Siivousjumala asuu Turkissa

Meidän talossa kyllä kuuluu kun yläkerrassa on siivouspäivä ja se tuntuu olevan aika usein. Ainaista mattojen tamppausta, nurkkien luuttuamista ja tavaroiden siirtelyä, oman järjen mukaan kerran viikossa tuntuisi suhteellisen normaalilta tahdilta mutta voin vannoa että aina kun poistumme kotoa, on vastapäisen talon samassa ikkunassa täti vähintään kerran päivässä hinkkaamassa ikkunaa. Itselläni on nykyisin melko rento ote siivoamiseen, siivooja pyydetään paikalle silloin tällöin, itse siivoilen kun ehdin tyttö vanavedessä, leikki ja ulkoilu menee aina edelle, muutamiin pölypalloihin ja pieniin rasvaisiin kädenjälkiin ikkunassa ei kukaan kuole, päinvastoin.

Kun anoppi tulee meille, on ensimmäinen kysymys milloin verhot on pesty? Alussa ärsyynnyin suunnattomasti siitä että kotimme siivouksesta tentataan, ennenkuin huomasin että se on turkkilaisten kotirouvien ykkösaihe, kehutaan kuinka siistiä toisen kodissa on, kuinka puhtaana verhot hohtavat ja miten hyvä ihminen Fatma rouva on kun sen koti aina näin kiiltää. Kakkosaihe on sitten se tomaattien ja kurkkujen hinnanvaihtelu ennen siirtymistä kulmakunnan juoruihin. Osaa turkkilaisista vaivaa selvä siivoushulluus, joka päivä hinkataan ovennuppeja ja ikkunalautoja, kävellään edestakaisin rätin kanssa maanisesti puhdistellen kerta toisensa jälkeen hyllyjä ja pöyhien sohvatyynyjä. Törmäsin joku aika sitten jopa telkkarissa ohjelmaan, jossa keskusteltiin joidenkin kotirouvien sairastumisesta siivousmaniaan.

                                                 

Turkissa on vastaan tullut uskomattomia siivoustapoja ja maanisuutta, hirveitä myrkkyjä ja liiallista desifiointia. Kun kylistä on muutettu kaupunkiin, on vanhat siivoustavat tuotu mukana, vettä on paiskottu ämpäritolkulla tai letkulla pitkin parketti- tai lautalattioita, aiheutettu vesivahinkoja ja lattiaremontteja. Verhoja pestään viikottain, yleensäkin kaikki mikä koneeseen mahtuu, tungetaan sinne. Isoissa kaupungeissa pöllyää ja on saasteista, joten ikkunoihin ja verhoihin tarttuu nopeasti likakerros. Olin alussa ihmeissäni kun siivooja pesi joka kerta ikkunat, kun kysyin eikö muutaman kerran vuodessa riitä, sain kummastuneita katseita.

Tytön syntymän jälkeen kiinnostuin aiempaa enemmin siivousaineista, mitä myrkkyjä ne pitävätkään kauniisti kuvioitujen etikettien takana? Turkkilaisten ykkösaine puhdistukseen on Çamaşır suyu eli kloriitti, sillä puhdistetaan kaikki, lattiat, tekstiilit, vessat ja keittöt. Anoppi ehdotti kyläillessään että laittaisimme tytön rakkaan unilelun likoamaan kloriittiin! Tiedän että anopin ollessa nuori äiti ei puhuttu kemikaalien vaarallisuudesta eikä erillisiä lapsille tarkoitettuja pesuaineita tunnettu, voin kuvitella että joissakin perheissä käydään vääntöä anopin ja miniän välillä kloriitin käytöstä lapsiperheissä. Edellisessä työpaikassani käytiin uuvuttavaa taistelua siivoojan kanssa kloriitista luopumisesta, vaikka hänelle ostettiin muita aineita, sujahti kloriittia kuitenkin salaa pesuveteen. Monen paikallisen mielestä tuo tuttu tajunnanräjäyttävä tuoksu ja valkoisena hohtavat pinnat antavat lopullisen silauksen. Siivoojamme lotrasi aiemmin kloriittia puoli pullollista päivässä, sen käytön lopettamisesta käytiin pitkiä keskusteluja, rouvaa ei huolettanut ollenkaan mitä kloriitin käyttö päivittäin aiheuttaa hänelle.

Vaikka monissa paikoissa varoitellaan kloriitin sekä kalkin ja ruosteen poistajien vaaroista, jatkaa moni niiden käyttöä uskollisesti. Tavallisissa marketeissa on heikosti myrkyttömiä tuotteita ja suurin osa myydään luonnontuotteita kauppaavilla internetsivuilla ja erikoisliikkeissä. Hajusteettomia ja myrkyttömiä tuotteita tuodaan paljon Saksasta ja hintakin on sitten sen mukainen, jos pullollisen kloriittia saa muutamalla liiralla, on tuontituotteen hinta jo muutaman kympin luokkaa. Paikallinen mäntysuopaan verrattava tuote on arab sabunu eli öljyohjainen suopa, tuoksu on hyvä, hinta edullinen ja sitä on myynnissä joka paikassa, mikä parasta se on täysin myrkytön luonnontuote. Joillekin se vain tuntuu olevan liian lällyaine, riittää meillä koska kodissamme ei käsitellä leikkauspotilaita.   
     

Mietoja pesuaineitakin on vähän, monet lapsille suunnatut pyykinpesuaineet on hajustettu ruusulla tai laventelilla. Vahvasti hajustettuja huuhteluaineita on pitkät rivistöt ja mainoksilla kalastellaan juurikin lapsiperheitä tyyliin ruusuntuoksu vauvasi lakanoihin. Erilaiset huonetuoksut, autoraikastimet ja sprayt ovat myös kovaa kamaa ja niitä suihkutellaan rajattomasti. Kaiken pitää vaahdota, huumata tuoksulla ja räjäyttää lika, muuten kyseessä ei ole kunnon aine. Kaikkia siivoustuotteita markkinoidaankin räjähtävin ja dramaattisin sanankääntein.

Turkkilaiset kodit kiiltävät, jokainen nurkka ja kulma on puunattu, astiat ja lasit joista tarjoillaan vieraille on kiillotettu moneen kertaan, kun istahdat sohvalle, on jokainen tyynykin aseteltu millintarkkaan ja pöyhitty. Kodeissa on sen näköistä kun ne odottaisivat vieraita. Siivoojan palkkaaminen ei ole mitään luksusta vaan yleinen käytäntö. Meillä toisinaan käyvä rouva veloittaa 75 liiraa eli reilun 30 €, noin 7 tunnin aikana hän tekee perussiivouksen, pesee ikkunat ja tamppaa matot. Siivoojan kanssa voi sopia palkan mukaan silityksestä tai muista askareista. En koe että siivooja olisi palvelusväkeä, hän on mukava mustaltamereltä kotoisin oleva rouva ja kahden lapsen äiti, juttelemme päivän aikana lapsista ja perheestä. Teen ruokaa ja hoitelen omia askareita samaan aikaan kun hän siivoaa, iltapäivällä syömme yhdessä lounaan. Hän on käynyt naapurinrouvalla siivoamassa jo yli 10 vuotta, samoin monen muun talon asukkaan kodissa.

Alku aikoina mieheni kanssa meillä oli muutamia erimielisyyksiä kuinka siivotaan, lopetimme siis yhdessä siivoamisen. Turkkilaiset ovat hyvin perusteellisia ja siinä vaiheessa kun mieheni innostuu että pestäänkö lattia vielä toiseen kertaan, heitän hanskat tiskiin. Anopin ja vanhemman kansan ajatusmaailmaa johdattaa puhtaus, mitä kovemmat aineet sodassa mikrobeja vastaan, sen parempi. Kun miehen perhe kyläilee, ottaa tiskivastuun miehen sisko, tiskiainepullo on kulutettu parissa päivässä. Energiankulutuksestakaan ei huolta kanneta vaan pesukone laitetaan pyörimään puolityhjänä, anopin mielestä kaikki likainen pestään heti ja tässäkin asiassa on aika turha piipittää pesuainepullon annostusohjeista.

Kommentit

  1. Kloriittia kaytetaan taallakin. Mutta eihan se tekstiileihin sovi, vie varinkin!

    Laattalattiat monet pesee tosi isolla vesimaaralla. On ollut israelilaisillakin totuttelemista laminaattilattioita vaan kosteella pyyhkiessa. Kokopuutahan ei taalla juuri missaan ole, eika oikeaa puuparkettiakaan.

    Pyykinpesuaineiden hajut ovat mielestani yleensa liian pahoja ja voimakkaita. Huuhteluaineena pesukoneessa kaytan nykyaan ainoastaan etikkaa. Se tekee hyvaa kun vesi on aika kalkkista.

    Ikkunat pesen pari kertaa vuodessa.

    Taalla ei ihan tuollaista siivoushulluutta yleisesti ole. Useimmat naiset kun ovat toissa ja siivoojan tuntipalkka on ainakin 8-9 euroa, ja heita on muutenkin aika vahan. Ainakin luotettavia, ja sellaisen siivoojan pitaakin olla, jos ja kun rouva on toissa ja jattaa siivoojalle avaimet.

    Mina yritan ottaa siivoamisen jumppamielessa. Kerran viikossa imuroin ja pyyhin kostealla ratilla. Olkkarin isoa mattoa, sohvia ja sankyja en siirtele, ymparilta vaan. Pienemmat matot ravistelen parvekkeelta. Ei siina kovin pitkaan mene. Tosi olemme vain kaksi aikuista joten likaakaan ei kauhean paljon tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taalla on vanhoissa taloissa puuparkettia mutta harvemmin koska se on kallis. Taalla melkein kaikki on vahvasti hajustettu enka tykkaa niista ollenkaan, huuhteluainetta ei meillakaan kayteta. Saako teilta muuten tavallista etikkaa kaupasta? Meilta sita pitaa ostaa apteekista silla marketeissa on vain omenaviini ja muita mausteetikoita.

      Poista
  2. Ihania noi turkkilaiset, hyvähän se vaan on kun ovat noin ahkeria ja on siistiä ;) <3

    Asuin Turkissa erään 30-vuotiaan turkkilaisen kaverini luona ja samassa talossa asui myös hänen pikkuveli. Eivät olleet kylläkään ihan noin siisteyshulluja (esim. tiskejä jäi joskus tiski-altaaseen lojumaan ja keittiön pöytä jäi pyyhkimättä..), mutta sellainen yleinen siisteys kyllä näkyi muuten. Kerran viikossa meillä oli siivouspäivä ja tämä kaveri antoi minulle pölyjen pyyhkimistä varten rätin ja veljelleen imurin. Mitään ei kysytty, vaan oli automaattisesti selvää että sekä minä, että tämä veli ruvettiin siivoushommiin. Ja mielelläni tietysti minäkin osallistuin siellä omalta osaltani.. :) Mutta siis kyllä ihan yleisesti turkkilaisissa kodeissa on siistiä. Eipähän tarvitse olla paniikissa, jos tulee vaikka porukkaa yllätysvierailulle.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilaiset ovat kylla siivouksen mestareita, en voi vaittaa vastaan mutta aseet ovat toisinaan liian kovia :) Minakin tiedan opiskelijoita, joiden asuntoja aidit kayvat siistimassa silla ovat tottuneet ehka kotona liian hyvaa palveluun. Monilla turkkilaisilla on erillinen huone vieraita varten aina priimakunnossa odottelemassa.

      Poista
  3. Hehheh :) Kuulostaa aika fanaattiselta. Korea-yhtäläisyyksiä löytyy ainakin tuosta hajusteiden suosimisesta: täällä myös joka paikkaa pitää hajustaa, mahdollisimman paljon. Autoon omat hajusteet, kotiin omat, pyykinpesuaineiden ja huuhteluaineiden PITÄÄ tuoksua ties mille kukille ja hunajalle ja sitrukselle, mutta hajusteettomuudesta en minäkään ole täällä vielä kuullut mitään. En tiedä sitten pesuaineista, kun en osaa koreankielisiä tuoteselosteita lukea, mutta ainakaan omaan kotiini en ole vielä kloriittia tietääkseni kantanut. Ja toi verhojen viikottainen pesu, apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilaiset hajustavat myös itseaan aika voimakkaasti, monesti kadulla vastaantulija tuoksuu niin voimakkaasti parfyymille etta meinaa taju lahtea. Jossain Aasian maissa on vastaantullut autoissa aivan jarkyttavaa hajua, olikohan elefanttiheinä vai mikä, joillakin taksikuskeilla oli jopa niita heiniä autossa sisalla, oli pakko työntaa paa ikkunasta ulos etta selvisi hengissa sellaisen taksimatkan.

      Poista
  4. Noinhan se on. Ja tässä kodissa ei ole. Siksi emme olekaan innostuneita yllätysveraista:D. Minä olen periaatteessa siisti ihminen, mutta neljän lapsen ja pupun koti ei kiillä puhtauttaan kovinkaan usein. Valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tassakaan kodissa ole :) Onneksi meilla ei kay oikeastaan koskaan yllarivieraita. Oman mittapuun mukaan olen myös siisti mutta turkkilaisten mielesta varmaan jo kotona oleva koira riittaa tekemaan meista siivottomia, no sen takia ainakin osa vieraista karsiutuu ;)

      Poista
  5. Totta joka sana. Minen tavoin en minakaan tykkaa yllarivieraista juuri tuon siivoamispakon takia. Vaikkakin siivoan ihan tiheaan saannöllisesti, eika meilla koskaan ole yltiöpaisen likaista, niin vieraat aiheuttavat aina tuon siivouspaineen. Plus siihen viela leipomiset ja kaikkihan pitaa olla tehtyna saman paivan aikana. İtsekin kutsun siivoojan aina silloin talloin kun myös ikkunat taytyy pesta. Muuten mielestani itse siivoan paremmin :) Enka kylla lotraa myrkkyjen kanssa pahemmin. Normipesuaineet ja tuon çamaşır suyun jatan suosiolla pois, ei tarvetta. Korkeintaan vessanpesuun hiukan domestosta (mika sekin samankaltainen myrkky, muttei onneksi niin vahva kuin klorit)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasta tuli mieleen etta en kesta sita kun turkkilaiset vieraat keskittyvat puhumaan tarjottavasta, itsekö teit? tanaan vai? Olen aika huono ottamaan kritiikkia emantana vastaan koska itsekin tungen napaani mita tarjotaan nurisematta, anoppi on myös oppinut olemaan hiljaa ja syömaan suomalaisen perunalaatikon sellaisenaan :D

      Poista
    2. Niinpa, aivan estottomasti kylla kritisoivat. Joskus tarvittaisiin jonkinsortin tilannetajua :)Taalla on kanssa herkkanahkainen kaveri, joka ei todellakaan ole mielissaan arvosteluista...minakin syön kaiken tarjottavan aina eika tule mieleenkaan rueta kritisoimaan, vaikkei niin hyvaa olis ollutkaan.

      Poista
  6. Voi taivas! :-D Olen luullut olevani suhteellisen innokas siivooja, ja kuinka väärässä olen ollutkaan. :-D

    Taidanpa lähteä pesemään verhoja - onkos siitä nyt vuosi vai kaksi, kun ne on viimeksi pesty. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ala stressaa, turkkilaiset ovat oma lajinsa tassa asiassa :) Enka koskaan vastaa totuudenmukaisesti milloin verhot on pesty.

      Poista
  7. Siivoan kerran viikossa mutta vähän laiskasti.Ja sitten kerran kuussa vähän tarkemmin.Mutta pölyä tulee koirankin vuoksi joten pölyrätti tulee aina välillä esille.Ja siivousainetta teen itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mina siivoilen laiskanpuoleisesti nykyisin, silloin kun jaksan ja tyttö tekee tuhojaan vanavedessa. Meidan koiruus kantaa kylla valilla pihalta kuraa ja ruohoa tassuissaan joten sen jalkia tulee siivoiltua. Siivousaineen itse tekemisesta olen lukenut monet jutut mutta laiskuuttani en ole saanut aikaan, olen kylla aika tyytyvainen suopaan kun se on niin halpaa ja hyvaa.

      Poista
  8. Anopin perintönä meillä vielä ainakin 20 erilaista pulloa pesuaineita ja anoppi kuoli jo yli vuosi sitten. Meille olisi tullut perjantaina siivooja, mutta kun satoi sovittiin että tulee vasta viikolla kun on ikkunanpesu edessä. Meidän tämä uusi siivooja ottaa 100tl, mutta paras joka meillä koskaan ollut ja montaa on vuosien varrella kokeiltu. Ja oli meillä viimeksi 10 tuntia! Vein sitten hänet illalla autolla kotiin asti. Anoppivainaa saattoi kysellä verhojen pesusta ja se ärsytti mua suunnattomasti. Tykkään kyllä kun siivooja tulee niin pääsee itse helpommalla, ja mies suorastaan nauttii kun on kotona pitkään puhdasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla se on mukavaa kun siivoojan jaljilta kamppa hohtaa, itse en koskaan viitsi sellaista urakkaa tehda. Meilla kay siivooja silloin tallöin, kavi ennen 2 vkon valein, nyt kun olen kotona ja olemme kesalomaa ja mahdollista muuttoakin varten saastökuurilla. Sinulla on oikea aarre siivoojana!

      Poista
  9. Samanlaisia kokemuksia tuosta siivouksesta, mita on pikaystavan sukua on tullut seurattua. Sita likaa jotenkin pelataan. 'Voi ei, paita tippui lattialle, se on likainen', oli lattia pesty vaikka elen. Lattiaa puunataan paivittain mutta silti se koetaan likaiseksi.

    İtse olen huomannut, etta vaikka siisteysintoa loytyy, samaan aikaan tiettyjen paikkojen siisteyteen ei kiinniteta huomiota. Esimerkiksi vessan tasot ovat yleensa polyssa jne. Ei tallainen minua haittaa, mutta jotenkin ristiriidassa muun siivousinnon kanssa.

    Koiran pesu tapahtuu lahes paivittain, ja lenkin jalkeen tassut saippuaveteen.

    Siivousvalineet ovat omasta mielestani aika vanhanaikaisia. Lankamoppeja ja ihan kasin ratin kanssa pestaan lattioita. Mietin aina valilla, kuinka paljon naita valineita puhdistetaan. Lankamoppi keraa sita likaa kuitenkin, ja sita ei oikein pesukoneeseen voi heittaa.

    Parvekkeen pesua en myoskaan ymmarra, joka ikinen paiva, vaikka talvella siella ei edes istuta??

    Hups, tulipas romaani. Tein aikaisemmin hotellisiivojan tyota, joten siivous herattaa mielipiteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tassakin on varmasti eroja eri perheiden kesken mutta kylla paasaantöisesti Turkissa siivotaan usein, tietysti kun kotirouvia on paljon niin se on heidan ykköstyö ja siivoojat on edullisia niin melkein kaikilla töissa kayvilla kay viikkosiivooja. Parveketta varmaan pestaan muiden vuoksi, ettei kukaan vaan ajattele etta ovat siivottomia. Turkissa on kylla tarjolla ihan nykyaikaisiakin siivousvalineita mutta ehka ne vanhat tutut sopivat monille paremmin, anoppi on samaa mielta etta ellei siivooja kuuraa kasin lattiaa ratilla niin joka kulma ei silloin tule puhtaaksi. Siivousfanaattista kansaa, meilla muuten talonmies pesee vahintaan kerran viikossa pihamme kivetyksen, hei vaan vedenkulutus!

      Poista
  10. Voi ei :DDDD lähetä pari Turkkilaista rouvaa saamaan meille shokkihoitoa....!!!! Varsinkin näin kura-aikana täällä on ihan mahdoton hiekkashow. Lisäksi taitoluistelijoiden ja futaajien kamat aina levällään kodinhoitohuoneessa, siis lasten. Ei puhuta nyt miehen harrastuksista tai omista lenkkikamoista....Oi voi. Tällä hetkellä hoitelen myös hiukan muiden lapsia ja vaikka järjestelen ja pyykkään ja täytän tiskikonetta 24/7 ei siistiä ole kuin kerran viikossa siivouspäivänä noin 2 tuntia:D mielenkiintoista settiä taas sinulta!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitanko heti tulemaan :D Meillakin taapero ja koira pitaa huolen jonkunlaisesta hallitusta kaaoksesta, onneksi turkkilainen mieheni ei ole niin nökönuuka siivouksesta joten meilla sovelletaan ajan ja jaksamisen mukaan. Terkkuja ja sinnekin taitaa kevat hiipia?

      Poista
    2. Joo, laita tulemaan vaan, saavat siivota ja pestä myös verhot. Ja kyllä, Oi kyllä ; KEVÄT <333::::

      Poista
  11. Onhan noilla turkkilaisilla yleensä siistiä täällä Ruotsissakin.Pienestä asti opetetaan tyttäret siivoomaan ja monet naisista ovat kotirouvia (työttömiä), niin ihmekään että aikaa jää kodin kiillottamiseen.En ole koskaan kuullut että kenelläkään turkkilaisella täällä kävisi siivooja, se olisi varmaan tosi nöyryyttävää, koska hyvä nainenhan on se joka jää kotirouvaksi ja joka siivoo ,leipoo ja tekee ruuat itse.
    Minulla itsellä ei ole varaa sivoojiin,siivoon aina kun ehdin.Alotin 15-vuotiaana suomenlaivojen hyttien siivoomisen viikonloppusin. Ne taidot ja nopeus istuu vieläkin selkärangassa.

    Mieheni kyllä tuumas yks kerta kun oli pahalla päällä että kattolamput on aivan pölyssä ,hellan flekti rasvanen jne.. jne.., ja kaikki tietenkin minun syytä.Tuumasin takasin että jos hän on valmis alkaa elättämään mua ettei töihin tarvitse mennä ,niin jäisin minäkin mielelläni kotirouvaksi siivoomaan päivät pitkät.Sen jälkeen hän on ollut hiljaa!

    Turkissa kun mennään anopille minä taas alan ensimmäiseksi siivoomaan.
    Vessat täytyy kuurata kunnolla ja pölyt pois paksuista matoista,sitten voin rentoutua, mä oon vähän sellanen että olen vaan tyytyväinen omaan siivoukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tassa on varmasti se etta ulkomaille harvemmin muuttaa vauraampi yhteiskuntaluokka, ei myöskaan keskiluokka silla monella on varma valtionura taalla tiedossa. Kylissa ei taallakaan varmasti siivoojia juuri kay vaan kotona olevat rouvat hoitavat ne itse, toisaalta siivooja kayttö taas Turkissa on mitattöman hintaista verrattuna Ruotsiin tai Suomeen. Siella asuvat naiset harvoin integroituvat yhteiskuntaan joten aikaa todellakin jaa siivoamiseen.

      Varmasti on miehesi hiljentynyt silla niinhan se on etta turkkilaisessa kulttuurissa mies joko maksaa siivoojan tai rahoittaa elaman niin ettei naisen tarvitse kayda töissa tai on sitten hiljaa :D

      Poista
  12. Siella on kylla melkonen siivouskulttuuri. Englannissahan on varmaan ihan painvastainen systeemi. Aattele niita kokolattiamattoja ja niissa elavat elukat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon ollu nuorena tyttöna Englannissa hotellissa töissa ja kielikurssilla, siivous- ja hygieniakasite siihen aikaan oli aika erikoinen :D Tiskit laitettiin keittössa lillumaan haaleeseen tiskiveteen josta ne vaan pyyhittiin kuivaksi ja kayttöön, siivoustouhukin oli aika erikoista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit