Izmir köfte eli lihapullat izmiriläisittäin

Turkissa on monia variaatioita lihapullista, kastikkeissa, grillattuna, eri mallisina, vihannesten kanssa höystettynä, vartaassa ja erilaisilla mausteilla muunneltuna. Yksi vanhimpia aina ottomaaniajoilta asti on kadinbudu köfte, jonka keksijän ajatukset ovat harhailleet, sillä kadinbudu on naisenreisi. Parhaimmat lihapullat olen nauttinut elämässäni ehdottomasti Turkissa ja hyvinkin rähjäisistä paikoista on löytynyt mitä herkullisempia annoksia.


Paikalliset usein neuvovat sanayi-alueen eli pienteollisuusalueen lounasruokaloihin parhaimpien lihapullien perään, myös pitkänmatkan bussikuskien ruokailupaikat ovat testaamisen arvoisia, kaupunkien keskustan alueilla on myös aina omat lihapullamestarit, jotka pystyttävät mitä vaatimattomimman näköisen pienen grillin puiston tai tien varteen, aurinkovarjon suojaksi ja alkavat hommiin, siellä missä on jonoa, on taatusti makua. Ei kannata miettiä mitä mestarin lihapullat pitävät sisällään, vaan keskittyä elämykseen.



Izmir köfte

400 g naudanjauhelihaa
2 palaa kuivaa leipää
1 kanamuna
1 sipuli
timjamia
mustapippuria
minttua
jeeraa
suolaa


5 perunaa
3 tomaatta
3 turkinpippuria
2 rkl tomaattipyreetä
voita
öljyä
jauhoja
persiljaa


1. Sekoita kaikki lihapullien ainekset sekaisin, sipulin voit pilkkoa tai halutessasi raastaa. Kuiva leipä joko pienitään ilman reunuksia ja annetaan pehmetä hetken aikaa nesteessä (vettä tai maitoa), tai sitten raastetaan ja suoraan sekaan. Ellei kotona ole kuivaa leipää, käytä sen sijaan korppujauhoja. Halutessasi voit lisätä vielä kaurahiutaleita, jos haluat pullista vielä rapeammat.


2. Muotoile kostein käsin jauhelihasta pyöreitä palloja tai pitkulaisia turkkilaisten suosimia lihapullia. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan jos et tee ruokaa heti.

3. Kuori perunat ja viipaloi tai suikaloi haluamaasi muotoon, paista öljyssä perunat kuultaviksi ja nostele talouspaperin päälle. Pyörittele lihapullat jauhoissa ja paista pannulla kullanruskeiksi. Viipaloi tomaatit ja turkinpipurit ( voit käyttää tilalla vaikka paprikaa).



4. Rasvaa tai öljyä uunivuoka, asettele perunat, lihapulla, tomaatit ja turkinpippurit (paprikat) vuokaa päällekkäin tai lomittain, tyyli on vapaa. Laita noin 4 dl lämmintä vettä kippoon ja sekoita tomaattipyree siihen, voit lisätä halutessasi mustapippuria tai vaikka oreganoa sekaan. Kaada seos uunivuokaan ja laita vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi 180 asteeseen. Tarkasta että perunat ovat lopullisesti pehmenneet. Voit koristella persiljasilpulla ja tarjota salaatin kanssa.

Tämä helppo lihapullavuoka maistuu hyvin myös lapsille ja sitä voi tehdä isommankin satsin suuremmalle joukolle, uppoaa varmasti myös turkkilaisille vieraille.

Nautinnollista viikonloppua!


Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kokeilehan, maistuisi ehka teidan pesueellekin :)

      Poista
  2. Ihana ja helpon kuuloinen ruoka. Eikä tähän tule kermaa tai muuta maitovalmistetta, joita suomalaiset ruokaohjeet tuntuvat olevan pullollaan. :-/ Suomalaisia ruokasivustoja kun katselee, niin tuntuu, että melkein mitään ruokaa ei voi tehdä ilman kermaa/juustoa/ranskankermaa/you name it.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alussa tein enemmin Turkissa kermaruokia mutta nykyaan aika harvoin, kookosmaitoa tulee kaytettya joskus mutta aika harvoin, tuntui aikoinaan hankalalta kun taalta ei saa ranskankermaa ja ruokakermakin on kiven alla, en ole törmannyt taas pariin vuoteen siihen vaikka jossain vaiheessa sita myytiin. Mies ei tykkaa kermamössöista joten hiljalleen ne ruuat vahenivat enka kylla juuri kaipaa. Tama on helppo ja yksinkertainen ruoka!

      Poista
  3. meni vähän aikaa ohjetta tavaillessa, että mitä ihmettä te siellä turkinpippureita lihapullataikinaan laittatte :) ? Turkinpippurista kun tulee tämä Fazerin karamellit mieleen. Tarkoitatko bullpiperiä?
    Kiitos ohjeesta täytyy kokeilla joskus. Mausteet löytyvätkin kaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Turkinpippurit ovat noita vihreita tuossa tomaattien vieressa, eli eri vahvuisia suippopaprikoitta, on todella tulisia ja sitten ihan todella mietoja, nama kuvassa olevat ovat melko mietoja köy eli kylalajiketta.

      Poista
  4. Täytyy tunnustaa, että jos tekee mieli lihapullia, teen kyllä niitä suomalaisia. En ole liiemmin täkäläisten lihapullien fani. Minulle kun hyvä ruoka kaipaa aina kermaa ja kastiketta, että terveisiä vaan Satulle:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina ollut grilliruokien ystava joten turkkilaiset grillatut lihapullat on musta maailman parhaita, suomalaisista en kauheasti perusta kun maistuvat suussani vahan mössölta ja kastikkeista en ole koskaan valittanyt, ruskeakastike on mulle kauhistus ja kermaruuatkin on nykyisin aika minimissa, ensi vkolla meinasin kylla tehda janssoninkiusausta!

      Poista
  5. Jos soosia kaipaa, niin voihan noi pitkulaiset pullaset pulauttaa tomaattikastikkeeseen jälkikypsymään. Juuri sellaisia kutsutaan täällä naapurissa izmiriläisiksi lihapulliksi eli keftedakia tis Smirnis eli Soudzukakia. Yksi asia kuitenkin pysyy: jeeran pitää näissä maistua kunnolla. Ja minusta on ihanaa että voi olla varma, ettei kermaa ole taas salaa lykätty jonnekin, kuten Suomessa!
    Terv. kermakauhuinen Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota soossin maara voi muutenkin ruuassa saadella eli jos haluaa enemmin tomaattikastikkeisempaa niin lisaa tomaattipyreen ja veden maaraa, itsekaan en juuri kermaa kaipaa, ihan jo tuon painonhallinnan takiakin :) Terkut sille puolelle!

      Poista
  6. Onneksi lukuisat kokkiohjelmat ovat täällä saaneet suuren suosion ja niissä ammattilaiset ovat kovasti painottaneet kerman käytön minimoimista. Mutta makuasioitahan nämä:)

    Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin alkuvuosina Turkissa ihmeissani kun kermaa ei kaytetty kun joissakin ravintoloissa, joissa kay ulkomaalaisia, turkkilaisissa ruuissa sita ei juuri ole, sen takia taalta puuttuvat ranskankerma, ruokakermat yms. valmisteet, saatavilla on yleensa vain taysrasvaista paksua kermaa. Tama kerman kayttö on makuasia ja onhan niita monia hyvia ruokia, joihin se yksinkertaisesti kuuluu, jos saisin nyt eteeni kulhon kantarelleja niin tekisin niista kermakastikkeen ja söisin onnellisena :)

      Poista
  7. Turkkilaisten lihapullat ovat ihania! Kiitos Petra kun laitoit tänne, pitääkin nyt heti kirjoittaa ylös!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit