Joulupukki tuli Izmiriin

Joulupukilla on Turkissa ihan omat aikataulunsa, johtunee siitä että pukin alkuperäinen kotikin sijaitsee Turkin Demressä. Itselläni on lapsuudesta mukavia joulumuistoja, ensisijaisesti juhlana, joka kokosi lähisukua mamman kotiin. Rauhallinen päätös vuodelle. Joulut maailmalla ovat olleet vaihtelevia, joulua on juhlittu railakkaasti opasporukoissa, toisinaan jätetty juhlimatta töitä tehden. Turkissa joulu menee helposti ohi, arki rullaa ja muut odottelevat uudenvuoden juhlia. Tänä vuonna tytöllä on tarhalla jouluaattona mukavia tapahtumia ja miehellä normaali työpäivä, vielä kylässä olevat ukki ja mummikin lentävät pois ennen joulua.



Kuinkas kävikään? Joulupukki pyörähti poikkeuksellisesti meillä jo itsenäisyyspäivän aikaan, joku oli ollut kilttinä, kuka lie? Kuusi oli pystytetty jo joulukuun ekana, koristelun päävastaavana oli neiti. Lähes kaikki Ankaran kolmeen ulkopuuhun riittäneet koristeet saatiin mahdutettua yhteen sisäkuuseen, aikamoinen kuusi.


Onko joku painiskellut piparitaikinan kanssa Turkissa? Ellei huvita itse vääntää, kannattaa kurkistaa valmiskakkuhyllyyn, Yılbaşi kurabiye eli uudenvuodenkeksit paketin taikina-aines vastaa meidän piparitaikinaa, mukana tulee yksi muotti ja lisää voi ostaa rimpramppukaupoista. Joku voi yrittää jopa piparkakkutaloa samaisesta taikinasta, minä en.


Tämä vuosi on ollut poikkeus, joulutortut eivät ole käyneet mielessäkään vaikka joka joulukuu niitä olen mussuttanut. Luumuhillo on tehty kuivatuista luumuista, keittäen ja soseuttamalla. Pukin tulon kunniaksi meillä herkuteltiin jouluisia herkkuja etukäteen, naudanliha uunipataa, ukin sinappia, punajuurisalaattia, smetanasilliä, kylmäsavulohta, tonnikalahyydykettä kera lisukkeiden. Jälkiruuaksi porkkanakakkua. Ei ollenkaan hullumpaa, hieman muunnellun punajuurisalaatin ohjeen bongasin ystävältäni, sen resepti luvassa myöhemmin.


Joulu tulee joskus näinkin. Joulunajan kunniaksi verhoprojekti tuli vihdoinkin päätökseen, olipahan pitkä urakka. Kerron siitä lisää myöhemmin, kunhan nuo verhot nyt asettuvat ensin taloksi. Verhoineen kaikkineen, mummin ja ukin voimin, iloisella pikkuneidillä, joka ihmetteli ukin ja joulupukin samanlaisia sukkia, hyvillä sapuskoilla ja joulumusiikilla, kuusella ja koristeilla tupsahti joulu Izmiriin etukäteen. Jouluaattona meillä juhlitaan varmasti pienimuotoisesti, ehkä glögillä ja vihdoin niiden torttujen tulemisella, sen jälkeen kuusemme ja talon väki valmistautuu uudenvuoden ja sitä juhlistamaan saapuvan ystäväperheen odotukseen, kohta on vuosi pulkassa, mitähän uudella on luvassa?


                                                Hyvää joulunajan odotusta kaikille!

Kommentit

  1. Teilläpä on jouluisen näköistä.Minun pitäisi mennä Jaffaan;siellä kuulemma on kaunis joulukuusi;D
    Piparitaikinan joudun itse tekemään,mutta eihän se vaikeaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ikina tykannyt pipareista mutta tytön kanssa piparien tekeminen taisi olla se juttu, syön mieluummin taikinaa kun valmiita pipareita :) Ankarassa oli jonkunverran joulumyyjaisia mutta taalla en ole viela sellaisiin törmannyt.

      Poista
  2. Hyvää Joulua Turkkiin! kivoja kuvia taas! t. Sari Kiinasta

    VastaaPoista
  3. Kivannäköinen joulu, mutta miksi pukki ja joulu tulivat teille niin aikaisin? Vietetäänkö Turkissa paljon joulua? Luulin, että ei vietettäisi.

    satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin siita syysta, etta ukki ja mummi lahtevat pian takaisin kotiin, jouluaattona ainoa joka on koko paivan vapaalla olen mina joten joulua ei silloin juuri juhlita. Ei Turkissa vieteta joulua mutta kaikki samat rekvisiitat taalla on kuin muuallakin, tosin uuttavuotta varten, jota Turkissa juhlitaan lahes joka kodissa.

      Poista
  4. Ihania lämminhenkisiä, joululle tuoksuvia kuvia!:)
    Vai oli pukilla samsnlaiset sukat kuin ukilla..kas kummaa..;) Mahtava idea viettää joulua silloin kun on rakkaitten kanssa yhdessä.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Leila, taalla ei ole niin paineita tuleeko joulu pari viikkoa etukateen vai milloin, varsinkin kun joulu perustuu meille yhdessaoloon, hyvaan ruokaan ja rentoutumiseen :)

      Poista
  5. Minulle väitti yksi turkkilainen että joulupukki asuu Ankarassa....meillä oli hiukan kinaa siitä, koska sehän asuu Suomen lapissa korvatunturilla ;) meni miehellä jauhot suuhun kun kysyin että onko Ankarassa poroja? Korvatunturilla on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa no Ankarasta en ole kylla koskaan kuullut mutta viimeisten tietojen mukaan Antalyan Demressa on joulupukin eli Pyhan Nikolauksen alkukoti :)

      Poista
  6. Rehellisesti tunnustaen mulle vierähti kyyneleet silmiin noita perhekuviasi katsoessani... tuntuu niin haikealle katsella toisten idyllistä perheonnea ja miettiä miltä sellainen mahtaa tuntua. Vaikka en näe pienen tyttäresi kasvoja, huokuu hänestä sellaista onnellisuutta, että se saa tällaisen kaukaisen tuntemattoman tädinkin sydämen hypähtämään ilosta! Toivotan oikein hyvää joulua Sinulle ja koko perheellesi, myös ukille ja mummille, jotka jaksoivat käydä teitä katsomassa niinkin kaukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kaunis viesti, minakin toivoisin teille yhteisia onnenhetkia sinne!

      Poista
  7. Pienen kanssa se onkin se ja sama, että milloin se pukki tulee. Mutta meidän lapsilla menee jo pasmat sekaisin, jos ehdottaisi lahjojen jakoa vaikkapa joulupäivänä:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla etta Suomessa ei onnistuisi silla joulua odotetaan varmaan siella tarhoissa ja kavereiden kesken, taalla joululla ei ole turkkilaisille sellaista merkitysta joten joulu saa tulla vahan sopimuksen mukaan :) Tarhassa on voinut olla ihmettelemista, jos tyttö on kertonut joulupukin kayneen...

      Poista
  8. Ihania kuvia! Me vietettiin kanssa joulua täällä jo viikonloppuna (tosin molemmat lapset enempi tai vähempi sairaina). Ollaan nimittäin menossa Suomeen oikeaksi jouluksi, siksi kokoonnuttiin Ranskan sukulaisten kanssa nyt jo vähän ennakkoon juhlimaan. Tyttö selitti tohkeissaan, että nyt meillä kävi Ranskan papa noël ja ensi viikolla tulee Suomen joulupukki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu on juhlijiensa naköinen ja sita voi minusta muokata jokainen haluamakseen, se voi tullakin vahan etukateen tai miksei jalkikateen, kaikkine omine perinteineen, ihanaa etta teille se tulee kahdesti!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit