Viikonloppu

Suomessa elämän paino on paljon vahvemmin viikonlopuissa kuin Turkissa. Aktiviteetit, ravintolareissut ja ystävien tapaamiset keskittyvät viikonloppuun, tekeehän moni 5 päiväistä ma-pe viikkoa ja nauttii la ja su vapaista. Turkissa viikonloppuvapaat ovat harvojen herkkua ja suurimmalla osalla on viikossa vain yksi vapaa, iltaisin valvotaan myöhään arkenakin ja ulkoa tai vierailuilta tullaan kotiin usein vasta puoliltaöin. Meillä viikonloppu ei yleensä siis tarkoita mitään, miehen vapaat ovat ajoittuneet jo vuosia keskelle viikkoa ja itsekin suurimman osan aikuiselämästä olen työskennellyt paikoissa, jossa viikonloput ovat kiireistä työskentelyaikaa. Tämä viikonloppu oli poikkeus, sillä miehellä oli muuttuneiden työkuvioiden takia suurin osa viikonlopusta vapaata.


Perjantaina kävimme ystävän ja lasten kanssa ekomarkkinoilla, kirsikoita, luumuja ja mansikoita, punajuuria, tomaatteja ja kurkkua sekä muutamia erikoisempia yrttejä oli tarjolla. Veimme lapset puistoon ja kiirehdimme puoliltapäivin kotiin, hellettä piisasi reilusti yli +30. Puistoon mentiin uudestaan illalla ja mies kävi fillarilla etsimässä ruuveja, nauloja ja muuta mielenkiintoista. Perjantaina kuten muinakin iltoina nautittiin illan tuulen henkäyksistä partsilla, ruokailut on myös siirretty ulos, sillä ruoka maistuu kaikille paremmin kun edes vähän tuulee. Vesimelonia upposi kaikille ruuan jälkeen. Roikuin työpaikkailmoitussivustolla monta tuntia, puntaroin ja huokailin. Illalla katsottiin jalkapallon MM-kisojen Espanja-Hollanti matsi, vieläköhän Espanja nousee?Lauantaina valuttiin taas puistoon heti pikaisen aamiaisen jälkeen, tapasimme ihanan kolmejalkaisen koiran ja isän vauhdikkaiden kaksostyttöjen riepottelemana. Kaupan kautta kotiin ja puolenpäivän jälkeen saatiinkin koiravieraat! Ystäväperhe lähti häihin Çesmeen ja me otimme heidän koirat yökylään, lempeitä kun lampaat ja kahden kanssa ulkoilu kävi aika helposti. Naapurit kävivät uteliaina rapsuttelemassa hoitokoiriamme, melkein kaikki luulivat meidän vihdoin ottaneen uudet koirakaverukset. Mies raahasi jo kuukausia sitten kotiin roskikseen matkalla olevan kauniin baarijakkaran, se oli huonossa kunnossa ja nyt viikonloppuna se saatiin kunnostettua. Mies nikkaroi, ruuvasi, puhdisti sitruunalla ja suolalla, hinkkasi ja hankasi. Nyt tuoli etsii vielä oikeaa nurkkaa itselleen.

 


Saimme viikolla lainaan tytölle lastenistuimen pyörääni, sitä testailtiin tytön kanssa viikonloppuna. Pyörätiellä ajelu on kivaa ja rentoa mutta kaupungin halki meno stressaa, sain muutamat raivarit törpöille kuskeille ja olin itsestä ylpeä, kuinka hienosti latelinkaan kaikki kamalat haukkumasanat turkiksi rimpsussa! Tyttö tykkäsi todella kovin joten joutunemme hankkimaan oman istuimen tulevaisuudessa. İstuimen hinta pyöräliikkeessä on 220 tl, netissä näyttäisi olevan 120 tl, mitähän istuimet maksavat Suomessa? Pyörälenkin jälkeen tytön kanssa tiesi kyllä polkeneensa, huh kokemattomalle kyyditsijälle tasapainon pito oli eka kerralla työn takana, nyt rullaa jo aika kivasti. Illalla syötiin koko perhe Izmir köfteä ja hyödynnettiin lähikaupan viinitarjouskampanja. Kerrostaloelämään tottumattomille koiravieraille lauantain vilkas vierasliikenne talossamme taisi olla aika ihmeellistä.


Sunnuntaina Turkissa vietettiin isänpäivää ja mies oli saanut meiltä jo etukäteen uuden virvelisetin, illalliseksi tuli pyyntö spagetti bolognesea, tytön ja miehen lempiruokaa. Onneksi kakkua ei tarvitse vääntää, sillä kukaan ei perheessämme ole sen perään. Aamuherätys oli hauveleiden märkä pusu, olimme koko jengi aamulenkillä jo niin varhain ettei vastaantulijoita juuri ollut kuin muissa koirien kanssa lenkkeilijöissä. Isänpäivän kunniaksi mies teki tomaattimunakasta ja haettiin simitit vastapään leipäkaupasta.


Partsilla istuskelun jälkeen lähdin fillarilenkille, ajoin Mavişehirin ohi istuskelemaan pienelle laiturille, vieressä hääpari oli kuvauksissa ja muutama muukin nautti maisemista ja säästä lenkin lomassa. Merenrantaan oli virrannut jo melkoisesti piknik-väkeä ja lisää saapui koko ajan, ravintolat olivat pullollaan isänpäivän ruokailijoita. Paluumatkalla bongasin mainoksen, jonka mukaan tiistaista alkaen rannassa järkätään kahdesti viikossa ilmainen Zumbajumppa aamuvarhaisella, taidan liittyä mukaan?
 
Iltapäivällä koirakaverukset haettiin kotiin, kuultiin reissukuulumiset Çesmestä ja saatiin ihana lahja hoitopalkkioksi. Helteen helpottaessa vein tytön lähipuistoon, tavattiin kaveri ja sovittiin aamupalatreffit. Mies lähti fillarin kanssa lenkille ja kävi etsimässä meillekin taitettavia pikniktuoleja. Iltaa istuttiin parvekkeella ja seurattiin naapuruston elämää. Kesä on tullu todenteolla, koulut loppuivat ja loppuviikoksi on luvattu +35.

 
Odotatko viikonloppua vai hujahtaako se ohi muiden päivien joukossa?

Kommentit

 1. Onko teillä kaikki päivät kaupat auki samaan aikaan vai onko kuitenkin viikonloppuna suljettu? Täällähän suurimmalla osalla on 2 päiväinen viikonloppu eli perjantai-lauantai. Kaupat ovat kiinni mutta Tel Avivissa monet ovat auki ja tänne ihan lähellenikin onneksi tuli supermarketti,joka on auki 7 kertaa viikossa:)

  VastaaPoista
 2. Niin unohtui sanoa odotanko viikonloppua...jonkinlaista lepoahan se on kun täällä minun alueellani ei ole busseja sapattina niin viikonloppu menee aika lailla rauhallisemmin kuin viikonpäivät. Mutta kyllä usein sadattelen sitä ettei ole julkista liikennettä tässä minun kaupungissani viikonloppuisin....(vasta auringonlaskun jälkeen lauantaisin alkavat bussit kulkea..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla on kaikki ruokakaupat auki joka paiva aamusta iltamyöhaan, aika monet muutkin kaupat on auki joka paiva, jotkut pikkuliikkeet ja esim. liikuntasalit ja fysioterapiakeskukset on sunnuntaisin kiinni. Sunnuntaina on eniten vapaapaivan fiilis koska silloin monella on vapaa, eniten vakea piknikilla ja ulkona aamupalalla.

   Poista
 3. Olipas kiva viikonloppu! Teidän pikkutyttönne ei olekaan enää niin kovin pieni, tai ainakin tuossa ekassa kuvassa hän näyttää jo kovin isolta tytöltä. :-)

  Mä suhtaudun viikonloppuihin vähän kaksijakoisesti. Toisaalta viikonloput ovat kivoja, mutta toisaalta (jos ei ole mitään erityistä ohjelmaa) vähän tylsiä. Ehkä pitäisi keksiä enemmän sitä ohjelmaa? ;-D

  Kuinka pitkä loma kouluilla muuten siellä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meidan pikkutyttö on hujahtanut pituuttakin viime aikoina aika lailla ja ihan pikkuneiti tuo jo kylla on kaikkine hömptyksineen ja kiukkukohtauksineen :D

   Taalla loma kestaa syyskuun alkupuolelle asti, en tieda onko tarkkaa aloituspaivaa viela ilmoitettu, se ilmeisesti selviaa aina tarkemmin kesan aikana. Taalta puuttuu kylla kokonaan sellainen viikonopun tunnelma ja odotus mika Suomessa usein on.

   Poista
 4. Minä odotan nyt erityisen innokkaasti viikonloppua. Kontti kun lähtee torstaina ja on menossa viime hetken rutistus. Viikonloppuna se on ohi. Ajatella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatella ja kohta teilla on nokka kohti uusia tuulia! Tsemppia rutistukseen!

   Poista
 5. Nyökyttelin monessa kohtaa tuon suhteen, että viikonloppu ei merkitse juuri mitään. Pientä totuttelua on vaatinut nyt kun yli 15 vuoden jälkeen lapsi aloitti koulun ja viikkoihin alkoi tulla säännöllistä rytmiä. Nimim. 2 epäsäännöllistä 3-vuorotyö puolisonsa kanssa tekevä Seinäkärpänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan varmasti se viikonlopun odotus katoaa jos molemmat tekevat 3-vuorotyöta, siina onkin aikatauluissa lapsiperheessa sovittelemista. Itse katselen työpaikkoja ja yritan etsia työta, mista maksettaisiin jarkevasti ja töita olisi siina suhteessa etta olisi aikaa nahda tyttöa ja miestakin, siinapa dilemma....

   Poista
 6. No niin, pistin sitten kommentin ja unohdin kysymyksen.... Eli miten teilläpäin tuo lastenhoitojärjestyy epätavallisina vuorokaudenaikoina. Ei ole ilmeisesti ihan samanlainen systeemi kuin meillä, perhepäivähoito/lastentarha systeemeineen? Meidän pelastus oli aikoinaan ympärivuorokauden auki oleva tarha.
  terv. hajamielinen Seinäkärpänen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ainakaan kuullut, etta taalla olisi ymparivuorokauden auki olevia tarhoja? Jos joku tietaa, niin kertokoon. Tallaisissa tapauksissa palkataan yleensa lastenhoitaja kotiin, sehan ei ole taalla ihan mielettöman kallista kun palkkataso on suht matala, isovanhemmat ovat myös aika usein valjastettu lastenlasten hoitoon. Naiset tekevat vahan yötöita, osassa hotelleita respan työntekijöista vain miehet tekevat yövuoroja ja naiset ainoastaan paiva- ja iltavuoroja.

   Poista
 7. Meillä on niin että sunnuntaisin molemmilla vapaa ja miehellä siis kaikki viikonloput kun on kaupungin leivissä..monesti harmittaa ihan raahautua lauantaisin töihin kun toinen jää kotiin nukkumaan tosin ihana asia kun toisella on niin säännöllinen päivätyö.Suomessa tosiaan en viikolla käynyt juurikaan missään ulkosalla, täällä käymme viikonpäivästä riippumatta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on kivaa kun taalla on elamaa viikollakin iltaisinkin, ma toivoisin löytavani osa-aikaduunia minka sivussa voisi tehda jotain keikkahommaa tms. jotta vapaa-aikaa voisi saannöstella eika tarvitsisi olla töissa pitkia turkkilaisia työviikkoja.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit