Verhot kiinni!

Oletko koskaan nähnyt turkkilaista kotia, jossa on verhot vain koristeena sivuilla tai täysin verhottomat ikkunat, tuskin sillä verhot ovat vakava asia paikallisille ja niistä ei vitsailla. Olen aika varma, että jokainen Turkkiin muuttava ulkomaalainen on ihmeissään paikallisen verhotouhun kanssa. Huh. Jälkikäteen naurattaa paikallisten naapureiden paniikki avoimia ikkunoita pitävään ulkomaalaiseen. Entinen vuokraemäntä etelärannikolla istutti minut autoonsa ja kuskasi verhokauppaan, muistan olleeni aivan sekaisin erilaisten tekstiilien kanssa, mikä on tül, yan perde, güneslik....jne. Suomessa oli vain verhot tai sitten ei. Vuokraemäntä puolestaan taisi olla kauhuissaan omituisesta ulkomaalaisesta, joka ei osannut suojata yksityisyyttään. 


Turkissa on jumalaisen paljon verholiikkeitä, ikkunoissa toinen toistaan upeampia laskeutuvia paksuja sivuverhoja, samettisia, värikkäitä, hillittyjä, silkkisiä, kevyitä, on kolmeosaisia ja yksinkertaisempia, on verhokoruja ja erilaisia koristeita keskelle, sivuille ja alalaskoksiin. Hienoimmat liikkeet ovat kuin parhaimpia muotiliikkeitä, pehmeät tuolit kutsuvat istumaan ja kauppiaat esittelevät toinen toistaan upeampia kankaita ja yhdistelmiä. Markkinoilla touhu on sitten kansanomaisempaa, myyjä karjuu valtavien verhopinojen päällä kiekuvalla ja kantavalla äänellä tarjouksiaan ja naiset penkovat, repivät ja taistelevat parhaista paloista. Ankaran sosyete pazar Yenişehirin markkinapaikalla torstaisin on oiva tapa päästä käsirysyyn verhokojulla paikallisten mammojen kanssa.

Rouvat valoverhokasan kimpussa Bostanlin markkinoilla.Olen viime kuukausina tuijotellut olohuoneen liian lyhyitä verhoja ja tytön huoneen liian kapeita verhoja, ne sopivat Ankaraan mutta eivät tänne. Vierashuone sai suomalaiset Vallilan verhot, joiden synkkä metsämaisema oli liian ahdistava miehelle, makkariin ja keittiöönkin löytyi sopivat kertyneiden verhojen joukosta. Olen kiertänyt lukuisia verhokauppoja, pettynyt Ikean tarjontaan ja ratsannut markkinat. Hinnoissa on hurja haitari, olohuoneen ikkunaan suunnittelemani valoverho ja sivuverhot olisivat kustantaneet 200-900 tl riippuen liikkeestä ja materiaaleista, halpakorit verholiikkeiden ulkopuolella myyvät ylijäämää 20 tl kipale, markkinoilla kaupataan valoverhoja jopa kympillä ja sivuverhoja 50 tl per pari. Tiedän kokemuksesta että hieman laadukkaammat laskeutuvat ilman ryppyjä pesun jälkeen kun taas halpikset on pakko silittää hartiavoimin. Alussa päänvaivaa aiheuttivat kummalliset ripustusnipsut, joten alkuaikoina verhoasiat hoiti mies, sen jälkeen kotiin tuli verholiikkeen mies ja nyt olen päättänyt verhottaa kotiamme uusiksi itse, penkoen alekoreja ja kyttäillen sitä oikeaa.

Verhomalleja keittiöön ja lastenhuoneisiin.Nykyisin meillä on siis verhot ja vieläpä melko turkkilaistyyliset, aurinkoverho suojaamaan naapureiden kyyläilyiltä ja päällä henkäyksen ohut koristeverho. Monissa paikallisissa kodeissa erityisesti olohuoneen verhot ovat kodin kruunu, omaan makuuni osa turkkilaisista verhojutuista on liian prameaa mutta toisaalta valinnanvaraa on nykyisin ihan laidasta laitaan. Anoppilassa aurinkoverhot vedetään auringon painuessa heti eteen, meillä nukkumaan mennessä. Nukutin eilen tytön ja tullessani olkkariin, löysin miehen pyllistelemässä verhojen alla, parvekkeen avoinaisen ikkunan kohdalla. Oli kuulemma tarkistamassa, näkeekö liian lyhyiden verhojen alta meille kotiin naapuritalon parvekkeelta. Hetken mietittyäni en sanonut mitään, kuten kenelle tulisi mieleen kurkkia meille. Tiedän nimittäin miehen vastauksen, perverssien ja niitä riittää.

Perinteisiä turkkilaisia tupsuverhoja, joita Egealla suositaan erityisesti kesämökeillä.
Verhot ovat monikulttuurisen suhteen ikuisuusaihe Turkissa, taatusti jokaisen ulkomaalaisen tuttavan kanssa on ihmetelty turkkilaisten verhomaniaa. Ulkomaalainen tuttavani kertoi alkuajoista paikallisen miehensä kanssa, tuttu tarina kuinka rouva halusi ihailla ikkunat avoimena laskeutuvaa iltaa tai kävi parvekkeelta puolipukeissa nappaamassa alusvaatteet, mies oli lähellä pyörtymiskohtausta. Taas ne perverssit, rouva ihmetteli etteikö sellaisista pitäisi ilmoittaa poliisille, miksi hänen on sulkeuduttava verhojen taa hulluilta piiloon? Mies oli pyöritellyt päätään epätoivoisena. Turkkilaiselle koti on kaiken keskus ja perhettä suojellaan hulluilta, huijareilta, perversseiltä ja epäilyttäviltä. Monimuotoisessa yhteiskunnassa kukaan ei luota poliisin vievän kulmakunnan perverssejä putkaan, joten verhot on parasta pitää kiinni ja ulkomaalaisen mölyt mahassaan. Kädenväännössä verhoista ulkomaalainen joutuu yleensä luovuttamaan turkkilaisen kanssa.

Ankaran kodista, apua verhot auki, kuka vaan voi tulla kylään, onhan housut jalassa ja paita päällä?!Yksityisyydelle asetellaan itse rajat koska turkkilaiselle välimatkan tai toisen yksityisyyden kunnioittaminen on vaikea hahmottaa. Ankaran kotimme olohuoneessa oli isot lasiset ikkunat ja ovet suoraan pihalle, arvatkaa koputteliko siellä toisinaan naapuri ruokalautasen kanssa tai talonmies hoidettavan asian, joskus talonmiehen sukulaiset kyläillessään istuivat pihatuoleillamme tullessamme kotiin, omat kun olivat loppuneet kesken. Verhot avoimena oli ikävä röhnöttää kalsareissa, sillä utelias silmäpari saattoi ilmestyä ikkunan toiselle puolelle milloin vain. Suomessa avonaiset ikkunat ja ovet kierretään kaukaa, ettei häiritä. Turkissa avonaiset ikkunat kertovat muille, täällä ollaan, häiritkää ja koputelkaa, minulla on asianmukaisesti päällä ja tee kiehumassa kyläilijöitä varten. Mars verhokauppaan!

Kommentit

 1. Kaikkea sitä! :-D Mulla voisi olla vaikeuksia Turkissa, kun joskus tepastelen kotona puolipukeissa ja verhot ovat auki (kesällä niitä tulee pidettyä harvemmin kiinni), ja vinottain vastapäätä olevan talon parvekkeilta näkee sisään, jos niin haluaa. Ukkeli saa joskus hepulia, että mitä jos joku näkee, mutta mä sanon aina, että saan olla kotonani just niin kuin tykkään, ja jos joku tänne kyyläilee, se rikkoo meidän kotirauhaa. Voisi tyyli muuttua Turkissa hyvin äkkiä. ;-D

  Ihan oikeastiko siellä tirkistellään tarkoituksella verhottomista ikkunoista sisään...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me on jouduttu sanomaan ulkomaalaisille vieraille, että alkkareissa ei voi menna pihalle tai naapurustosta osa pyörtyy :D Suomalaiset eivat ole kovin haveliaita ja yleensakin alastomuus on siella aika normaalia, taalla taas ei. Mun mies ei voisi ikina kuvitella menevansa alasti saunaan muiden kun mun ja isani kanssa tai hyppaavansa alasti uimaan mökin saunasta jarveen.

   Verhottomat ikkunat illalla vetavat kylla katseita herkasti puoleensa, tassakin on tietty eroja asuinalueiden valilla, uskonnollisilla alueilla on varmasti verhot tarkemmin kiinni kun meidan kulmilla missa ihmiset roikkuvat muutenkin partsilla yömyöhaan. En ole koskaan nahnyt yhtaa perverssia kurkistelemassa ikkunoista sisaan, varmaan yhteiskunnalliset erot monissa asioissa tekevat ainakin sen, etta syrjakylilta tulijoille avonaiset ikkunat ja vahapukeiset naiset ovat aika kova pala purtavaksi?

   Poista
 2. Minulla ei ole verhoja vaan täkäläiset sälekaihtimet ikkunoissa. Ottaisin kyllä verhotkin ja kankaatkin valmiina mutten uskalla käyttää poraani kun pelkään hajottavani jotain;D
  Täällähän on kangaskauppakadulla Vallilan kankaita ,aika edullisestikin,ja olen ostanut niitä ison pinon.Täällä kyllä näkee avoinaisia ikkunoita ,etenkin illalla kun on valaistus päällä,mutta ei kyllä ihmiset tule tuolla tavoin kyttäilemään;tai en ainakaan ole huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla monella on salekaihtimet tai aurinkosuojat partseilla, jotka laittavat paivalla kun aurinko paistaa suoraan, ettei asunto kuumene ja illalla nukkumaan mennessa kiinni. Ilmastointilaitteet paalle ja kamppa pysyy sitten varmaan viileana. Ma muistankin lukeneesi blogistasi, etta olet löytanyt sielta paljon vallilan kankaita, taalla on joskus ollut kangaskaupoissa jaamapaloja vallilaa ja marimekkoa mutta ihan sattumalta vain muutamia paloja.

   Poista
 3. Täällä Algeriassa on myös tarjolla toinen toistaan upeampia verholuomuksia! Osa yllättävän kalliitakin. Mutta tarjonta on mielestäni selkeästi monipuolisempi kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taallakin verhot on tosi tarkea juttu sisutuksessa, yleensa ne ripustetaan ensimmaisena ja sitten vasta aletaan suunnittelemaan kalusteiden paikkaa, valinnanvaraa on kylla valtavasti, Turkissa lomailijoiden kannattaisi ehka kayda kangaskaupassa tai verho-ostoksilla silla meilla kavijat ovat teettaneetkin taalla verhoja kotiinviemiseksi.

   Poista
 4. Mina menen parvekkeellekin ihan pokkana kalsareissa, joten mita niista verhoista. Makkariin, ainakaan ihan sankyyn, ei nae kun linnut taivaalta. Onneksi naapurit on muutaman kymmenen metrin paassa, joten toivottavasti eivat mitaan pienia yksityiskohtia nae. Jos vaivautuvat kiikarilla katsomaan, niin siinahan nauttivat. Ikkunoissa on muoviset saleet ja ne laitan yleensa kesalla yoksi kiinni, kun suurin osa asunnosta on itaan ja muuten aamuaurinko herattaa ja lammittaa liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama verhokulttuuri johtaa juurensa varmaan osittain uskonnosta, eli perhetta, sen kunniaa ja erityisesti naisia on suojeltu ulkopuolisilta ja kotihan on taalla kaiken keskus, ottomaaniaikaan kodit oli jaettu kahteen osaa, perheen yksityisiin tiloihin ja kestitystiloihin, joihin otettiin vieraitakin ja sita perheen yksityistilaa suojattiin tarkasti. Nykyisin koteja suojataan sitten ulkopuolisten silmilta verhoilla, kesaaikaan tietty kuumuudeltakin.

   Poista
 5. Naurattaa sillä oma mieheni on ihan samanlainen ja aina verhojen.kimpussa tsekkailemassa näkeekö kukaan meille :D Omat huolettomat "viuhahtelut" saa toisen haukkomaan henkeään :D No, maassa maan tavalla mutta on se kyllä jännä miten täällä noita "perverssejä" joka naapurustoon muka riittääkin ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuskin niita perversseja on sen enempaa kuin muuallakaan mutta avonaiset ikkunat illalla ovat ikaankuin kutsu kurkistella?

   Poista
 6. Miehesi varmasti pöyrtyisi, jos kävisi meillä just nyt. Maalarin takia olen ottanut kaikki verhot alas. Onneksi on rullaverhot, jotka vedän yöksi alkas.
  Onnea verhojen metsästykseen! Näytä sitten minkälaiset löysit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ma olin jo menossa ostamaan markkinoilta aiemmin katsomiani verhoja mutta kyseinen markkinakauppias olikin jattanyt tulematta!

   Poista
 7. Haha kuulostaa niin tutulta! Kun ekan kerran olin turkkilaisessa kodissa ihmettelin juuri kaikki nämä verhot ja miksi ihmiset peittävät kaikki ikkunat niillä. Poikaystävä (turkkilainen) sai melkein sydärin kun lomalla käväsin nopeasti pyyhkeessä parvekkeella nappaamassa alusvaatteet, vaikka asuimme kolmannella kerroksella ja seuraavaan taloon oli ainakin 200 - 300 m. Kun asuimme pohjakerroksella alusvaatteet evät edes saaneet olla parvekkeella kuivumassa vaan ne piti kuivattaa sisällä ettei kukaan vaan näkisi niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuinalueiden valillakin on varmasti eroja, anoppilassa ei ikina kuivata alusvaatteita ulkona mutta me on kylla kuivattu, missa on asuttu. Meilla ja aika monella muulla tassa asuinalueella on yöta paivaa olkkarin ikkunoissa pelkka tül perde eli valoverho, sivuverhot vedetaan eteen vain jos on paikallisia vieraita nukkumassa olkkarissa.

   Poista
 8. Joo, lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Pimennysverho ja pitsiverhot päällä. Näin se Turkissa kaikissa kodeissa menee. Kesällä suojataan kuumalta auringolta ja talvella vedolta. Itse en kyllä myöskään laittaisi samalla tavalla verhoja vaikka Turkissa asuttaisiinkin. Asutaan Suomessa ja ikkunat on auki verhoista jotta valo ja lämpö pääsee sisään ;)
  Turkkilaiset jotenkin "linnoittautuu" kotiinsa. Ihan kuin se olisi ainoa turvallinen paikka. Häveliäisyys on myös tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koti on turkkilaisille kaiken keskus ja sita suojellaan, isot yhteiskunnalliset erot varmasti vaikuttavat myös, uskonnollisimmilla alueilla verhot on varmasti tosi tiukasti kiinni, joillakinhan on jopa verhot parvekkeella! Vapaamielisimmilla alueilla ollaan sitten rennompia, tassakin asiassa. Ulkomaalainen tuttava ihmetteli muuton jalkeen miksi alueella olleet paikalliset työmiehet tuijottivat heidan keittiönikkunoista sisalle kun perhe oli aamupalalla ja touhuili keittiössa, avoimin ikkkunoin. Työmiehet ovat kotoisin usein konservatiivisista ja köyhemmista oloista, joten ulkomaalaisten avoimet ikkunat varmasti ihmetyttivat.

   Poista
 9. Minulle huivillisena on turkkilaisten verhopeli ihan ymmärrettävää, ulkona ollaan peittävissä vaatteissa mutta kotona ei todellakaan ja silloin ei halua että kukaan tuijottelee ikkunoista tai parvekkeilta. Valoverhoista näkee päivisin ulos muttei sisälle kun taas pimeällä niistä näkyy läpi, silloin paksummat verhot. Ja paksut verhot, pimennyserhot sun muut suojaa auringolta ja kuumuudelta :) Tämä verhojuttu on ehkä ainoita asioita jotka olen kokenut täysin luonnollisena eikä ole tullut keskusteluja sen suhteen.

  Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huivia kayttavalla tama touhu varmasti on luonnollista, huomaahan sen konservatiivisilla asuinalueillakin etta verhot on tiukasti kiinni eika parvekkeilla notkuta kuten taas vapaamielisilla alueilla on tapana.

   Poista
 10. Meillä (Kusadasissa) alusvaatteet kuivui ekan kerroksen asunnossa ihan pihalla ja minä olin se joka huolestui että mitä talonmies ajattelee :D päädyin sijoittamaan alusvaatteet muiden vaatteiden keskelle niin ettei ne ainakaan loista ympäristöön. Verhot toki aina kiinni kun mies kotona, jaksaa muistuttaa joka kerta että jos edes silloin kun vaihdat vaatteita niin pitäisit verhot kii...itse ajattelen yhä että kuka muka tirkistelee? -A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvempi varmaan tirkistelee mutta turkkilaiset ovat haveliaita ja alastomuus on taalla tabu. Turkissa tietysti myös tapahtuu kaikenlaista, maaseudulta muutetaan kaupunkiin ja isot luokka- ja kulttuurierot johtavat kaikenlaiseen ikavaankin. Turkkilainen luonnehan on perusepailevainen.

   Poista
 11. Hahaha niin tuttua täälläkin. Sisämaassa jopa maalaavat ikkunat ettei vain kukaan näkisi sisään. Kerran kävin langolla kylässä siellä ja avasin aamulla ikkunan, liikenne kadulla lähes pysähtyi, ja seuraavana aamuna kun kurkistin verhon raosta niin siellä oli jo ihmisiä odottamassa, olivat ottaneet tuolit mukaan ja istuskelivat kaikessa rauhassa kadun kulmassa :D Täällä kaupungissa ei sentään sellaista ole, mutta varmasti ollaan ainut talo jossa ei ole verhot edessä tai luukut kiinni yötä päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama ikkunojen maalaus oli ihan uutta tietoa !:) Mua niin nauratti tuo juttu kun ihmiset keraantyivat odottamaan milloin avaat ikkunat :D :D :D Taalla kaupungeissa ollaan aika rentoja, meillakin on pelkat valoverhot aina vaan olkkarissa edessa ja paivisin nekin auki, vanhemmat ihmiset kylla laittavat usein verhot tiukemmin kiinni kuin nuoremmat.

   Poista
 12. Hahhhaaa, niin totta joka sana! :D Alanya on monessa mielessä vapaamielisempi kuin muu Turkki, mutta näin turkkilaisessa perheessä elävänä voin sanoa, että mies on alkuaikoina muistanut kyllä kauhistella jos käväisen niukimmissa asuissa parvekkeella tai yritin ottaa aurinkoa parvekkeella :D Sitten rannalla samaiset bikinit on ok :D Asumme turkkilaisten naapureiden ympäröimänä, mutta muutamia asuntoja vuokrataan kesäaikaan turisteille ja he kyllä häpeilettömästi toimivat vastoin kaikkia "sääntöjä" joten tuskinpa minun osoitteeseen ne "pervot" edes hoksaisivat katsoa :D Meillä on kaikki ikkunat peittävät verhot paitsi keittiössä johon tahdon luonnollisen auringonvalon tulevan. Ja muut verhot on sitä laskeutuvaa kangasta, jota ei tarvitse silittää ja alla aurinkoverhot; mieheni sisko ne meille osti, joten ei omaa päätä tarvinnut vaivata näillä asioilla ja ei tarvitse vieläkään sillä kotitöistä inhoan ylivoimaisesti eniten silittämistä! Kesällä olisi aivan liian tukalaa, josseivat verhot edes vähän suojaisi; muutenkin koiran takia keskikesällä ilmastointi hurraa päällä 24/7.. Melkeinpä jokainen ulkomaalainen vieras on tosiaan ihmetellyt verhotyyliä ja olen kuitannut asian juurikin tuolla asunnon lämmönsäätelyllä sekä myöskin sillä, että kerrostaloalueella asuessa rakennukset ovat monesti niin lähekkäin toisiaan, että on mukava hieman suojautua katseilta kodissaan. Jännä nähdä muuttuuko verhotyyli täälläkin jossain vaiheessa, kun sisustustyyli monessa turkkilaisessa kodissa on jo todella moderni ja pohjoismaalainenkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupunginosien valilla on isoja eroja tassa verhotyylissakin, asumme aika valjalla alueella ja naapurit eivat ole ihan kiinni toisissaan, tassa meidan alueella on todella vapaamielista vakea ja verhotyylikin laidasta laitaan, Ankarassa taas oltiin verhojen suhteen mielestani paljon konservatiivisempia ja todellakin suurimmalla osalla illalla nuo suojaverhot jo tiukasti kiinni. Meilla on makkarissa iltaisin ja öisin verhot kiinni mutta olkkarissa auki, aurinko ei paista suoraan siihen joten auringonvaloa ei tule suoraan sisalle. Silitys on mullekin kauhistus ja valttelen sita kaikin keinoin.

