinen ja helleilta suorastaan huutaa efes tai lasi kylmää valkoviiniä parvekkeella! Kesällä on turha edes suunnitella kuntosaliharrastuksen elvytystä, onneksi helle pitää huolen siitä ettei kovin raskas ruoka maistu. Kaupassa käsi hamuaa chilipähkinäpussia, muka tytölle keksejä ja huuruinen jäätelöallas houkuttelee, herkut saavat jäädä hyllyyn, sillä illalla heikkona hetkenä on sitten tyydyttävä kaapista löytyvään korppupussiin. Monta kertaa viikossa lähialueiden pizzeriat lähettävät houkutusviestejä; 27.90 tl perhepizza nyt vain 6,90, soita heti! Mistä ne ovat saaneet tietää, että pizza on heikko kohtani? Deletoin kaikki viestit nykyisin ennen lukemista. Ystäville anteeksi, jos osa viesteistä on pyyhitty ennen lukemista ja olen luullut niitä petollisiksi pizzaviesteiksi.

Turkkilaisten markkinoiden kesätarjonta on ihana. Mehukkaita tomaatteja, persikoita, meloneita ja mansikoita, suussasulavia eri lajeja papuja, ohuenohuita viininlehtiä, napakoita koisoja ja kesäkurpitsoita. Kasvisruoka on tervetullut vaihtoehto kun kevennetään kiloissa ja rahan kulutuksessa, liha menee helteellä nopeasti pilalle joten kanakaupasta on tultava hippulat vinkuen kotiin.

Tässä edellisen viikon ruokalistaa:

Keskiviikko: Porkkana-hernekeitto

Pakkasen viimeiset ruispalat saivat haikailemaan hernekeittoa, tuumasta toimeen ja herneet likoon. Keittelin herneita, sipulisilppua, porkkanaraastetta ja valkosipulia painekattilassa. Maustoin meiramilla ja suolalla sekä mustapippurilla. Upposi kaikille, ruispalat sain syödä onneksi yksin.


Torstai: Taze Fasulye

Tämä on minun ehdoton kesäsuosikki, joka kerralla se on parempaa kuin muistinkaan ja kattila tyhjenee nopeasti. Tätä on tehty meillä joka viikko papujen rantautuduttua markkinoille. Halutessaan ruokaan voi lisätä lihaa, tällä viikolla meillä tehtiin kasvisversio ja se nautittiin kera leipäpalan, tuhdimpaa haluava valmistaa kyytipojaksi turkkilaisen pilahvin. Resepti ruokaan löytyy täältä.


Perjantai: Yaprak sarma

Työläs ruoka mutta ehdottomasti myös kauden parhaita, nyt tarjolla on tuoreita ohuita lehtiä pilkkahintaan, puoli kiloa maksoi 2,5 tl. Rullailimme tytön kanssa noin puolet lehdistä liha-riisi-yrttitäytteellä ja keitin rullat tomaattiliemessä. Resepti ruokaan täältä.


Lauantai: Bulgur pilahvi ja kaakaokeksit

Kumpikaan ei ole kovin kevyt mutta oli sentään lauantai! Ja keksit tein tytölle (seliseli) ja jätin kaupan keksit hyllyyn. Bulgurin kanssa syötiin edelliseltä päivältä jääneitä viinilehtikääryleitä.

Sunnuntai: Kokonainen broileri uunissa, vihersalaatti ja sämpylät

Täytin broilerin valkosipulilla, sitruunalla ja yrttimausteilla, pintaan hieroin vielä pippuria ja suolaa ja laitoin uunipussiin. Sämpylät maustoin ricotta-juuston jämillä ja timjamimausteella. Ohje tekstin lopussa!


Maanantai:  Kanasalaattia ja pita-leipiä

Eli edellisen päivän jämät ja tyttären sairastelun jatkuessa innostuin leipomaan pitaleipiä, joita oli kiva täyttää kanasalaatilla ja valkosipulijogurtilla.

Keskiviikko: Kalaa ja muutama meze

Miehen vapaalla otettiin pakkasesta tämän viime viikolla onkimia kaloja ja tein pari mezetä; saksukaa ja kesäkurpitsa-jogurttimezen. Jälkkäriksi vesimenlonia. Mezet olivatkin niin herkkua että laitan ohjeet erikseen myöhemmin!


Vaakaa meillä ei ole joten kiloista en tiedä mutta viikon loputtua housunkaulus tuntui kiristelevän hieman vähemmin, kuurosateet ovat pitäneet huolen siitä, että hyvin jaksaa vielä fillaroida. Näillä leveyksillä kesää on tarjolla yllinkyllin joten helteet eivät laita sekoilemaan siinä mielessä kuin Suomessa, terassia ja grilliruokaa ei tarvitse ahnehtia hellepäivien loppumisen pelossa. Tässä herkullisten sämpylöiden ohje viikon varrelta:

Ricotta-timjamisämpylät
5 dl lämmintä nestettä
1 ps kuivahiivaa
0,5dl oliiviöljyä
2 rkl siirappia ( käytin rypälesiirappia)
1 tl suolaa
2rkl kuivattua timjamia tms. yrttiä
n. 2 dl ricottajuustoa
4 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja


1. Liota hiiva lämpimään nesteeseen, lisää siirappi, suola ja oliiviöljy.
2. Sekoita joukkoon ruisjauhot sekoitellen, lisää juusto ja timjami.
3. Sekoita vehnäjauhot tasaisesti alustellen. Jätä taikina kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi.
4. Muotoile, tarvittaessa jauhojen avulla, taikinasta reilun luumun kokoisia palloja ja jätä kohoamaan liinan alle pellille vielä vartiksi.
5. Paista uunissa 12-15 minuuttia 220 asteessa.

Onko sinulle omat suosikki kesäruuat? Tuleeko kesäaikaan herkuteltua vai kevennettyä?

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kylla vaan, kesalla pitaa yrittaa herkutella vihanneksilla ja hedelmilla, nyt kun niita on.

      Poista
  2. Olipa hyvän näköisiä ruokia. Maistuuko noissa lehtikääryleissä yhtään sellainen lehtivihreämäinen maku? Olen joskus syönyt viininlehtikääryleitä ja tuli pieni trauma kun se maistui siltä kun olisi syönyt paksuja koivunlehtiä mutta ehkäpä ne olivat silloin valmistettu huonosti. Minullakin on nyt menossa tällainen kevät-kesäkevennys, jo 8kg pudonnut vaikka ei sitä kyllä missään vielä näy. Kauhean tylsäähän tämä on kun ei voi mitenkään herkutella, normaalisti siis syön jotain pientä herkkua joka päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla niissa maistuu, tiedan etta joillekin suomalaisille maku tökkaa, tosin trauma voi tulla siitakin jos ne on vaarin tehty tai lehdet ovat olleet paksuja eivatka tuoreita. Nyt kesalla lehdet on tosi ohkaisia ja ne pitaa keittaa niin etta ovat pehmeita eika niita tarvitse rouskutella vaan ne sulavat suuhun. Oho 8kg! Hienoa ja onnittelut, kylla se varmaan jo nakyy vaikket itse huomaakaan.

      Poista
  3. tein saman päätöksen muutama viikko sitten, mutta...unohdin sen samantien! :) nauti kesästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheee mullakin tuppaa unohtumaan mutta pakko tassa on nyt pysytella keventavassa ruokavaliossa, suunnitellen pyöralenkkia....

      Poista
  4. Meillä täällä samanlaiset tunnelmat..on ollut liikaa juhlia..ja se näkyy..;) mutta mikä on ihanampaa kun pimeä lämmin kesäilta, hyvää ruokaa ja kylmää valkoviinia..:))

    VastaaPoista
  5. Sama täällä..liikaa juhlia ja ulkonasyöntejä..se näkyy..;) mutta kun se on niin ihanaa syödä hyvää ruokaa ja juoda kylmää valkoviiniä, pimeässä lämpimässä kesäillassa.:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpa! Ihana kesailta kun niin vaatii sita kylmaa valkoviinia ja hyvaa ruokaa, ja paivalla pitaisi saada jaatelöa?!

      Poista
  6. Noin herkullisen kuuloisia ja nakoisia sampyloita taytyy kokeilla! En olis keksinyt itse laittaa juuri ricottaa leipataikinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ricotta teki niista ihanan kuohkeita ja mukavasti makuakin siita tuli, yrtit on kiva lisa siihen, kaurahiutaleita tai jotain muuta rouheaakin voisi noihin lisata.

      Poista
  7. Tsemppiä keveyempään ruokavalioon;D Rakastan noita leveitä papuja,teen niitä usein tomaattikastikkeessa.
    Aurinko on kesäisin tosi paha etelän maissa. Minun pitäisi käyttää hattua mutta olen kauhean huono käyttämään sellaista,vaikka olenkin erityisherkkä auringolle.Sen sijaan laitan joka päivä tosi korkean suojakertoimen aurinkovoidetta käsivarsille ja dekoltee-alueelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, miten tama on niin vaikeaa...Minakin rakastan noita papuja erityisesti, mekin tehdaan niita tomaattikastikkeessa, kesalla on ihanan mehukkaita tomaatteja joten niista tulee hyva kastike. Mullakin on 50+ kerroin kasvoilla ja dekolteella mutta tuntuu ettei sekaan riita ja unohdan aina lisata sita jos ollaan pitkaan ulkona....

      Poista
  8. Kuulostaa hyvältä. Mutta hei kerro tuosta mikrohionnasta, millasta se on ja minkä hintaista? oma kasvon iho on varmaan myös ainakin sen 7 vuotta vanhempi. jottain ois tehtävä, vaikka luulen että myöhästä se nyt on, ku vahinko on jo tapahtunu :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on taysin kivuton ja melko nopea toimenpide, mulla meni kasvojen ja kasien kasittelyyn noin 40 minuuttia. Siina kuoritaan mekaanisesti ihon kuollut sarveissolukkoa ja mulla laakari keskittyi sitten viela muutamiin epapuhtauksiin, toistuvilla hoidoilla on kuulemma mahdollista vaikuttaa finneihin ja ihomuutoksiin. Ainakin itsesta tuntui etta iho oli ihanan raikas, rasva imeytyy edelleen 2 vkoa hoidon jalkeen paremmin kuin ennen ja hoidon jalkeen tuntui etta iho oli ikaankuin kirkkaampi. Ma sain hoidon lahjaksi mutta hinta pyörii taalla 100 tl tietamilla, Suomessa nopean googletuksen avulla hinnat nayttavat vaihtelevan tosi paljon, 50 € ja siita ylöspain. Olin itse tyytyvainen ja kayn varmasti tulevaisuudessa uudestaankin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit