Ulkosuomalaisen äidin kirjamaailma

Minulla on vuosien saatossa ollut erilaisia kirjakausia, toisinaan luen montaa yhtäaikaa, joskus taas kirjan lukeminen on hidasta ja mieluummin iltalukemiseksi eksyy naistenlehti. Kirjojen aihepiirit elävät omia kausiaan maailmassani, muistan nuorena ajan jolloin linnottauduin ilta toisen jälkeen kirjaston runohyllyjen nurkkaukseen, se oli sopivasti rappujen alla joten en ollut kenenkään tiellä. Seuraavana oli vuorossa Rosa Liksomin ja Joel Lehtosen tuotanto, enkä ole ihan varma aukesiko kaikki siltä lukemalta teinin maailmassa. Jossain vaiheessa istua tönötin toisen kerroksen historia osastolla ja uppouduin menneeseen, aikansa oli myös kasvatuskirjallisuudella, eri maiden kulttuureilla ja elämänkerroilla.



Nykyisin luen dekkareita ja kirjoja, joissa uppoudutaan erilaisiin maihin ja kulttuureihin. Kautta vuosien olen kulkenut Henning Mankelin kanssa pitkin tuulisia Ystadin maisemia ja vieraillut hänen olohuoneessaan, jossa soi klassinen musiikki ja palapelit odottavat kokoamistaan, Wallanderin alakulossa on voimaa. Donna Leon taas on tutustuttanut Venetsian rapistuneisiin kujiin ja kanaaleihin sekä italialaiseen sielunmaisemaan ja herkullisiin ruokiin. Kiinalainen runoja lausuva komisario Chen Cao valottaa Kiinaa ja tavallisen ihmisen elämää korruption ja väenpaljouden keskellä. Wilbur Smithin mukana pääsee milloin vaan vanhan ajan kunnolliselle seikkailulle Afrikkaan. Palanen Italiaa, Ruotsia, Japania tai Venäjää, kiinnostun heti kirjasta kun juonen ympäristö on jossain toisessa kulttuurissa.

Suomen lomilla kirjakauppaan on päästävä aika pian, mielellään myös kirjatorille tai antikvariaattiin. Sormet hyppelehtivät kirjojen selkämyksillä ja tokihan Turkkiin ja lähialueille sijoittuvat tarinat kiinnostavat, miltä Turkki näyttää britin silmissä? Entäpä maassa pitkään asuneiden ulkomaalaisnaisten vinkkelistä? Millaisia tulevaisuudenkuvia alan ammattilaiset petaavat? Miten mielenkiintoista onkaan lukea ulkomaalaisen kokemuksia Suomesta tai toisen ulkomaalaisen muista maista, on kutkuttavaa peilata kirjojen kautta kuinka sokea on välillä omasta kulttuurista opituille tavoille ja kuinka ihminen reagoi täysin toisenlaisiin toimintatapoihin ja ajatuksiin. Ulkomailla asuessaan ihminen on kuin koekaniini odottaen käyttäytymistieteilijöiden tutkimusta.

Kirjojen kautta on ihanaa palata paikkoihin, joissa on joskus asunut tai käynyt. Kuvaukset saavat melkein maistamaan katukojujen ruokaelämyksiä uudelleen tai tuoksuttelemaan tuttuja kauan unohduksissa olleita hajuja. Bangkokiin laskeutuva tunnistaa kosteassa illassa leijuvan makean tuoksun joka lyö vasten kasvoja, Turkkiin saapuessa saapujaa tervehtivät jylhät vuoret ja kesäinen siritys. Kirjojen kautta on siellä taas, joskus ajatus laukkaa lukemisen välissä omiin kokemuksiin ja menneeseen. Riveillä vilistää vieraskielisiä huudahduksia ja sanoja, osa niin tuttuja, osa taas tuntemattomia.

Tässä villi joukko kirjoja, jotka ovat varmasti samantyylisistä kirjoista pitävän mieleen:

Inna Patrakova: Tulkki

Ihana hömppä mutta samaanaikaan pureutuvan oivaltava kertomus venäläisen naisen sopeutumisesta Suomeen. 

                                                    

Rajaa Alsanea: Riadin tytöt

Saudiarabialaisten nuorten naisten elämää ja rakkaushuolia.

Ashman-Eaton Gökmen: Tales from the Expat harem

Kokoelma ulkomaalaisten naisten kertomuksia Turkista ja turkkilaisuudesta, erilaisten naisten erilaisia kokemuksia ja muistoja.

Kevin Revolinski: The yogurt man cometh

Amerikkalaisen opettajan kokemuksia Turkista, hymyhuulessa läpi kirjan.

                                                               

E.Grace Beyler: Forty Camel Girl

Englantilaisen naisen matka turkkilaisuuteen ja elämää anoppilassa 60-70-luvun vaihteessa. 

Pam Scott: Life in Hanoi ja Hanoi stories

Amerikkalainen nainen muuttaa Vietnamiin ja perustaa sinne kirjakaupan, tarinoita ihmiskohtaloista ja arjesta.

                                                     Life In Hanoi

Graham Greene: Hiljainen Amerikkalainen

Tarkkanäköinen kuvaus ulkomaalaisten toiminnasta Vietnamissa 50- luvulla ja kuinka se heijastuu tuleviin vuosikymmeniin.

Dekkarisarjoja:

Rei Shimura- sarja: japanilais-amerikkalaisen Rein vauhdikkaita tutkimuksia molemmissa maissa ja identiteetin tutkiskelua.

Guido Brunetti- sarja: hyvää ruokaa ja älykästä vaimoaan rakastava komisario Brunetti johdattaa pitkin Venetsian kujia ja kanaaleita. Aina tulee nälkä lukiessa.

Chen Chao -sarja: Etsivä Shanghaista, valottaa loistavasti nyky-Kiinan tapahtumia ja tavallisen ihmisen asemaa.

Yashim Togalu -sarja: Eunukki etsivän seikkailuja ottomaanivallan romahduksen pyörteissä.

Yusuf Khalifa -sarja: Egyptiläisen muinaisuuteen liittyviä tutkimuksia.

Seuraavaksi aion metsästää käsiini İkmen-Sarjan, jota kirjoittaa Barbara Nadel, tapahtumat sijoittuvat Istanbuliin.


Sain tänään käsiini Reeta Paakkisen Kotona Istanbulissa, olen laukannut kuin vähäjärkinen jo viikon joka kellonsoitolla ovelle odottaessani kirjan saapumista, en olisi voinut tänään onnellisempi olla postipojan kiikuttaessa kirjanmuotoista pakettia ovellemme. Suunnistin salille, jossa unohduin polkemaan tarpeettoman pitkään kirjan viedessä mukanaan, ehdin jo hihitellä ja herauttaa kyyneliä ensimmäisten lukujen aikana, kuntosalin ohjaaja oli kovin huolissaan touhuistani ja ihmetteli onko kirja lainkaan hyväksi minulle. On se, tiedän jo nyt. Arvostelu tulossa heti kun kirja on luettu johon tuskin menee pitkään sillä alku on jo vienyt minut mennessään.

Aiempia arvosteluja Reetan kirjasta täällä:

http://karoliinalta2.blogspot.com/2013/03/reeta-paakkinen-kotona-istanbulissa.html

http://mersinheli.blogspot.com/2013/04/reeta-paakkinen-kotona-istanbulissa.html

http://ebrufin2.blogspot.com/2013/04/ennakkoluulojen-oikaisua.html






Kommentit

  1. Tuo Reetan kirja pitää minunkin ehdottomasti lukea! Täällä keskisessä Israelissa meillä on onneksi suomalainen kirjasto,joka täydentyy koko ajan uusilla kirjoilla,kun Suomessa lomailevat lahjoittavat sinne kirjoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te olette onnekkaita kun teilla on suomalainen kirjasto, me vaihtelemme 3 suominaisen kesken kirjoja taalla mutta kumma kylla viime aikoina olemme pysyneet hyvin kirjoissa, vai onkohan tahtimme hidastunut :)

      Poista
  2. Voihan Reetan kirja. Minäkin odotan malttamattomana, että saisin sen jostakin käsiini. Tilasitko sen siis jostakin kirjakaupasta vai lähettikö joku Suomesta kirjan sinulle. Mies tilailee Amerikasta itselleen kirjoja, mutta en ole koskaan uskaltanut tilata Suomesta, kun pelkään niiden hukkuvan matkalle.... Joudunko odottamaan kesään asti?

    Ja miten ihanaa oli lukea suomeksi Elif Shafakin Rakkauden aikakirja ja Kirottu Istanbul. Oletkos lukenut ne? Ja Pamukin Istanbul ja Lumi. Ja....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle lahetettiin se Suomesta, tilaan muuten Suomesta lehtea ja sekin löytaa perille vaikka vahan myöhassa, vuosien aikana yksi paketti ja yksi lehti on eksynyt matkalle eli lopulta ihan hyva saldo kun meille tulee melkein paketti viikossa parhaimpina aikoina.

      Shafakilta olen lukenut kirottu Istanbul englanniksi, Pamukin Istanbul ja Lumi ovat hyllyssani ja tykkaan niista kovasti. Pamuk on minulle ihan ykkönen turkkilaiskirjailijoista. Tykkaan myös monista Ahmet Ümitin kirjoista.

      Poista
  3. Mine, mitä tarkoittaa "kesään asti"? Olemme tulossa heti toukokuun ekalla viikolla Istanbuliin ja voin tuoda sulle tuon kirjan jos haluat. Itse en oikein tiedä haluanko sitä lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan Minelle viela viestia omaan blogiin etta kay kurkkaamassa taman viestin, jos tarvitsee apua toimitukseen :)

      Poista
    2. Kiitos ii! Itseasiassa mieskin on menossa toukokuun alussa käymään Suomessa, tajusin juuri. Siinä välissähän se kannattaisi tilata sinne ja tuottaa hänen mukanaan. Miksi et muuten haluaisi lukea?

      Olen lähdössä Peshteraan 6. vai 7. toukokuuta, mutta sitä ennen olen täällä. Jos kaipaat kahviseuraa...

      Poista
    3. Enpa ehtinyt laittaa viestia blogiisi mutta onneksi sina löysitkin jo tanne :)

      Poista
  4. Kiitos uusista kirjavinkeistä. Meillä on ihan sama maku kirjojen suhteen. Odotan myös malttamattomana Reetan kirjaa, tänään postipoika toi vaan pojalla futiskortteja, mikä pettymys. Tiedoksi muille ulkomailla asuville Booky.fi:n sivuilta voi tilata ulkomaillekin.
    Mistä muuten ostat Ankarassa kirjoja? Vai tuotko Suomen reissuilta ison kasan?
    Mukavaa viikonloppua, pitäisi olla yli 20c koko maassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillekin saapui viikon aikana muutama muu toimitus ja olin jo menettanyt toivoni ettei se talla vkolla tulekaan, mutta tulihan se ihanaa! Suomesta tulee raahattua siella kaydessa, saapuvat tuttavat on myös valjastettu kirjakuriireiksi ja jotain on tullut postissakin, vaihtelemme suomiystavien kanssa myös kirjoja taalla. Ankarassa ostan kirjoja D&R:sta ja DOST:sta, Ankamallissa on myös yksi hyva pieni kirjakauppa ja esatilla ihan hyva antikvariaatti, jonka hinnat tosin ovat vahan vaihtelevat... Tanne on luvattu tanaan +25 ja taytta aurinkoa, ihanaa!

      Poista
  5. Tuo Yogurt man cometh on ihana. Ostin sen aikoinaan muistaakseni Istanbulin kentalta. Siella taisi olla liikuttava tarina sairaasta miehesta joka lensi itaan Vaniin kotiin kuolemaan. Meidan Vanin lennolla oli samantyyppinen tapaus. Oli jotenkin liikuttavaa lukea siita myohemmin, kuin olisi omasta lennostamme kertonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minakin olen ostanut sen Istanbulin kentalta, missa on muuten hyva valikoima kirjoja. Minun onkin aika ehka lukea se joku kerta uudelleen, silla muistan vaan etta tykkasi kovasti kirjasta ja siita jai hyva mieli. Niin turkkilainenhan haluaa aina kuolla omalla synnyinseudullaan jos mahdollista.

      Poista
  6. Olipas mukavan kuuloisia kirjavinkkejä, kiitos, laitan ehdottomasti muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyva, toivottavasti löysit hyvia tulevia lukuelamyksia!

      Poista
  7. Edelliseen postaukseen viitaten, kirjoitit näin: "Naisen kuuluu olla Turkissa hoikka, pitkätukkainen, laitetun näköinen"

    Tässä se tuli! Hyvä kun sanoit asian ihan suoraan, miten se on! Näinhän se tuntuu olevan Turkissa, mutta eipä se mun mielestä silti mikään huono asia ole. Hoikka ja huoliteltu ihminen antaa ulkopuolisille sellaisen kuvan, että ihminen voi hyvin ja huolehtii itsestään. Voihan ihmisellä silti henkisesti olla ongelmia, etten mä sitä sano. Mutta mielestäni on hyvin tärkeää olla huoliteltu ja hyvältä näyttävä ihmisten ilmoilla ihan täällä Suomessakin. Ja Turkissa arvostetaan enemmän myös luonnollista kauneutta, eikä sellaista bimbomaista tyyliä mitä joillakin on, että pitää olla mielettömät ripsi- ja hiuspidennykset, paksut pakkelit naamassa, silikonirinnat, botoxia huulissa, Louis Vuittonin laukku olalla ja kaikki niin ylikallista. Mielestäni Turkissa on enemmänkin sellainen sisäinen rauha myös kauneuden suhteen :)

    Sitten kirjavinkki sinulle! Jos sulla on mahdollista vaan jotenkin saada käsiin tämä kirja, niin suosittelen lämpimästi ja uskon että pitäisit tästä.

    Kirja: Punainen paasto
    Kirjailija: Maarit Turtiainen

    "Punainen paasto sijoittuu vuoteen 1990. Satu opiskelee valokuvausta Istanbulissa.
    Istanbul tuntuu heti kodilta, ja sieltä löytyy myös rakkaus, kauppiaan poika Umut. Ympärillä eletään paaston aikaa. Se saa kaiken näyttämään niukalta Sadunkin silmiin: kodin haalistuneet huonekalut, ystävyyssuhde Virpiin, paikoillaan junnaava opiskelu, epämääräinen parisuhde, islamin naiskäsitys ja turkkilaisten suhtautuminen kurdeihin. Sadun elämässä asiat tulevat menemään entistä enemmän solmuun."

    Ei tästä sen enempää, mutta mielenkiintoinen kirja! Jäin niin koukkuun tuohon kirjaan ja tuntui silloin tuota lukiessa, että saatoin ihan kuulla moskeijan ääneen.. Ihan niinkuin olisin ollut taas Turkissa... Ihana kirja <3

    Kiitos tosta kirjavinkistä. Aion lukea tuon Kotona Istanbulissa. Jos on muitakin vastaavia kirjoja tiedossa, niin saa vinkata! :)

    /Ano


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mielta etta ihmisen huoliteltu ulkonakö kertoo paljon ihmisesta, varsinkin Turkissa. Se kertoo myös asemasta ja on kannanotto, huoliteltu nainen kay usein töissa ja on osa keskiluokkaa tai korkeampaa tuloluokkaa. Turkissa laittautuminen ja itsestaan huolehtiminen ei tarkoita millaan lailla etta henkilö olisi hömppa vaan painvastoin, myös miehet ovat taalla huoliteltuja. Huolitellulla ulkonaölla arvostetaan myös muita, resuinen ja hompsuinen vaikutelma kertoo valinpitamattömyydesta itseaan ja muita kohtaan.

      Kiitos kirjavinkista, en ollut kuullutkaan tuosta! Myös sellainen kirja kuin vesipuutarhat kannattaa lukea, se sijoittuu Istanbulin maanjaristyksen aikaan ja kertoo kulttuurien törmayksesta katastrofin keskella.

      Poista
    2. Kiitos paljon! Laitan tämänkin kirjan listalle! Olen niin innoissani, kun on taas hyvää Turkkiin liittyvää lukemista :)

      /Ano

      Poista
  8. Paljon kivoja kirjavinkkejä, kiitos!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit