Linssikeittoa

Linssikeiton ohjetta pyydeltiin, laitan tähän muutaman version ja soppia voisin jakaa jatkossakin sillä ovathan ne loistavaa syysruokaa ilmojen viiletessä. Linsseistä yleisimmät, punainen ja vihreä, ovat käytössä turkkilaisissa linssikeitoissa. Turkkilainen punainen linssikeitto on ehkä yksi yleisimpiä paikallisia keittoja, sitä on tarjolla vähän parempian ravintoloiden alkukeittona kuin myös bussiasemien keittoloissa, taatusti myös lounasravintoloiden listoilla 24 t vuorokaudessa. Höyryävän kuuma keitto matkanteon jälkeen, yöriekkumisen parantajana tai syysflunssan nujertajana on mitä parasta kotirohtoa. Itse en kyllästy linssikeittoon ikinä, sen täyteläinen maku ja helppo tekotapa pitävät sen meillä listoilla viikosta toiseen, niin kesällä kuin talvella. Linssit ovat loistava proteiinin lähde, joten niitä kannattaa lisätä ruokalistalle niin muhennoksina kuin keittoina.

fiilis 151516

Punainen linssikeitto

2 juomalasillista punaisia linssejä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl tomaattipyreetä
(puolikas rkl paprikapyreetä)
(turkkilaisia bibereitä, tomaattia)
pippurisekoitusta
timjamia
paprikamaustetta
suolaa
voita
tulista paprikamaustetta ( pul biber, voit korvata chilirouheella)

1. Liota linssejä useita tunteja, huuhtele vielä muutamia kertoja, jotta tärkkelys poistuu. Pilko sipuli, porkkana ja valkosipuli, ei tarvitse pilkkoa tarkaan kovinkaan pieniksi, sillä lopuksi keitto soseutetaan. Kuumenna kattilassa rkl voita tai öljyä, kuullosta sipulit ja porkkana siinä, lisää pyreet ja sekoittele hetki.

2. Lisää tämän jälkeen huuhdotut linssit, noin 5 juomalasillista vettä, mausteet ( paitsi tulinen paprikamauste) ja mahdolliset biberit ja tomaattilohkot. Anna kiehua hiljalleen niin kauan kun linssit ovat kunnolla kypsyneet, tarkkaile että vettä on rittävästi, voit lisätä sitä sen mukaan kuinka paksua haluat keitosta. Kun linssit ovat kypsät, soseuta keitto ja tarjoa kuumana.

3. Turkissa linssikeiton tarjoiluun littyy kaksi olennaista asiaa, sen kanssa tulee aina tarjota pul biber maustetta, jonka voi korvata Suomessa chilirouheella sekä sitruunalohkoja, näitä lisätään suoraan pöydässä omaan keittoon.

Helppo ja nopea turkkilainen punainen linssikeitto syntyy niin, että yllämainitut ainekset heitellään lohkoina kaikki kerralla kattilaan, paras tähän on painekattila, annetaan muhia ja soseutetaan, tarjoillaan samaan tyyliin. Omaa makua miellyttää kuitenkin tuo ylempi versio. Linssikeittoa voi toki tehdä myös aina hieman periaatteella mitä-kaapista-löytyy. Jos haluat linssikeittoon loppusilauksen, laita keiton valmistuttua pannulle rkl voita ja kuumenna, heitä sekaan pul biberiä ( tai chilirouhetta) ja tarjoile suoraan keittolautasien päälle ohuena nauhana.

Keiton voi tehdä myös vihreistä linsseistä, niitä on hyvä liottaa yön yli, keittoaika on hiukan pidempi kuin punaisissa linsseissä, Turkissa on tapana tehdä monesti vihreää linssikeittoa johon lisätään pieniä nuudeleita. Jos keitot tekee painekattilassa, voi ne myös jättää soseuttamatta, tällöin sipulit ja muut vihannekset on pienittävä hyvin valmistuksen aikana, halutessaan keiton voi suurustaa jauhoilla. Keitoista saa maukkaita jos niissä käyttää osan veden tilalla liha- tai kasvislientä. Vaihtelua saa helposti mausteilla, kokeile punaiseen linssikeittoon kuivattua minttua, voit tehdä siitä myös tomaattisempaa lisäämällä tomaattien määrää.

Tänään on postailtu urakalla, lue edellinen postaus vuokralla asumisen eroista Turkin ja Suomen välillä. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Kommentit

  1. Kiitos tästä! Melko samanlaisella reseptillä olen tehnyt, mutta en ole koskaan soseuttanut keittoa. Muut erot: Kookosmaitoa ei sinun reseptissä ole, kun taas minä en ole maustanut timjamilla tai paprikalla - enkä bibereillä. :) Sen sijaan tuoretta tai kuivattua chiliä laitan yleensä runsaalla kädellä. Toisinaan pilkon mukaan perunan tai pari. Ensi kerralla jätänkin perunan pois, ja kokeilen timjamia, paprikajauhetta ja soseuttamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt joskus kookosmaidolla mutta tykkaan enemmin perinteisesta turkkilaisesta linssikeitosta, johon ei tule kermaa eika maitoa. Sitten vaan kokeilemaan, toivottavasti maistuu, vihreistakin linsseista tulee hyvaa!

      Poista
  2. Pientä eroa minunkin keitossa. Mercimek çorballa taitaa olla monia versioita, niinkuin rakkaalla lapsella on monta nimeä ;). Oma ohjeeni on todella yksinkertainen. Keitän hakattua sipulia ja pestyjä linssejä kanaliemessä. Soseutan ne sauvasekoittimella. Sulatan vähän voita pannulla, lisään jauhoja muutaman ruokalusikallisen ja lisään sen soseutettuun keittoon. Keitellään kymmenisen minuuttia jonka jälkeen lisätään minttua ja vähän maitoa. Kuumennetaan ja syödään. Siis lapsellisen helppoa!
    Minua alkoi versiosi kiinnostamaan. Aion kokeilla ohjettasi ihan jo vain vaihtelun vuoksi. Tiedä vaikka löytyisi uusi lempiversio! Mukavaa sunnuntaita, terv. Tarja (Kanadasta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Versioita on varmaan aika monta, teen usein vahan silla periaatteella mita on ja milta tuntuu, tomaattista linssikeittoa tulee tehtya kesalla kun on tomaattikausi, talvella ne jaavat usein pois, en tykkaa kayttaa paljoa liemikuutioita mutta jos olen keittanyt kanaa tms, otan liemen talteen ja pakastan keittoja varten, josus keitan vihanneksista vihannesliemen. Tuo voi+jauhoseos (lisaan sekaa pul biberia viela) antaa kylla mukavan silauksen, tosin yritan pitaa meilla voin kaytön minimissa ja laitan vain silloin tallöin. Mukavaa sunnuntaita Kanadaan ja kerrohan miten teilla soppa maistui talla ohjeella!

      Poista
  3. Kiitos Petra! Meillä syödään tätä hyvin mielin jo toista päivää. Ja tulevaisuudessa vähintään pari kertaa kuussa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu etta maistuu, niin maistuu meillekin muutaman kerran kuussa, postaan lahiaikoina yhden meilla suosiota nauttivan variaation tasta reseptista!

      Poista
  4. Olen koittanut pariakin erilaista ohjetta, mutta tämä on ehdottomasti paras!!! Kiitos siis tästä :) ps tavoitteena testailla sun muitakin reseptejä, juuri lueskelin tuota kasvismussakaa ja vaikutti herkulliselta. Munakoisot kun on mulle uusi juttu. Ei niitä Suomessa tullut koskaan tehtyä. Oletko koskaan korvannut linssejä riisillä, vai kävisikö punaiset linssit tähän? Vihreitä en ole koskaan ostanut, onko ne miten erimakuisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Minttu, olipa kiva kuulla etta tykkasit! Riisiakin voisi varmaan kokeilla mutta kokeilisin ehka ennemmin punaisia linsseja, vihreat linssit ovat maultaan aavistuksen voimakkaampia kuin punaiset mutta ihan yhta hyvia :) Kokeile rohkeasti vaan!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit