Anoppi keittiössä
Anoppi on häärännyt keittiössämme muutamana päivänä täällä ollessaan. Hän on perinteinen anatolialainen äiti, joka hilloaa, säilöö ja kuivaa vuosittain, meille saapuessaan tuliaisena on aina leipomuksia ja oma tekoisia herkkuja. Tällä kertaa mukana matkusti laatikollinen suolaisia poğaça pasteijoita, keksejä, hapankirsikkahilloa, aprikoosimarmelaadia ja tulista tomaattilevitettä.
Miehelleni anopin tekemistä ruuista ykkönen taitaa olla jogurttikeitto, alussa en voinut sietää makua mutta nykyisin happamen ja mintun yhdistelmä miellyttää. Keitto valmistetaan süzme jogurtista eli valutetusta jogurtista, jota itse käytän muuten rahkan korvikkeena ja leivonnassa. Täältä löytyy hyvä ohje, jos haluat kokeilla keittoa kotona: http://www.lindahls.fi/reseptit/paeaeruoat/turkkilainen-jogurttikeitto.aspx
Ykkönen anopin tekemistä ruuista on kyllä mielestäni seuraava:
Munakoiso meze
Meillä ruoka valmistettiin ihan iltaruuaksi mutta yleensä se tarjoillaan alkupalana.
4 munakoisoa
3 isoa mehukasta tomaattia
10 keskivahvaa biberiä
5-8 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1. Paahda munakoisot uunissa tai kaasulieden liekillä. Muista reittää koisot haarukalla tai ne räjähtävät, kun koisot ovat kurtistuneet mustahkoiksi, anna niiden jäähtyä ja kuori. Asettele sisukset laakeaan kulhoon.
2. Kuori tomaatit ja leikkaa pieniksi lohkoiksi, pese biberit ja silppua. Lämmitä kasarissa reilusti oliiviöljyä ja pyörittele tomaatit sekä biberit siinä niin että ne pehmenevät, lisää lopuksi valkosipulisilppu.
3. Hakkaa munakoisot puukapustalla pienemmiksi paloiksi, sekoita jäähtynyt tomaatti-biber-v.sipuliseos joukkoon. Mausta tulisella paprikarouheella ja suolalla, voit lisätä myös mustapippuria maun mukaan. Tarjoile hieman jäähtyneenä tuoreen leivän kera.
Meillä tämän kanssa tarjoiltiin Cacıkia eli kylmää jogurttikeittoa, sen valmistus on helppoa. Sekoita haluamasi määrä jogurttia, valkosipulia, raastettua kurkkua, suolaa ja hieman suolaa, hieman vettä sen mukaan kuinka juoksevaa haluat keitosta. Keiton tulee olla kylmää joten anna sen jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Ruuanlaitossa käytämme paljon biberiä eli turkkilaista tulista paprikaa, niitä on esillä ensimmäisessä kuvassakin. Kesäaikaan markkinoilla on runsas valikoima eri vahvuisia ja kokoisia, Suomessa ruuanlaitossa voi käyttää näiden sijaan suippopaprikaa ja lisätä sekaan vaikka chiliä tuoreena tai mausteena oman mieltymyksen mukaan.
Anopilta olen saanut muutamia vinkkejä keittiöön:
- Oliiviöljyssä ei kannata säästellä kun tehdään oliiviöljypohjaisia ruokia.
- Turkkilainen munakas vaatii riittävästi voita ja sen ei saa antaa olla liedellä liian kauan.
- Moniin ruokiin, kuten lihapullat ja pataruuat, tomaatti ja sipuli kannattaa raastaa.
- Jos havittelee autenttista katukojujen lihapullien makua, kannattaa käyttää runsaasti vanhaa leipää, puoleen kiloon noin 200 g, kaupan korppujauhojen maku ei ole sama.
- Markkinoilla kannattaa olla tarkkana, on hyvä hieman uhkailla myyjää että saa parhaimmat tuotteet.
- Valkoinen juusto suolaantuu nopeasti, huuhtele sitä ennen käyttöä, oliivit tulee myös huuhdella hyvin liian suolan takia.
- Marinoi oliivit sitruunassa ja oliiviöljyssä.
- Tomaatit kannattaa kuoria useimmiten ruokiin ja ainakin salaatteihin.
Maukasta loppu kesää!
Hahhahaa, ehkä maailman sympaattisin neuvo anopilta: "on hyvä hieman uhkailla myyjää, että saa parhaimmat tuotteet"!!! Ja samaan hengenvetoon sanon vielä, että kokeilepa samaa Suomessa, niin olet pian vähintäänkin nyrkkitappelussa, ellet jo putkassa :)
VastaaPoistaJoo anoppi on kylla kova uhkailemaan, olen nahnyt, markkinamyyjilla on pelonsekainen katse kun tiukka turkkilainen mummo lahestyy heita kysymyksineen ja tuotteita röntgenkatseella laskelmoiden :)
PoistaIhana anoppi sinulla kun tekee ja tuo iloksenne noin paljon herkkuja! Kiitos vinkeistä, jotka jaoit! :)
VastaaPoistaAnopin tuomiset on aina yhta ihania, vinkit jakaan!
PoistaMua myös nauratti tuo uhkailuohje :D Mun anoppi on jäätävä tinkijä ja saa tavaran ku tavaran tosi alhaiseen hintaan.
VastaaPoistaMa luulen etta naissa turkkilaisissa anopeissa on tata tinkijan ja uhkailijan vikaa :D
PoistaTeimme vahan aikaa sitten tuollaista munakoisosalaattia. Paahdoimme munakoisot ja tomaatit oikeen hiiligrillissa, se antaa viela tosi ihanaa lisamakua.Laitoimme myos paljon sipulia, joka sekin oli grillissa kypsytetty.
VastaaPoistaKuulostaa ihanalta! Tuo savunmaku on minusta juuri ihana paahdetuissa koisoissakin, taalta saa purkissa valmiina paahdettua munakoisoa ja joskus tulee mentya sielta missa aita on matalin, ei se kylla itse paahdettua voita.
PoistaMinunkin anoppini (täällä ulkomailla) kuorii tomaatit salaatteihin. Minä en ole suostunut sitä tekemään koska minua säälittää heittää ne vitamiinit roskiin - käsittääkseni juuri siinä kuoressa on niitä eniten. Mutta pitäisiköhän siihen suostua - myönnän että kuoreton tomaatti tuntuu suussa kivemmalta kuin kuorimaton.
VastaaPoistaNiinhan sita aina sanotaan etta vitamiinit ovat juuri siina pintakuoren alla? Meilla alettiin aikoinaan kuoria tomaatit siita syysta etta miehella oli pahaa narastysta, juurikin tomaatin kuorista, nykyisin ei enaa ole mutta kuoret usein kuoritaan koska tosiaan maku on kivempi, parhaista kesatomaateista en kylla raaski kuoria ottaa pois kun pakollisiin ruokiin.
PoistaHei anonyymit muutkin, olisi tosi kiva jos laittaisitte tuohon alle jonkun puumerkin niin tietaisin kuka on kukin, en millaan lailla halua rajoittaa kommentointia vaan tietaa vahan kenen kanssa kirjoittelen. Olen asiasta aikoinaan huudellut, en siis tarkoita etta pitaisi kirjautua mihinkaan vaan voitte jatkaa ihan anonyymeina kommentointia mutta jos vaan viitsitte niin keksikaa joku nimimerkki aina kommentin loppuun, kiitos suuri!
Eikö sinua ärsytä, että anoppi on teillä niin paljon? Oletko itse kova ruoanlaittaja? Oletko joutunut kovalla vaivalla opettelemaan turkkilaista ruoanlaittoa? Syödäänkö teillä enää suomalaista ruokaa ollenkaan? :)
VastaaPoistaAnoppi ei ole meilla kovin usein, pari kertaa vuodessa noin viikon tai 10 paivaa eli ei arsyta. Tykkaan tehda ruokaa ja teenkin sita usein, olen opetellut joitakin turkkilaisia ruokia mutten mitenkaan kauhealla vaivalla ja kylla vaan meilla syödaan myös makaroonilootaa, hernekeittoa yms eli ihan sekakeittiö.
PoistaOnko anoppisi tomaattilevitteen resepti salainen. Minua kiinnostaisi se, tai joku samantapainen, jos tiedät jonkun ihan julkisen reseptin sille.
VastaaPoistaVenla
Ei se taida olla salainen, yritan saada sen hanelta. Sen verran tiedan etta siihen kaytetaan suippotomaatteja silla isot ovat liian vetisia, kuoritaan ja keitetaan soseeksi, lisataan rutkasti valkosipulia, paprikaa ja biberiä, oliiviöljyä, suolaa ja sokeria, olikohan muuta? Jos saan reseptin niin laitan tanne!
VastaaPoistaKiitos, noillakin ohjeilla jo pääsen alkuun. Tuo biber vaan on vieras minulle:)
VastaaPoistaIhan biberia vastaavaa tuskin Suomesta löytyy, ehka jostain etnisista kaupoista? Joskus muistan nahneeni carliston bibereita siella lidlissa mutta ne ovat paprikaa vastaavia maultaan muutenkin, paprikaa ja vaikka tulinen chili sekaan ajaa asian?
PoistaJotain sellaista arvelinkin, kun Googlettelin kuvaa siitä (tuli muuten Justin Bieberinkin kuva:D). Kiitos.
VastaaPoistaIiik tuo jogurttikeitto saa mun ihon kananlihalle! Anoppi usein sitä keittelee. Mulla on laktoosi-intoleranssi joten mun maha ei maitotuotteista pidä. Tämä "häiriö" on anopille ihan tuntematon, eikä alkuaikoina uskonut etten voi jogurttisoppaa syödä (...joten sitä lapattiin mun lautaselle ihan urakalla...) tai ishal iskee :D Mun mies sitten on syönyt munkin annoksen, ensin tietenkin olen vähän syönyt ja toivonut että anoppi ei vedä herneitä nenään. Nykyään onneks anoppi jo ymmärtää mun "erilaisuuden" eikä suutu kun kokkaan itselleni jotain muuta syötävää jogurttikeitto-päivänä :D
VastaaPoista