Mielikuvia Turkista
Ihmisillä on erinäisiä käsityksiä Turkista, minullakin on, aina ne eivät ole totuudenmukaisia vaikka asun täällä. Turkkilaisetkaan eivät aina tiedä mitä kotimaassa tapahtuu, ulkoturkkilaisista puhumattakaan. Monella ulkoturkkilaisella on syynsä levittää positiivista tai negatiivista tarinaa kotimaastaan, se taas luo omia mielikuvia maasta ulkomailla. Ihmisillä on Turkista vahvoja mielipiteitä mutta edelleen aika vähän todellista tietoa.
Tiesitkö tämän?
Tiesitkö tämän?
- Turkkilaiset saavat työttömyysrahaa valtiolta, se määräytyy päättyneen työsuhteen ja palkan mukaan. Maksimissaan se on minimipalkka eli reilu 700 liiraa kuukaudessa. Työttömyysrahaa maksetaan 10 kk ja sitä anotaan paikallisesta työvirastosta.
- Turkkilaiset saavat erorahan työsuhteen päätyttyä, jos itse sanot itsesi irti, ei rahaa makseta. Tämäkin määräytyy työsuhteen pituuden ja palkan mukaan, joillakin valtion aloilla eroraha maksetaan myös silloin kun palvelusvuodet on täytetty ja eläkkeelle siirrytään. Monesti erorahat ovat tuntuvia ja saattavat pitkän uran jälkeen mahdollistaa asunnon tai maapalan oston.
- Turkkilaisilla on ilmainen terveydenhuolto, se sisältää kaikki peruspalvelut kehdosta hautaan, erikoisjärjestelyistä maksetaan ekstraa kuten perhehuoneesta synnytyksen yhteydessä. Määrätyistä lääkkeistä maksetaan nimellinen maksu.
- Antibiotteja ja yhdistelmälääkkeitä ei saa enää vapaasti apteekista vaan niihin tarvitaan resepti.
- Aiemmin eläkeikä oli Turkissa alhaisimmillaan jopa 38v.! Se on tarkoitus nostaa tulevina vuosina 65, tällä hetkellä jäädään eläkkeelle sen mukaan minä vuonna työsuhde on alkanut, käytössä on siis erilaisia sekajärjestelmiä siirtymävaiheen aikana.
- Monilapsisten perheiden naisille on tulossa eläkeikään helpotus, valtio palkitsee suurperheen äidin näin.
- Kotiäitien on mahdollista saada pientä eläkettä valtiolta.
- Syy miksi monesti kuulee jopa paikallisten sanovan että Turkissa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa lienee nopea muutostahti, toisekseen tiedotus tökkii eikä moni edes tiedä kaikista eduista, joita on mahdollista hakea. Laittoman työvoiman määrä on laskussa mutta sitä on edelleen, laittomat työntekijät toki putoavat järjestelmän ulkopuolelle. Turistikohteiden työtahtia katsellessa moni varmasti kauhistuu, tulee kuitenkin muistaa että kaupungeissa tehdään yleensä ihan normaalia työviikkoa, työpäivät alkavat klo 9 ja päättyvät klo 17-18.30, yksityisellä lauantai on toisinaan puolikas työpäivä. Turkkilaiset pitävät kiinni lounastunneistaan, joillakin aloilla ja valtion konttoreissa se saattaa vielä venyä 1,5 t, suurimmalla osalla ollessa tunnin, puolen tunnin tauko nostaa tunteet pintaan ja saa paikalliset äkäisiksi.
- Turkkilaisen minimipalkka tuntuu suomalaisittan mitättömältä mutta sillä elävä ei tarkoita kuitenkaan köyhää. Minimipalkka on yli 700 liiraa eikä valtio kahmaise siitä veroa, monet minimipalkalla elävät ovat tottuneet käyttämään ansionsa tarkasti, hedelmät ja vihannekset ovat halpoja, samoin peruselintarvikkeet. Kävin tänään markkinoille ja ostin 5 hengelle tavaraa viikoksi, muovikasseja oli 7 kappaletta ja yhteishintaa kertyi 30 liiraa eli noin 12€. Suomen ja Turkin elintasoa ei voi rinnastaa mutta ihmiset ovat tottuneet erilaisiin asioihin, se mikä on monelle suomalaiselle välttämättömyys, ei ole sitä turkkilaiselle vaatimattomissa oloissa asuneelle.
- Vaikka turkkilaiset ovat tottuneet sukulaisten apuun, saa tämä myös osan paikallisista varautuneiksi kertoessaan tuloistaan, omaisuudestaan tai mahdollisista perinnöistä. Moni jättää mielellään kertomatta kohdalle osuneista palkankorotuksista tai lisätuloista sillä ympärille saattaa äkkiä kerääntyä rahaa erinlaisiin menoihin tarvitsevia kaukaisia sukulaisia, velvoitteet eri perheiden välillä vaihtelevat miten vanhempien menoja rahoitetaan ja tuetaan.
- Uusia lakeja ja säädöksiä tipahtelee mutta kansalaisen on toisinaan hankalaa pysyä niiden perässä, kestää aikansa ennekuin laki ja sen soveltaminen oikeasti alkaa ja käytäntö muotoutuu.
Mun mies jotain kertoi, etta jos hanella olisi enemman työpaivia vuodessa, niin saisi jonkinlaista työttömyysrahaa talven aikana. Hanella on siis vain työpaivia vuodessa n. 190...eli siis taman kesasesongin, kun hotelli on auki.
VastaaPoistaİtse tassa nyt oon aika stressaantunut, kun ajattelen tulevia vuosia ja sita kautta kymmenien vuosien paahan. Monet hotellit on juuri vain sen 6kk auki taalla ja talvisin on niin vahan ravintoloita ja hotelleja auki.
İhan normaalipalkka miehellani on, mutta se ei tule riittamaan talveksi. Mieheni pitaisi siis löytaa talveksi jotain töita ja saa nahda onnistuuko löytamaan.
İtsellanihan tama työnteko on todella vaikeaa, kun ei ole kansalaisuutta ja niita huonoja työkokemuksia on tullut. Mies onkin sanonut, etta han hoitaa rahantulon ja mina rahanmenon...eika se hanelle ole mikaan ongelma, itse vain stressailen.
Sitten kun ajatellaan elakeikaa, niin mina en saa mitaan elaketta. Ja miehenikin elake jaa varmasti tuon minimipalkan alle. Ehka ei pitaisi stressata niin paljon, eivatpa nuo useimmat turkkilaisetkaan ajattele vuosien paahan..
Tiedan itsekin etta sesonkityölaisen osa on silta kantilta onneton tassa maassa kun monesti työta (+vakuutusta työnantajan puolelta) on vain kesakauden, aiemmin asiat olivat viela huonommin ja suurin osa työskenteli ilman mitaan vakuutuksia. Tosiaan vuodessa pitaa kertya riittava maara työskentelypaivia, jotta on oikeutettu työttömyyskorvaukseen, osa isoista hotelleista on talvellakin auki nykyisin mutta työpaikoista on varmaan kova kilpailu. Luin blogistasi työkokemuksista ja kuulosti aika ikavalta, kun sitten aikanaan saat kansalaisuuden ja opit kielen, on kaikki helpompaa. Yksi mahdollisuus on harkita mahdollisuutta keikkahommiin valilla Suomessa? Niin Turkissa on totuttu elamaan hetkessa mutta meilta suomalaisilta se ei ihan niin onnistu, ei edes vuosien jalkeen, tietylla lailla ote tulee rennommaksi enka enaa stressaa ja mieti juurikaan vaikkapa elaketta viela mutta suunnittele ja murehdin perusturkkilaista enemmin.
PoistaAjattelin, etta Suomeen voisin menna kesatöihin. Mutta nyt tama kesa meni jo Suomessa ja muutenkin kun on pitka kaukosuhde taustalla, niin ei sita nyt ihan heti Suomeen olisi taas halunnut menna. Ja Suomessa sain kuitenkin jonkun verran saastöja kerattya, etta ainakaan viela ei ole mitaan hataa meilla :) Mutta saa nahda, miten asiat menee...löytaakö mies töita talveksi jne.
PoistaValilla sita ottaa ihan rennosti ja sitten yhtakkia tulee kaikki ajatukset mieleen ja se on menoa. Mutta eiköhan tama tasta pikkuhiljaa :)
Ompas ollut matala eläkeikä...:)
VastaaPoistaEikö :)? Aika mukavaa ollut paasta elakkeelle niin nuorena, tosin melkein kaikki ovat jatkaneet viela töissa sen jalkeenkin elakkeen juostessa.
PoistaMun anoppi sai isomman summan rahaa valtiolta,joka hänellä oli oikeus saada
VastaaPoistaleskiksi jäätyään.Sukulaiset oli tietenkin saanut siitä tiedon, ja nyt näin omin silmin miten röyhkeitä "huolehtivat" sukulaiset parveilivat anopin vierellä ainoastaan rahan saannin toivossa.
Ne rahat ovat visusti kiinni pankissa,ja anoppi pärjää leskieläkkeellään mainiosti,muille rahaa ei tipu.
Joo tama on tosi yleista etta aika röyhkeasti ollaan rahojen perassa, Turkki on rankka yhteiskunta ja aina saa olla vahan varpaillaan naiden asioden kanssa. Hyva etta anoppisi pitaa rahoistaan kiinni, hanellehan ne kuuluvat.
PoistaKiitos, oli mielenkiintoista tietoutta, juuri tällaisia asioita on mielenkiintoista kuulla. Näitä asioita ei turistina matkustellessa selviä mistään ja vaikka olenkin utelias ja innokas etsimään kaikkea mahdollista tietoa matkakohteistani, niin eipä tuollaista tietoa juuri mistään löydä.
VastaaPoistaMillaiset asumiskustannukset siellä ovat? Keskimäärin, varmaan eroja on paljon sen mukaan missä asuu. Olet ehkä näistä jossain kirjoittanutkin blogissasi, mutta päivität ilokseni niin tiiviiseen tahtiin, että en ole vieläkään hyvistä aikomuksistani huolimatta ehtinyt täysin blogisi vanhempiin teksteihin perehtyä.
Venla
Kiva etta tykkasit!
PoistaTosiaan asumiskustannukset vaihtelevat mutta esimerkiksi Ankarassa 100 neliön asunnon keskustasta ihan hyvältä alueelta saa vuokralle noin 750-850 tl eli noin 300-400 eurolla, paalle tulevat sitten vesi-, sähkö- ja kaasumaksut jotka pienella perheella pyörivat noin 80 liiran tienoilla (30€). Asuntojen hinnat ovat nousseet ja asettuvat 120 000-180 000 tl välille tällä hetkella keskustassa. Lammityskuluja menee taalla talven mukaan, meilla on kiintea lammitys ja kulut 150 tl/kk.
Mun pitäis kirjoittaa samankaltainen teksti täältä :)
VastaaPoistaSita odotellessa :)
Poista