   Poista
 13. Taas kiva kirjotus niinkun aina..:) Ootko huomannut, että mun kirjotuksessa " ulkosuomalainen" on 3 päivässä, FB essa lukijoita , jotka on laittanut " tykkää" 1400..oon aivan ihmeissäni..onko tää unta? En käsitä..uskomatonta..:) Halusin kertoo sulle kun me ollaan aina luettu toistemme blogikirjotukset..:)

  VastaaPoista
 14. PS.Kyllä mä nauroin sun miehen verhojen alta kurkistelulle..:))))
  Italiassakin rakastetaan verhoja..mun Italial.ystävä laittoi verhot kotiinsa..niin maksoi niistä 5000 euroa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau Leila, no en kylla ihmettele silla se oli ihan loistava kirjoitus!!!! Turkissakin verhoihin saa menemaan jarjettömasti rahaa, ellei pihtaile materiaaleissa, Suomessa harvoin verhot ovat kodin katseenvangitsijat.

   Poista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra..sorry..oonko laittanut vahingossa tänne jotain ihan hullua kun poistettu..en oikein osaa käyttää konetta..niin on voinut lipsahtaa jotain..:( Kääk! PS.Toi ulkosuomalaiskirjoitus oli yhteistyötä 140 ulkosuomalaisen kanssa siksi ilo olikn suuri, ei ollut mun ansiota..:)

   Poista
  2. Et ole Leila :D Sama viesti oli tullut kahdesti niin poistin toisen.

   Poista
  3. No hyvä..:) pelkään aina, että painan jostain väärästä napista
   .mä kun teen kaiken pienellä kännykällä..

   Poista
 16. Naurattaa, *taas* yksi juttu lisää jossa oma suhtautumiseni on lähempänä turkkilaista kuin suomalaista (ja sama tuon viikonloppujutunkin suhteen) ;) Uskomatonta (kun en kuitenkaan ole Turkissa asunut, vain vieraillut).
  Olen itse juuri tuollainen "verhot eteen etteivät naapurit vahingossakaan näe" -ihminen (siis varsinkin aina kun kotona on valot päällä), minulle yksityisyys on vain niin tärkeää, eikä mikään mitä kotona tehdään kuulu naapureille tai muille satunnaisille ohikulkijoille. Ja tässä asiassa käyn jatkuvaa tahtojen taistelua esim. oman äitini kanssa, jonka mielestä olen kummallinen ja vainoharhainen jne. kun pitää verhojen taakse piiloutua. (Eihän verhoasiamme sinänsä äidilleni kuulu, mutta hän on tästäkin asiasta eri mieltä... ;))
  Minusta tuo verhottomuus (verhokammo?) menee kyllä täällä Suomessa aika äärimmäisyyteen, tiedän ihmisiä jotka eivät ole pitäneet verhoja ikkunoissaan ollenkaan... Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ma osaisi enaa nukkua makkarin verhot avoinna, olisi kylla sellainen olo etta kukahan sielta kurkistelee, olkkarista en niin valita mutta ihan ilman verhoja tai mitaan suojaa oleminen tuntuisi aika kummalliselta. Toisaalta ei Suomessa ketaan varmaan kiinnosta kurkkia toisille kotiin koska verhottomat ikkunat ovat aika tavallinen naky siella.

   Poista
 17. mä mielestäni voitin meidän "verho-sodan". ainakin tilanne on minulle nyt tyydyttävä, vaikka olen myös oppinut että en ihan alasti hillu olohuoneessa kun ne verhot kerran ovat auki - kadulta kun on ihan hyvä näköyhteys (1. kerros, suomalaisittain 2. kerros siis). meillä on olohuoneen koko seinä ikkunoita josta mukava näkymä kuhisevaan risteykseen - sen enempää näkymää kuin valoakaan en suostuisi peittämään. ajattelen paljolti kuten kuvailit tekstissä jonkun muun sanoneen, että "tarviiko minun itseäni peitellä, ei se ole minun häpeä vaan tuijottajan häpeä". toki pidempään täällä asuneena ymmärrän myös maineen merkityksen mutta alue on liberaalia, en ainakaan tiedä vielä että minusta kiertelisi mitään ilkeitä juttuja, ainakin osaavat olla kaksinaamaisia jos näin on :D

  keittiössäkin on kokoseinäikkunan verho auki ja mies aluksi kauhisteli kun kokkailin ikkunan lähettyvillä puolipukeissa mutta on rauhoittunut. en ole vielä kertaakaan yllättänyt ketään tuijottamasta sitä paitsi. otan myös vähän huomioon tässä pukeutumis/verho/etäisyys ikkunasta -asiassa sen, onko ulkona pimeä ja sisällä valoisa vai toisin päin, koska sehän vaikuttaa näkyvyyteen merkittävästi. näin kesällä päivisin kun ulkona on aurinkoista, ei sisälle varmasti nää ellei olisi naama kiinni ikkunassa. iltaisin kun sisällä valot, on tilanne toinen. makuuhuoneessa on hieman parempi verhoilu mutta vaaleaa ja osittain valoverhoa ettei tarvitse pimeässä aamulla herätä.

  jos olohuoneessa tapahtuu jotain mikä ei kestä katseita niin vedetään sitten verhoja kiinni, mutta sen jälkeen ne on avattava. itse olen ikeasta löytänyt sopvat verhot, osan valmiina ja osan teetättänyt kankaista. jos olisin juossut paikallisia kauppoja enempi niin ehkä olisin löytänyt helpommallakin mutta ne muutamat kaupat mitä on lähistössä ovat liian mummomaisia omaan makuun - paljon raskaita kankaita, mauttomia kuvioita tai sitten mummopitsejä - nuo Vallila-henkiset oilsi juurikin se mitä tarviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma pidan paivisin olohuoneen ikkunat auki, makkarissa meilla on ohut verho yleensa paivisin silla siella tulee vaihdettua vaatteita lenkin tms. jalkeen pitkin paivaa ja naapureiden ikkunat on aika lahella, olkkarissa meilla on illalla ja öisinkin vain valoverho, ellei sitten jostain syysta haluta varmistaa ettei kukaan nae, usein istutaan kuitenkin olkkarin edustan partsilla muutenkin illalla. Öisin meilla on kylla makkareissa paksut verhot, ma en pystyisi nukkumaan verhot auki enka kesta auringonvaloa aamulla. Ma muistan vuosia sitten tapahtuma Istanbulin yhdelta moderneimmalta asuinalueelta, jossa ulkomaalainen nainen eli elamaansa verhot auki, nainen oli herattanyt vastapaisen perakammarin pojan huomion, ja tapahtuma paattyi aika ikavasti raiskaukseen ja tappoon. Yksittaistapaus,mutta en muuttaisi taalta modernilta alueelta ikina pois vanhoillisemmalle alueelle, missa vaarana olisi yhteisön silmatikuksi joutuminen, taalla siihen on ainakin pieni mahdollisuus. Tapaus on varmaan myös hyva esimerkki siita, etta osa Turkkia ja turkkilaisia on ja pysyy vanhoillisina. Ma olen löytanyt ihania verhoja Turkista, omaan makuuni siis, vallila on mulle vahan liian printtihenkista ja hallitsevaa,tosin makkarissa musta ne oli kivat ja paasevat varmaan taas talven kunniaksi sinne vaikka mies karsiikin niiden ahdistavasta ilmapiirista, Ikea oli mulle pettymys koska olin valinnut jo netista katsoessa mieleiset mutta paikanpaalla laatu oli surkeaa, teettamaan en jaksaisi millaan alkaa vaan talla kertaa haluaisin löytaa valmiina verhot, katsotaan tai kohta ollaan ilman verhoja.

   Poista
  2. aika kamala toi ulkkiksen tapaus :( ihan sama toki olisko ollu paikallinen, joka tapauksessa surullista.

   onnea verhojen metsästykseen!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit